ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις που ρυθμίζουν το δικηγορικό επάγγελμα

Με 43 ψήφους υπέρ και 2 αποχές η Ολομέλεια ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο αναθεωρούνται και εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις που ρυθμίζουν το δικηγορικό επάγγελμα

ΚΥΠΕ

Με 43 ψήφους υπέρ και 2 αποχές η Ολομέλεια ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο αναθεωρούνται και εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις που ρυθμίζουν το δικηγορικό επάγγελμα.

Ειδικότερα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η άμεση εγγραφή των δικηγόρων που εγγράφονται στο «Μητρώο των Δικηγόρων» το οποίο τηρείται από τον Αρχιπρωτοκολλητή στο «Μητρώο των Δικηγόρων» που τηρείται από το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η διατήρηση του δικαιώματος εγγραφής στο «Μητρώο των Δικηγόρων που Ασκούν το Επάγγελμα» όλων των δικηγόρων οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο «Μητρώο των Δικηγόρων», υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλουν την καθορισμένη ετήσια συνδρομή και έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση των αναγκαίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ως αυτά προβλέπονται στις εκάστοτε Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις και αποφάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Προβλέπεται και η παροχή δυνατότητας στο Νομικό Συμβούλιο να ζητάει από δικηγόρο να επιτύχει σε προφορική ή γραπτή εξέταση σε θέματα που αφορούν τον περί Δικηγόρων Νόμο, τους περί Δεοντολογίας των Δικηγόρων Κανονισμούς και τον περί Δικαστηρίων Νόμο, νοουμένου ότι έχουν παρέλθει δέκα χρόνια από την ημερομηνία αρχικής εγγραφής του δικηγόρου στο «Μητρώο των Δικηγόρων» ή την τελευταία εγγραφή του στο «Μητρώο των Δικηγόρων που Ασκούν το Επάγγελμα».

Εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν τους δικηγόρους που υπηρετούν στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου και καθορισμός ετήσιου τέλους στις Δικηγορικές Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης για σκοπούς τήρησης από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο του Μητρώου Εταιρειών Δικηγόρων και διαγραφή από το εν λόγω μητρώο των εταιρειών που παραλείπουν να καταβάλουν το ποσό αυτό εντός καθορισμένης προθεσμίας.

Επίσης εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν στα πειθαρχικά αδικήματα και την πειθαρχική διαδικασία που ακολουθείται ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, εισάγεται καθορισμός συγκεκριμένης προθεσμίας καταχώρισης αγωγής ή αίτησης κατά απόφασης του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ή του Ταμείου Συντάξεων Δικηγόρων ή του Νομικού Συμβουλίου ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.

Κατόπιν προβληματισμών, ενστάσεων και ανταλλαγής απόψεων επήλθε τροποποίηση στον ορισμό του όρου «νομικής φύσεως εργασία», ώστε αφενός να περιλαμβάνει υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αφετέρου η πιστοποίηση ότι συγκεκριμένη εργασία εμπίπτει στον ορισμό του όρου «ασκείν τη δικηγορία» να γίνεται από το Νομικό Συμβούλιο και όχι από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Επήλθε επίσης διαφοροποίηση της ονομασίας του «Μητρώου των Δικηγόρων» που τηρείται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, προς αποφυγήν σύγχυσης μεταξύ αυτού και του «Μητρώου των Δικηγόρων» που τηρείται από το Ανώτατο Δικαστήριο, τροποποίηση της σχετικής πρόνοιας για τα μητρώα, ώστε να είναι υποχρεωτική η τήρηση αυτών σε ηλεκτρονική μορφή, τροποποίηση της πρόνοιας που προβλέπει τη δυνατότητα του Νομικού Συμβουλίου να ζητάει από επηρεαζόμενη ομάδα δικηγόρων για την εγγραφή τους στο «Μητρώο των Δικηγόρων που Ασκούν το Επάγγελμα» να παρακάθονται σε εξετάσεις, ώστε να δύνανται να εγγραφούν στο εν λόγω μητρώο έπειτα από την παρακολούθηση αριθμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συγκεκριμένες θεματικές. 

Επήλθε επίσης τροποποίηση, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης της παρακολούθησης των ως άνω αναφερόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε διάστημα τριών (3) ετών πριν από την υποβολή της αίτησης δικηγόρου για εγγραφή στο «Μητρώο των Δικηγόρων που Ασκούν το Επάγγελμα» και καθορισμός συγκεκριμένου ποσού ύψους είκοσι πέντε ευρώ (€25) ετησίως για σκοπούς τήρησης του Μητρώου Εταιρειών Δικηγόρων από το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Επίσης γίνεται επέκταση της προθεσμίας καταβολής του ετήσιου τέλους για σκοπούς τήρησης του Μητρώου Εταιρειών Δικηγόρων από το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κατά τρεις (3) μήνες, με παροχή της δυνατότητας καταβολής διπλάσιου ποσού εντός περαιτέρω τριών (3) μηνών πριν από τη διαγραφή της εταιρείας από το εν λόγω μητρώο.

Τοποθετήσεις Βουλευτών 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε αναβολή μιας βδομάδας καθώς το κόμμα του δεν συμμετέχει στην Επιτροπή Νομικών και θέλει να ενημερωθεί λεπτομερώς για το ν/σ.

Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό και επεξηγήθηκε στον κ. Σιζόπουλο το επείγον της ψήφισης, σήμερα, του ν/σ καθώς σε διαφορετική περίπτωση χιλιάδες δικηγόροι χάνουν το δικαίωμά τους για άσκηση του επαγγέλματος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι υπήρξε δέσμευση από τα μέλη για να περάσει σε αυτή την ολομέλεια το νομοσχέδιο γιατί υπάρχουν ασφυκτικά χρονιάγραμματα και ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες δικηγόροι στην εγγραφή τους.

Είπε ότι πρόκειται για εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο που εφαρμόζει καλύτερη εποπτεία του νομικού επαγγέλματος και δίνει δικαίωμα σε δικηγόρους/νομικούς που είναι σήμερα σε παρεμφερή επαγγέλματα, να μην χάνουν το δικαιωμα τους να επανέρχονται στην μάχιμη δικηγορία ύστερα από σειρά μαθημάτων. Πρόσθεσε ότι ανοίγει πιο πολύ ένα κλειστό επάγγελμα, υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στο επάγγελμα, από τη μια δεν θυματοποιούμε χιλιάδες ανθρωπους και από την άλλη δίνουμε το δικαίωμα σε χιλιάδες άλλους που σπούδασαν αλλά δεν το ασκούν αυτή τη στιγμή.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα ενός μεγάλου κοινωνικού διαλόγου. Εξήγησε ότι στις 18/10 διεξάγονται εκλογές στον ΠΔΣ και έγιναν ειδικές ρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι αν δεν ψηφιστεί πριν αυτή την ημερομηνία, περίπου 1.500 δικηγόροι που δεν ασκούν το επάγγελμα σήμερα, θα χάσουν τελεσίδικα την άδεια άσκησης και θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή ως ασκούμενοι δικηγόροι με αυτονότητες συνέπειες.

Είπε και αυτός ότι γινεται προσπάθεια εξορθολογισμού, αύξησης της διαφάνειας και λογοδοσίας και στο δικηγορικό επάγγελμα.

Απαντώντας στον κ. Σιζόπουλο για κάποιους προβληματισμούς είπε ότι για τους επηρεαζόμενους εκτός μάχιμης δικηγορίας, έχουν ενσωματώσει πρόνοιες και έτσι διατηρούν ζωντανή την προοπτική τους για επανένταξη στο επάγγελμα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι οι δικηγόροι εκπροσωπούν πελάτες και αν ξαφνικά δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα, τότε θα έχουν πρόβλημα και οι πελάτες τους και δημιουργείται έτσι ένα αχρείαστο ζήτημα.

Έθεσε επίσης το ερώτημα είναι γιατί η Βουλή να νομοθετεί για το επάγγελμα των δικηγόρων, ενώ για κανένα άλλο επάγγελμα δεν το πράττει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση