ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΗΣΥ εναντίον όλων για την έδρα

Αναπληρωματικές εκλογές ζητά ο Αβέρωφ και καλεί όλους να συνασπιστούν υπέρ του Γιώργου Παπαδόπουλου

Newsroom K

Η απόφαση το ανωτάτου δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο της βουλής με αποτέλεσμα να χάσει την έδρα ο Γιώργος Παπαδόπουλος του κινήματος Αλληλεγγύη, επανέφερε την κόντρα του καλοκαιριού μεταξύ των κομμάτων. Ο ΔΗΣΥ, έριξε το γάντι στα υπόλοιπα κόμματα καλώντας το υπουργείο να προχωρήσει σε διεξαγωγή αναπληρωματικών εκλογών και προκαλώντας όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης –δεδομένου ότι θεωρούν πως η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη- να στηρίξουν σε αναπληρωματικές εκλογές τον Γιώργο Παπαδόπουλο. ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ στηρίζουν βεβαίως πως η έδρα ανήκει στον κομματικό σχηματισμό και δη στον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Δεν θα διορίζει η Βουλή βουλευτές

Σε διάσκεψη τύπου που παρέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διαμήνυσε πως δε μπορεί η Βουλή να διορίζει βουλευτές και πως η μόνη διέξοδος είναι οι αναπληρωματικές εκλογές.

«Δεν έχει άλλη ρύθμιση το ζήτημα. Και εν πάση περιπτώσει φοβάται ένα κόμμα ή φοβάται το πολιτικό σύστημα τις εκλογές; Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην δημοκρατία, υπάρχει λαϊκή κυριαρχία. Να πάμε σε αναπληρωματικές εκλογές. Πέραν του ότι είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε, το αποφάσισε τρεις φορές η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου. Δεν μπορεί η Βουλή να διορίζει βουλευτές. Έκαναν τρεις φορές το εγχείρημα να επαναδιορίσουν τον Γιώργο Παπαδόπουλο, δεν έχουμε τίποτα με τα πρόσωπα, και τους είπανε τρεις φορές ότι αυτό το πράγμα παραβιάζει την λαϊκή κυριαρχία και ότι είναι συνδεδεμένη η λαϊκή κυριαρχία με το νόμο για αναπληρωματικές εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει την θέση πως η έδρα ανήκει πρωτίστως στο κόμμα ανέφερε πως «υπάρχει μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δεν αφαιρεί το δικαίωμα από το ΑΚΕΛ ή από οποιαδήποτε άλλο κόμμα να λέει ότι εμείς πολιτικά παρά τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου θεωρούμε ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη».

«Εάν πραγματικά το πιστεύουν» όπως είπε «υπάρχει λύση. Να πάμε σε εκλογές και το ΑΚΕΛ και όλοι οι υπόλοιποι να υποστηρίξουν τον κ. Παπαδόπουλο. Όλα μαζί τα κόμματα στην Λεμεσό αθροίζουν 70%. Να μιλήσει η λαϊκή κυριαρχία και να κριθεί η πολιτική τους θέση. Αν εγκρίνεται και από την λαϊκή κυριαρχία» κατέληξε. Δεν ξεκαθάρισε βεβαίως αν θα διεκδικήσει ο κ. Μιχαηλίδης σε μία τέτοια περίπτωση ξεκαθαρίζοντας πως θα αποφασίσει το κόμμα βάσει εσωτερικών διαδικασιών.

Θέλει κουτσουρεμένη Βουλή ο ΑβέρωφΣτην τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου για εκλογές απάντησε μέσω ανακοίνωσης τύπου η Αλληλεγγύη, υποστηρίζοντας πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προτιμά κουτσουρεμένη βουλή παρά έδρα στην Αλληλεγγύη.

«Η λαϊκή κυριαρχία μίλησε το 2016 και μετουσιώθηκε σε εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο τόσα χρόνια μετά ακόμα προσπαθεί να αλλοιώσει η ηγεσία του ΔΗΣΥ» αναφέρεται στην ανακοίνωση κάνοντας λόγο για πολιτική υποκρισία από πλευράς του ΔΗΣΥ δεδομένου ότι εδώ και τρία χρόνια υπουργείο Εσωτερικών και γενική εισαγγελία βλέπουν δυσκολίες μπροστά σε κάτι τέτοιο.
«Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι η ηγεσία του Συναγερμού προτιμά κουτσουρεμένη τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με όσους κινδύνους και εάν αυτό εμπεριέχει για την εγκυρότητα των αποφάσεων της, παρά να διατηρήσει η Αλληλεγγύη την έδρα που κέρδισε το 2016 στην κάλπη» αναφέρεται.

Θα το μελετήσει το ΑΚΕΛΤο ΑΚΕΛ από την πλευρά του είχε ξεκαθαρίσει πως θα μελετήσουν σε βάθος την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου και πως η απόφασή του είναι σίγουρα σεβαστή. «Η απόφαση αφορά την ίδια τη λειτουργία του Σώματος και έχουμε θεσμική υποχρέωση σεβόμενοι -ακριβώς- τη λαϊκή κυριαρχία, να εξετάσουμε τρόπους αντιμετώπισης του αδιεξόδου που προκαλείται εκ νέου. Διατηρούμε τη θέση ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη και ξεκαθαρίζουμε ότι τοποθετήσεις που έγιναν ήδη περί «αναπληρωματικής εκλογής» δεν εδράζονται σε καμία πρόνοια νόμου αλλά ελαύνονται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες του ΔΗΣΥ ο οποίος, μαζί με την κυβέρνηση Αναστασιάδη, εκμεταλλεύεται ένα συνταγματικό κενό για να συντηρεί μια πρωτοφανή θεσμική κρίση αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Συνήγορος ο ΝικόλαςΣτο πλευρό της Αλληλεγγύης και της Ελένης Θεοχάρους στάθηκε κυρίως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος υποστήριξε τροποποίηση του συντάγματος υπογραμμίζοντας παράλληλα την ορθότητα της θέσης του Δικαστή Κώστα Παμπαλλή απέναντι στην πλειοψηφία του ανωτάτου.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα σέβεται την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη βουλευτική έδρα του Κινήματος Αλληλεγγύη στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού, αλλά εκφράζει έντονη διαφωνία με την απόφαση, καθώς θεωρεί ότι παραβιάζεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Η λαϊκή βούληση, τη δεδομένη χρονική στιγμή των βουλευτικών εκλογών της 22ας Μαΐου 2016, αποφάσισε ότι η έδρα ανήκει στο Κίνημα Αλληλεγγύη και η λαϊκή βούληση πρέπει να είναι σεβαστή από όλους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ υπογραμμίζοντας πως το ανώτατο δεν προτείνει θεραπεία άρσης του αδιεξόδου.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα τάσσεται υπέρ της θέσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τροποποίηση του Συντάγματος, έτσι ώστε να προσφερθεί θεραπεία, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, για το ζήτημα της έδρας της Αλληλεγγύης και να για να καλυφθεί το κενό και να αποτραπεί η επανάληψη παρομοίων φαινομένων».

Όπως αναφέρεται «η θέση του ΔΗΣΥ για προκήρυξη διαδικασίας αναπληρωματικής εκλογής, αντιβαίνει τους νόμους, καθώς δεν προνοείται από το Σύνταγμα. Υπενθυμίζεται, ότι είναι με πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ, που διαγράφηκε από το Σύνταγμα, πρόνοια η οποία προέβλεπε διαδικασία αναπληρωματικής εκλογής. Τώρα, οι του ΔΗΣΥ θυμήθηκαν να επικαλεστούν τη διαδικασία αναπληρωματικής εκλογής».

«Το Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύει ότι η λαϊκή κυριαρχία θα έπρεπε να είναι υπεράνω νομικών ερμηνειών ή κενών και ότι οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις πρέπει να έχουν πάντα ως γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό της θέλησης του λαού» καταγράφεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

«Για την ΕΔΕΚ η βουλευτική έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη και επιβάλλεται να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού. Επαναλαμβάνουμε πως η ΕΔΕΚ συμφωνεί και ευθυγραμμίζεται πλήρως με την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα για τροποποίηση του συντάγματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, με τη Συμμαχία Πολιτών να υπογραμμίζει μέσω δηλώσεων της υποψήφιας ευρωβουλευτού Μαρίας Παστελλά πως η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη, όπως και οι δύο έδρες των ανεξάρτητων πλέον βουλευτών Μυλωνά και Θεολόγου στη Συμμαχία.
Πάντως ο γενικός εισαγγελέας σε δηλώσεις του την Τετάρτη ξεκαθάρισε πως η γνωμάτευση του ανωτάτου δικαστηρίου μελετάται και θα δοθεί νομική συμβουλή στο υπουργείο εσωτερικών και στον έφορο εκλογής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

«Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για επίδειξη αυτοσυγκράτησης και για τερματισμό των εχθροπραξιών».

Στήριξη Κύπρου σε Αρμενία

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε προς τον Αρμένιο ομόλογό του τη στήριξη της Κυπριακής κυβέρνησης στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ