ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΞ για Βαρώσι: Ξεκίνησε η ενημέρωση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο

Βλέπουμε, κάποια δραστηριοποίηση από κάποια μόνιμα μέλη του ΣΑ προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Στην εκτίμηση ότι εάν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση, οι χτεσινές εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές δεν επηρεάζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, προέβη την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας πως εκείνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου αλλά και επί της θαλάσσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποσκοπούν ανάμεσα σε άλλα, να προωθήσουν μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, "κάτι το οποίο ούτε εμείς, ούτε η διεθνής κοινότητα μπορούμε να αποδεχτούμε ή καν να συζητήσουμε".

Από εκεί και πέρα συνέχισε, όντως μετά την συνάντηση του ΓΓ με τους δύο ηγέτες αναμένονταν να υπάρξει, όπως είπε, ένας διορισμός, που δεν κατέστη εφικτό λόγω της αναχώρησης της τουρκικής πλευράς.

Παρόλα αυτά σημείωσε, η προσπάθεια δεν έχει τερματιστεί στο συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή τον διορισμό κάποιας προσωπικότητας ενός ειδικού αντιπροσώπου ο οποίος ανάμεσα σε άλλα θα έβλεπε τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Βλέπουμε, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, κάποια δραστηριοποίηση από κάποια μόνιμα μέλη του ΣΑ προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών . Θεωρώ σημείωσε πως “εάν υπάρχει πραγματική θέληση αν υπάρχει πραγματική βούληση, οι χτεσινές εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές δεν επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Εκείνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου”.

Έργα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου

Σχετικά με την χτεσινή έναρξη των εργασιών που αφορούν την υλοποίηση της απόφασης για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως τόσο στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και στο δικό του επίπεδο, έχουν αρχίσει την ενημέρωση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο.

Πρόσθεσε πως σήμερα θα ενημερωθούν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια ενέργεια που έρχεται και σε αντίθεση και με πρόσφατη προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ σε συνέχεια της προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τόνισε το θέμα θα βρίσκεται και στις συζητήσεις στο προσεχές Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση