ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί έξι ημικρατικών οργανισμών

Εκκρεμούν άλλοι 5 προϋπολογισμοί που είναι ακόμη υπό εξέταση

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια ενέκρινε το απόγευμα τους προϋπολογισμούς 6 ημικρατικών οργανισμών και οργανισμών δημοσίου δικαίου, ενώ εκκρεμούν άλλοι 5 προϋπολογισμοί που είναι ακόμη υπό εξέταση.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί της Αρχής Λιμένων Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ), του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας, του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων και της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.

Ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων Κύπρου για το έτος 2023 είναι οριακά πλεονασματικός και προβλέπει δαπάνες ύψους €28.285.075 και έσοδα ύψους €28.321.987, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη λειτουργία των λιμανιών (€13.253.000), την εκμίσθωση των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας (€12.650.000), καθώς και από κονδύλια από ευρωπαϊκά ταμεία (€1.657.987).

Αντεγκλήσεις και εντάσεις στον προϋπολογισμό του ΚΟΑ

Με αντεγκλήσεις και επικρίσεις για το νέο γήπεδο Λεμεσού, τα κονδύλια των ομοσπονδιών, τα προσφυγικά σωματεία και θέματα διακρίσεων φύλων σε αθλήματα σημαδεύτηκε η έγκριση του προϋπολογισμού του ΚΟΑ.

Είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €42.122.780 και έσοδα του ίδιου ύψους, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από κρατική χορηγία (€36.403.600), από ιδιόκτητους και άλλους αθλητικούς χώρους (€1.030.050), από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (€2.500.000) και από άλλες πηγές (€2.189.080).

Ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το 2023 περιλαμβάνει στοχευμένες χορηγίες που αφορούν στα προσφυγικά σωματεία (€750.000), στην ανακατασκευή του κολυμβητηρίου Λευκωσίας (€3.400.000), στην αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα του σταδίου «Στέλιος Κυριακίδης» στην Πάφο (€1.000.000), στους γυμναστικούς συλλόγους και χώρους κλασικού αθλητισμού (€1.500.000), σε αντισταθμιστικά έργα για τις κοινότητες Βασιλικού (€185.000) και στο αθλητικό κέντρο Μαρωνιτών (€150.000).

Η Ολομέλεια ενέκρινε τροπολογίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ που αφορούν δέσμευση κατά το ήμισυ του κονδυλίου των ομοσπονδιών για σκοπούς διαφάνειας, ελέγχου και χρηστής διοίκησης και για ανά εξάμηνο ενημέρωσης της επιτροπής οικονομικών για τις δαπάνες για έργα βελτίωσης στο γήπεδο «Σπύρος Κυπριανού».

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο Χαράλαμπος Πάζαρος του ΔΗΣΥ έθεσε το θέμα των βελτιωτικών έργων στο «Στέλιος Κυριακίδης» στην Πάφο.

Ο Νίκος Σύκας του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν πρέπει να γίνεται δαιμονοποίηση έργων και πρέπει να αποφεύγονται ατυχείς αναφορές για τη Λεμεσό και άδικη στοχοποίηση.

Ο Ονούφριος Κουλλά του ΔΗΣΥ είπε ότι όλες οι εισηγήσεις είναι καλοδεχούμενες και το κόμμα του είναι θετικό στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Από πλευράς ΑΚΕΛ ο Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι είναι καιρός να θεσπιστεί μια ενιαία αθλητική νομοθεσία, και επέκρινε το γεγονός ότι τα ευρήματα εσωτερικού ελέγχου του ΚΟΑ δείχνουν ότι δεν υπάρχει σωστός κώδικας δεοντολογίας, για κάποιες επιτροπές απουσιάζουν πρακτικά και δελτία πληρωμής ενώ για κάποιες ομοσπονδίες υπάρχει ξεκάθαρη, όπως είπε, σύγκρουση συμφέροντος.

Μίλησε για έλλειψη διαφάνειας και ανάγκη για εξυγίανση.

Ο Νίκος Κέττηρος από το ΑΚΕΛ έθεσε το θέμα των προσφυγικών σωματείων που συζητήθηκε πολλές φορές και στην επιτροπή προσφύγων της οποίας προεδρεύει και την ανάγκη διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας για τα κατεχόμενα.

Από το ΔΗΚΟ ο Χρίστος Σενέκης έθεσε θέμα για τα κονδύλια για προσφυγικά σωματεία που είναι όπως είπε οι καλύτεροι μας πρεσβευτές στο εξωτερικό για διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης μας γης.

Μίλησε για ζήτημα επιβίωσης τους και κάλεσε για αναθεώρηση των πολιτικών που προσεγγίζουν πολιτές ελεημοσύνης.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ επέκρινε το γεγονός ότι τα εκατομμύρια δίνονται μόνο για έργα στη Λεμεσό ενώ υστερούν οι άλλες επαρχίες και ειδικά η Πάφος και μίλησε για άδικη πρόκληση.

Ο Χρίστος Ορφανίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι ο ΚΟΑ δίνει χρήματα σε πέραν των 50 ομοσπονδιών και είναι καιρός να ζητηθεί και από τον Οργανισμό να πει ποιοι του χρωστούν χρήματα.

Επίσης είπε ότι διάφορες διοργανώσεις στην Κύπρο αφήνουν πολλά έσοδα μέσω ΦΠΑ.

Ο Χρύσης Παντελίδης του ΔΗΚΟ επέκρινε το γεγονός ότι κάποιες ομοσπονδίες χρυσοπληρώνουν το προσωπικό τους και άλλες δίνουν υπερβολικά χαμηλούς μισθούς.

Ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ είπε ότι είναι χαμηλά τα ποσά για αναπτυξιακές δαπάνες του ΚΟΑ και επίσης δεν δίνονται ποσά για την περιφέρεια.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι δεν πρέπει να διαχωρίζονται οι επαρχίες και πόλεις και να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Ειπε εξάλλου ότι δικαιολογήθηκαν τα επιπρόσθετα ποσά για το νέο γήπεδο Λεμεσού.

Ο Σωτήρης Ιωάννου του ΕΛΑΜ είπε ότι είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι διακρίσεις στην Κύπρο φέρνουν και αθλητές άλλων αθλημάτων λιγότερο γνωστών όπως είναι ο μηχανοκίνητο αθλητισμός, η τοξοβολία και τα υποβρύχια αθλήματα.

Έθεσε επίσης για ζήτημα διάκρισης μεταξύ Κυπρίων και ξένων αθλητών όπου ξένοι αμείβονται με πολύ περισσότερα και για καθυστέρηση στην έναρξη των έργων για τον στίβο στο ΓΣΖ.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ μίλησε για την ανάγκη βελτίωση της διακυβέρνησης στον ΚΟΑ και για ελέγχους αποτροπής φαινομένων μη χρηστής διοίκησης και για ορθή κατανομή πόρων.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου των Οικολόγων είπε ότι πρέπει να τεθεί ζήτημα για τη διάκριση φύλων στις ομοσπονδίες, για κάποια περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που είδαν το φως της δημοσιότητας και για την ανάπτυξη γενικότερα του αθλητισμού.

Ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους μίλησε για τα υπέρογκα ποσά που δόθηκαν για το νέο γήπεδο Λεμεσού και το γεγονός ότι κινδυνεύουμε να καταδικαστούμε από την ΕΕ που ενδεχομένως να ζητήσει ανάκτηση ποσών που θεωρούνται κρατική ενίσχυση.

Άλλοι προϋπολογισμοί

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών.

Η Ολομέλεια με ψήφους υπέρ, κατά και αποχές ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ΚΟΔΑΠ για το έτος 2023 που προβλέπει δαπάνες ύψους €124.885.217 και έσοδα ύψους €141.081.249, τα οποία προέρχονται κυρίως από συνδρομές μελών (€19.113.824), πώληση αποθεμάτων (€50.770.693), έσοδα για την κατασκευή συστήματος πυρόσβεσης στο ενεργειακό κέντρο Βασιλικού (€11.424.010) και επιστροφή φόρου προστιθέμενης αξίας (€1.176.814).

Η Ολομέλεια ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας για το έτος 2023 που είναι ελλειμματικός και προβλέπει δαπάνες ύψους €12.765.536 και έσοδα ύψους €11.006.010, τα οποία αναμένεται να προέλθουν κυρίως από την έκδοση και ανανέωση αδειών κυνηγίου και κατοχής κυνηγετικών όπλων (€3.680.000), από επιβολή προστίμων και χρηματικών ποινών (€557.500), από διάφορα άλλα έσοδα, όπως δωρεές και εισφορές (€995.510), καθώς και από κρατική χορηγία, η οποία παραχωρείται μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών (€5.773.000).

Η Ολομέλεια ενέκρινε το απόγευμα τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων (ΣΕΕΕ).

Ο προϋπολογισμός του ΣΕΕΕ για το έτος 2023 προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €941.310 και έσοδα ύψους €925.500, τα οποία αναμένεται να προέλθουν κυρίως από την έκδοση ετήσιων αδειών σε εγγεγραμμένους εργολήπτες (€550.000), εξέταση αιτήσεων (€118.000), εγγραφές στο Μητρώο Εργοληπτών (€52.000), καθώς και από πειθαρχικές ποινές (€45.000).

Ο προϋπολογισμός για το έτος είναι ελλειμματικός κατά €15.810 και, σύμφωνα με τα κατατεθέντα στοιχεία, το ταμειακό έλλειμμα αναμένεται να καλυφθεί από το αποθεματικό του συμβουλίου, το οποίο, με βάση την προβλεπόμενη ταμειακή κατάσταση κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023, προβλέπεται να ανέλθει στα €1.584.190.

H Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.

Ο προϋπολογισμός της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας για το έτος 2023 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €6.615.888 και έσοδα του ίδιου ύψους, τα οποία θα προέλθουν από κρατική χορηγία (€4.532.373), από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (€973.150), καθώς και από Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα (€1.110.365).

Στο πλαίσιο της εξέτασης του νομοσχεδίου ο πρόεδρος της Αρχής ενημέρωσε την επιτροπή υγείας ότι έχουν προκηρυχθεί δέκα θέσεις λειτουργών της Αρχής και εντός του μηνός Μαρτίου επρόκειτο να προκηρυχθεί και η θέση Διευθυντή και αναμένεται να στελεχωθεί πλήρως η Αρχή πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση