ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΑΜ: Η Κύπρος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για αντιμετώπιση κατάστασεων κινδύνου

Η επιτυχία της πολυεθνικής και διϋπηρεσιακής άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ» βασίζεται πρωτίστως στο υψηλότατο επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των συμμετεχόντων, είπε ο κ. Πετρίδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία με γνώμονα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης κινδύνου περιλαμβανομένων και τρομοκρατικών ενεργειών, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Σε χαιρετισμό του στην Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2020» ο Υπουργός είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, με ψηλό το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην διεθνή κοινότητα και με γνώμονα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για συνεχή βελτίωση των διαδικασιών αντιμετώπισης οποιασδήποτε κατάστασης κινδύνου, όπως τρομοκρατικές ενέργειες, Έρευνα - Διάσωση και ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που δύναται να λάβουν χώρα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «η επιτυχία της πολυεθνικής και διϋπηρεσιακής άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ» βασίζεται πρωτίστως στο υψηλότατο επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των συμμετεχόντων. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στο ευρύτερο πλαίσιο της ασφάλειας στη θάλασσα, δεν αποτελεί ευκαιριακό στόχο, αλλά μια συνεχής διαδικασία στην οποία έγκειται και η σημασία της άσκησης».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη «η άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2020», όπως κάθε άσκηση ευρείας κλίμακας, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία εντοπισμού πολύτιμων ευρημάτων που η αποκατάσταση τους ενισχύει τις προσπάθειες μας για συνεχή βελτίωση. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας πως οι συμμετέχοντες θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία να ανεβάσουν, περαιτέρω, το επίπεδο γνώσεων και εμπειριών τους».

Ταυτόχρονα εξέφρασε «ευχαριστίες στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ισραήλ, και την Ιταλία για τη συμμετοχή τους στην άσκηση με μέσα και προσωπικό. Η συμμετοχή καθώς και η συνεχής υποστήριξη σας είναι μεγίστης σημασίας για εμάς» είπε και πρόσθεσε πως «λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις δυνατότητες όσο και το επίπεδο επαγγελματισμού όλων των εμπλεκομένων, πιστεύω στην επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης».

Αφού συνεχάρη όλους όσοι ενεπλάκησαν στην άσκηση από το στάδιο σχεδίασης μέχρι τις επιχειρήσεις στο πεδίο, ο Υπουργός Αμυνας υπογράμμισε «τη σημασία που έχει για το μέλλον του λαού μας, η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ» ενώ διαβεβαίωσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τις αυξημένες υποχρεώσεις που απορρέουν από το Ενεργειακό της Πρόγραμμα».

Υπό αυτό το πλαίσιο, κατέληξε «επιδιώκουμε ενεργά τη μεγιστοποίηση του βαθμού συνεργασίας και συντονισμού όλων των συμμετεχόντων, κρατικών και ιδιωτικών αρχών, βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, μέσα από πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη άσκηση».

Σημειώνεται ότι η πολυεθνική άσκηση «NEMEΣΙΣ 2020» πραγματοποιείται σήμερα, εντός των θαλασσοτεμαχίων 1 και 2 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ).

Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 22 πλωτά και 10 πτητικά μέσα από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, και την Ιταλία, καθώς και 6 πλοία ιδιωτικών εταιρειών.

Η πολυεθνική άσκηση πραγματοποιείται φέτος για 7η συνεχόμενη χρονιά και εντάσσεται στο πλαίσιο της κατάλληλης προετοιμασίας όλων των κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες εμπλέκονται στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας, με σκοπό την ετοιμότητα τους για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού έκτακτης ανάγκης σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Τον γενικό συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου και το Τμήμα Αλιείας.

Την άσκηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων από τις εγκαταστάσεις του ΚΣΕΔ στη Λάρνακα οι πρέσβεις των χωρών που λαμβάνουν μέρος σ` αυτήν δηλαδή Ελλάδας, Γαλλίας, Ισραήλ, ΗΠΑ, Βρετανίας, Αιγύπτου και Ιταλίας, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, στρατιωτικοί ακόλουθοι των χωρών που συμμετέχουν μεταξύ των οποίων και ο Λίβανος, αξιωματούχοι της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της ΜΜΑΔ, της ΕΜΑΚ, η Εταιρεία Υδρογονανθράκων και οι εταιρείες ENI, EXXON MOBIL και NOBLE.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση