ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΒΚΑΦ - «Αβάσιμοι ισχυρισμοί» ότι κατέλαβε έδαφος στην Αφέντρικα

«Υπάρχουν ιστορικά ντοκουμέντα και αρχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει έκταση που ανήκει στο ΕΒΚΑΦ στην περιοχή Αφέντρικα» αναφέρει η «διοίκηση των βακούφικων»

ΚΥΠΕ

Η «διοίκηση των βακούφικων» (ΕΒΚΑΦ) απορρίπτει με ανακοίνωσή της δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο ότι κατέλαβε έδαφος στην περιοχή Αφέντρικα στη χερσόνησο της Καρπασίας, λέγοντας πως πρόκειται για ελλιπή πληροφόρηση και δεν πρέπει να γίνεται επίκληση τέτοιων "αβάσιμων ισχυρισμών".

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό που προβάλλεται στη γραπτή ανακοίνωση του ΕΒΚΑΦ, «υπάρχουν ιστορικά ντοκουμέντα και αρχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει έκταση που ανήκει στο ΕΒΚΑΦ στην περιοχή Αφέντρικα».

Υποστηρίζει ότι έχει «ιστορικά έγγραφα και αρχεία που αποδεικνύουν ότι το ΕΒΚΑΦ έχει βακούφικη περιουσία γη στην περιοχή. Αυτά τα έγγραφα αποκαλύπτουν ξεκάθαρα ότι τα εδάφη στην Αφέντρικα είχαν καθεστώς βακούφικου και αυτή η ιδιότητα διατηρήθηκε σε όλη την ιστορία. Όπως φαίνεται από τα καταχωρημένα έγγραφα του μητρώου του ιδρύματος, το δικαίωμα του ΕΒΚΑΦ να διαχειρίζεται και να ενοικιάζει τα ακίνητα σε αυτήν την περιοχή βασίζεται σε ιστορικά και νομικά θεμέλια».

Αναφέρει ότι στο μητρώο του ΕΒΚΑΦ, στις 16 Μαΐου 1881, καταγράφηκε ότι οι σχετικές εκτάσεις «αφιερώθηκαν στη Στοά Χαλά Σουλτάν από τον Καρά Μουσταφά Πασά και ήταν κτήματα ιδρυματικά. Η εν λόγω περιοχή έχει έκταση 12.500 δεκάρια και μόνο 2.000 δεκάρια νοικιάζονται στο κοινό για αγροτικές δραστηριότητες».

Αναφέρει επίσης ότι το ΕΒΚΑΦ διατηρεί τη διαχείριση ιδρυτικών ακινήτων από την Οθωμανική περίοδο στην Κύπρο με πρωταρχικό καθήκον να διασφαλίσει ότι η διαχείριση αυτών των ακινήτων γίνεται σύμφωνα με τον σκοπό δημιουργίας του ΕΒΚΑΦ και το εισόδημα από αυτά χρησιμοποιείται προς όφελος της κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση