ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ζελένσκι: Δυνατό το τέλος πολέμου στην Ουκρανία στην Κυπριακή Προεδρία

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι σημείωσε ότι η Ουκρανία αξίζει, όπως και η Κύπρος, να αποτελεί ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΚΥΠΕ

Είναι δυνατό ο πόλεμος στην Ουκρανία να τερματιστεί κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την Τελετή Έναρξης για την ανάληψη της Προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι σημείωσε ότι η Ουκρανία αξίζει, όπως και η Κύπρος, να αποτελεί ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κυπριακή Προεδρία θα είναι παραγωγική στην προώθηση της χώρας στην ευρωπαϊκή πορεία.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πρέπει να ενισχυθούν, σημειώνοντας ότι ετοιμάζεται ένα νέο πακέτο, το οποίο θα στοχεύει τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας.

Κατά την ομιλία του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και δήλωσε ότι χαίρεται που βρίσκεται στη Λευκωσία καθώς η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Από αυτή την Προεδρία όλοι μας περιμένουμε πολλά», υπογράμμισε.

«Για την Ουκρανία, αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική – όπως ακριβώς και για την Κύπρο – ένα κράτος-μέλος που, δυστυχώς, παραμένει διαιρεμένο, αλλά δεσμευμένο στη διαρκή ειρήνη – και είναι πλήρως ισότιμο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος Ζελένσκι.

Σημείωσε ότι η Κύπρος μπορεί να είναι μικρότερη σε μέγεθος, αλλά διαθέτει ισότιμη φωνή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. «Αυτό λέει πολλά για το τι πραγματικά είναι η Ευρώπη – ότι κάθε έθνος έχει σημασία και ότι κάθε ελεύθερη χώρα στην Ευρώπη αξίζει να αποτελεί μέρος του κοινού μας ευρωπαϊκού σπιτιού. Και αυτό είναι που καθιστά την Ευρώπη σταθερή και ειρηνική», είπε.

«Η Ουκρανία επίσης αξίζει να αποτελεί ισότιμο μέρος του κοινού μας ευρωπαϊκού σπιτιού. Και ελπίζουμε ότι η δική σας Προεδρία θα είναι παραγωγική στην προώθησή μας σε αυτή την πορεία», συνέχισε.

Αναφερόμενος στις διμερείς συνομιλίες που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό η Ουκρανία να συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. «Είμαστε ευγνώμονες για όσα είπε ο Πρόεδρος – ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε στο άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας, τόσο για την Ουκρανία όσο και για τους φίλους μας, τη Μολδαβία. Πρόκειται για μια ισχυρή φιλοδοξία», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι συνέχισε λέγοντας ότι ελπίζει πως κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας θα αρχίσει να υλοποιείται το πακέτο στήριξης ύψους 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία. Όπως ανέφερε, αυτή η χρηματοδότηση ενισχύει την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας και, μαζί με αυτήν, την ανθεκτικότητα ολόκληρης της Ευρώπης.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για έναν πρακτικό μηχανισμό που θα επιτρέπει σε αυτά τα κονδύλια να βοηθήσουν πραγματικά την Ουκρανία. «Αυτός ο μηχανισμός πρέπει να σχεδιαστεί όχι για να δημιουργεί νέα προβλήματα, αλλά για να μειώνει τις προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουμε. Και εμείς κάνουμε από την πλευρά μας ό,τι απαιτείται στη διαπραγματευτική διαδικασία και αναμένουμε να μην τεθούν στην Ουκρανία πρόσθετες ή υπερβολικές απαιτήσεις», τόνισε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι, καθώς η Κύπρος ξεκινά την προεδρία της, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε νέο επίπεδο. «Εργαζόμαστε πολύ ενεργά – η Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και όλα τα μέλη του Συνασπισμού των Προθύμων – από τον Καναδά μέχρι την Ιαπωνία, από την ΕΕ μέχρι την Αυστραλία. Και είναι δυνατό – και το ελπίζουμε ειλικρινά – αυτός ο πόλεμος να τελειώσει κατά τη διάρκεια της δικής σας προεδρίας. Βεβαίως, μόνο εάν ασκηθεί επαρκής πίεση στον επιτιθέμενο», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι όταν η πίεση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να εξαντλήσει την πηγή του πολέμου, τότε έρχεται η ειρήνη. «Αυτή η πίεση υπάρχει τώρα και η ΕΕ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρησή της», είπε, αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στη στήριξη προς την Ουκρανία και στην ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.

«Έχουμε συζητήσει σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο του Συνασπισμού των Προθύμων και στη διμερή μας συνεργασία με την Κύπρο, ότι οι κυρώσεις πρέπει να ενισχυθούν. Ένα νέο πακέτο ετοιμάζεται. Και γίνονται πολλά βήματα για να στοχευθεί ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας, και αυτό θα αποδώσει. Κάθε δολάριο που χάνει η Ρωσία είναι ένα δολάριο που δεν τροφοδοτεί τον επιτιθέμενο», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε επίσης ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία να συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη, τόσο για την άμυνά της όσο και για τη διπλωματία της, εξίσου από όλα τα μέρη της Ευρώπης. «Γι’ αυτό η δική σας στήριξη έχει σημασία για εμάς», είπε, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ουκρανία.

Σε σχέση με το πρόγραμμα SAFE, ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι φέτος το πρόγραμμα πρέπει να αποδείξει την αποτελεσματικότητά του. «Εάν επιτύχει, η Ευρώπη θα γίνει ισχυρότερη. Και σε μεγάλο βαθμό, αυτό εξαρτάται από τη δική σας προεδρία. Ελπίζουμε ότι μαζί σας – με την Κύπρο και με κάθε χώρα της ΕΕ – μπορούμε να εργαστούμε παραγωγικά στο πλαίσιο του προγράμματος SAFE», ανέφερε.

Ευχόμενος επιτυχία στην Κυπριακή Προεδρία, εξέφρασε την ελπίδα ότι «κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών η Ευρώπη θα γίνει ισχυρότερη και ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρη την ήπειρό μας θα αισθανθούν πως το αύριο μπορεί να είναι ασφαλέστερο, πιο σταθερό και καλύτερο από το σήμερα».

«Πιστεύω επίσης βαθιά ότι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στην παροχή μίας από τις σημαντικότερες εγγυήσεις ειρήνης και ασφάλειας – για το έθνος μας και για ολόκληρη την Ευρώπη – με την ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε καταληκτικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση