ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΣ: Πρώτιστο μέλημα ΠτΔ η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν τις συνομιλίες

Και αυτό θα φροντίσει να διαμηνύσει σε όλους τους συνομιλητές του κατά τις επαφές στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο κ. Νουρής

ΚΥΠΕ

Πρώτιστο μέλημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είναι αυτή την στιγμή να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στις συνομιλίες, με στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Νουρής.

Ο κ. Νουρής, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, μιλούσε στο Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο Πεσόντων Κυθρέας, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να διευκολυνθεί η επανέναρξη ενός ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου που θα υπερβεί τα σημερινά αδιέξοδα τα οποία προκαλεί η τουρκική αδιαλλαξία και οι προκλητικές ενέργειες του κατακτητή και των εδώ εκπροσώπων του.

«Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μετά και τις πρόσφατες, απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε άοκνα για τον τερματισμό της επικρατούσας κατάστασης, ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη στη πατρίδα μας και να υπάρξει αρμονική συμβίωση του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της», πρόσθεσε.

Όπως είπε, πρώτιστο μέλημά του ΠτΔ είναι αυτή την στιγμή να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στις συνομιλίες, με στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Και αυτό θα φροντίσει να διαμηνύσει σε όλους τους συνομιλητές του κατά τις επαφές στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.

Ο κ. Νουρής είπε, παράλληλα, ότι διανύουμε κρίσιμες μέρες και ώρες.

«Δίνουμε μια μάχη για το σήμερα και για το αύριο, για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές. Η δική μας θέση παραμένει αταλάντευτη και αυστηρά προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και, φυσικά, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λαμβάνοντας υπόψη πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ένωσης και θα πρέπει να προσαρμόζεται και να υλοποιεί αυτά που το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει», συμπλήρωσε.

Μιας λύσης, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, που πρέπει οπωσδήποτε να διαλαμβάνει τον τερματισμό των αναχρονιστικών Συνθηκών εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την οποία θα πρέπει να διακρίνει η λειτουργικότητα και η διάρκεια στο χρόνο του νέου μορφώματος.

«Μια λύση που θα κατοχυρώνει πριν και πάνω από όλα, τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και η οποία δεν θα δημιουργεί υπερπρονόμια προς όφελος της μιας και εις βάρος της άλλης κοινότητας. Αυτό που θέλουμε είναι ο αλληλοσεβασμός και οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν ειρηνικά συμβιώνοντας να συνδημιουργήσουμε», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση