ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:18
 

Έκκληση για συνεργασία στην ΑΟΖ από τον Ακιντζί

Επιστροφή στην διαπραγμάτευση και συνεργασία για το ζήτημα της ΑΟΖ, για να αποφευχθεί η κορύφωση της έντασης, προτείνει ο τ/κ ηγέτης

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μηνύματα σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην κυπριακή ΑΟΖ, έστειλε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής άσκηση που διεξάγεται στον Άγιο Ιλαρίωνα, ο Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε πως «η στασιμότητα στις συνομιλίες δεν σχετίζεται με τα όσα διαδραματίζονται αυτήν την στιγμή στα ανοιχτά της Κύπρου».

Παράλληλα τόνισε πως η Τ/κ πλευρά δεν επιθυμεί την κορύφωση της έντασης αλλά τον δίκαιο καταμερισμό των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, την μετεξέλιξη της περιοχής σε περιοχής ειρήνης.

Η προειδοποίηση

Παράλληλα, ο κ. Ακιντζί πρόβαλλε την άποψη ότι με τις κινήσεις της, η Ε/κ πλευρά δεν αφήνει πολλές επιλογές για την Τουρκία και την Τ/κ κοινότητα. Ο ίδιος τόνισε τα εξής: «Η ΤΔΒΚ και η Τουρκία δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να πράξουν με τον ίδιο τρόπο. Τονίζω όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το χέρι μας για συνεργασία σε περίπτωση που διαπιστώσουμε το παραμικρό σημάδι για συνεργασία, συνεταιρισμό και σύμπραξη. Ωστόσο, δυστυχώς συμβαίνουν εξελίξεις, ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υπάρχει προσπάθεια για να παραμείνουν η ΤΔΒΚ και η Τουρκία έξω από την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ενέργειες που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της περιοχής. Σε αυτήν γεωγραφία υπάρχουν η ΤΔΒΚ και η Τουρκία. Θεωρώ χρήσιμο να το τονίσω».

Στην συνέχεια, ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε πως «ανέκαθεν υπογραμμίσαμε και τονίσαμε ένα σημείο. Αυτός ο πλούτος ανήκει σε όλους μας. Αυτό γίνεται αποδεκτό. Ωστόσο, στο στάδιο της πράξης αντιμετωπίζουμε μια ε/κ πλευρά που ισχυρίζεται ότι «πρόκειται για ζήτημα που αφορά την κυριαρχία μας. Την περίοδο που συνεχιζόντουσαν οι διαπραγματεύσεις, επισημάναμε στους ίδιους με επιμονή ένα σημείο-πρόταση. Ελάτε να συνεργαστούμε για την εξασφάλιση αυτού του πλούτου που ανήκει σε όλους μας, να δημιουργήσουμε μια κοινή επιτροπή για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα». Δυστυχώς δεν το αποδέχτηκαν. Δεν αποδέχθηκαν επίσης, τον κοινό σχεδιασμό του εγχειρήματος. Και έτσι συνέχισαν τις μονομερείς ενέργειες τους».

Καταλήγοντας σημείωσε πως «εμείς δηλώσαμε ότι σε περίπτωση που πράξετε με αυτόν τον τρόπο η ΤΔΒΚ και η Τουρκία δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να πράξουν με παρόμοιο τρόπο. Δηλώσαμε ότι σε περίπτωση που φτάσετε στο στάδιο της γεώτρησης και εμείς θα προχωρήσουμε σε γεώτρηση. Σήμερα διανύουμε αυτό το στάδιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ο άνθρωπος που δεν γίνεται πλέον πιστευτός! Μόνο το ΑΚΕΛ τον στηρίζει, για δικούς του λόγους.

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X