ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Έφυγε» η επιστολή για τα ΜΟΕ

Πέντε βασικά σημεία στις προτάσεις Αναστασιάδη προς Τατάρ, με στόχο την επιστροφή της περίκλειστης Αμμοχώστου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ενώπιον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, όπως επίσης και ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και άλλων ξένων διπλωματικών κύκλων. Οι ίδιες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή την περασμένη Παρασκευή προς τον Ερσίν Τατάρ, ενώ ενήμερος είναι και ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ.

Στόχος των προεδρικών ΜΟΕ, είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Όπως έχει δημοσιεύσει στην «Κ», ο Παύλος Ξανθούλης, οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, κινούνται σε πέντε κυρίως άξονες.

1. Να τεθεί υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των κατοίκων.

2. Το κλειστό λιμάνι της περίκλειστης πόλης να τεθεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις το Πρωτόκολλο της Άγκυρας για τα κυπριακά πλοία. Δηλαδή, να ανοίξουν οι τουρκικοί λιμένες προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

3. Να λειτουργήσει το αεροδρόμιο Τύμπου υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, με βάση το διεθνές δίκαιο, με ένα FIR και στη βάση της Σύμβασης του Σικάγου και του ICAO.

4. Να γίνει καταπιστευματικός λογαριασμός (escrow account) για τους υδρογονάνθρακες νοουμένου ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την κυπριακή ΑΟΖ.

5. Γίνεται ευθεία αναφορά και στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου στις 11 Φεβρουαρίου 2014 που σημειώνει ότι η λύση του Κυπριακού θα βασίζεται σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Συγκλίνουσες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το ζήτημα των ΜΟΕ, όπως βεβαίως και των νέων τουρκικών προκλήσεων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, θα τεθούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής, την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση