ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκθεση Γκουτέρες: Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

Θετική εξέλιξη λέει ο ΔΗΣΥ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εκφράζουν ανησυχίες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Θετική εξέλιξη θεωρεί την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ο ΔΗΣΥ. Το ΑΚΕΛ θεωρεί θετική την ανοικτή προοπτική εκφράζοντας ανησυχίες για το θέμα του φυσικού αερίου. Το ΔΗΚΟ από την άλλη θεωρεί πως εμμέσως υιοθετούνται τουρκικές θέσεις ενώ ασάφειες διαβλέπει η ΕΔΕΚ.

ΔΗΣΥ: Ζωντανή η προοπτική

Το παράθυρο ευκαιρίας παραμένει ανοικτό για λύση του κυπριακού αναφέρει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, σχολιάζοντας την έκθεση του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προσθέτοντας πως οι προοπτικές για μία συνολική διευθέτηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων παραμένουν ζωντανές.


«Στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνεται η δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για τη συνέχιση στην παροχή των καλών τους υπηρεσιών για να καταλήξουμε σε μια συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος» αναφέρει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ χαρακτηρίζοντας θετικό ότι μέσα από την έκθεση δίδεται η εντολή από τον κ. Γκουτέρες προς την κα. Λουτ να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Ο κ. Γκουτέρες λέει στην έκθεση του και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Πως το αμετάβλητο στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο και πως μόνο μέσα από μια διαρκή συμφωνία θα έχουμε στην Κύπρο το κοινό μέλλον που μας αξίζει» υπογραμμίζει ο κ. Γκουτέρες σημειώνοντας πως το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του κυπριακού παραμένει ανοικτό και πως οι προοπτικές για μία συνολική διευθέτηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων παραμένουν ζωντανές.

ΑΚΕΛ: Να προβληματίσουν οι θέσεις Γκουτέρες για το ΦΑ
Την άποψη πως θα πρέπει να προβληματίσουν την Λευκωσία οι θέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες για το φυσικό αέριο εξέφρασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης. Ο κ. Λουκαϊδης κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια σημειώνοντας πως τα όσα γράφονται για το ΦΑ δεν αποτελούν δικές μας θέσεις.
«Είναι θετικό το γεγονός ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αφήνει ζωντανή την προοπτική. Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι εποχές των ατέρμονων διαπραγματεύσεων είναι οριστικά πίσω μας και όχι μπροστά μας. Για να συμπληρώσει, ότι η διαδικασία πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Θέσεις που για πρώτη φορά συναντώνται τόσο καθαρά σε έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Λουκαϊδης.
«Στην Έκθεση» όπως αναφέρει «υπογραμμίζεται ότι ένα αναλλοίωτο στάτους κβο, δηλαδή η μη λύση, δεν συνιστά βιώσιμη επιλογή. Αυτό βέβαια σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι αν η λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου δεν καταστεί εφικτή, πιθανόν να αναζητηθούν άλλες λύσεις».
«Ο Γ.Γ. εμμένει στο Πλαίσιο των έξι σημείων της 30ης του Ιούνη όπως με νόημα αναφέρει. Αναγνωρίζει ότι μπορεί να χρειάζονται επιπρόσθετες νέες ιδέες για να προσθέσει αμέσως μετά την αίσθηση του επείγοντος και την ανάγκη για επικέντρωση στην βούληση των δύο πλευρών για διαπραγμάτευση. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ο ΓΓ δεν προτίθεται να δώσει άλλους δεκαπέντε μήνες για προετοιμασία» σημειώνει.
«Όσα αναφέρει ο ΓΓ για το φυσικό αέριο, θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα το Προεδρικό. Υπογραμμίζεται ότι οι φυσικοί πόροι πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για λύση. Και προσθέτει ότι πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για αποφυγή αχρείαστης κλιμάκωσης και να διεξαχθεί διάλογος σε αυτό το ζήτημα. Προειδοποιεί μάλιστα ότι οι νέοι γύροι γεωτρήσεων που προγραμματίζονται περί τα τέλη του 2018, ίσως οδηγήσουν σε νέες εντάσεις και περιπλέξουν σημαντικά την προοπτική των συνομιλιών. Είναι φανερό ότι η ορθή μας θέση ότι το φυσικό αέριο δεν μπορεί να συζητείται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και ότι το ενεργειακό μας πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, εκ του αποτελέσματος δεν φαίνεται να γίνεται κατανοητή στη διεθνή κοινότητα. Γεγονός που καταδεικνύει ότι τα προβλήματα σε σχέση με το φυσικό αέριο δύσκολα θα αντιμετωπιστούν με άλυτο το Κυπριακό» σημειώνει ο κ. Λουκαϊδης για να προσθέσει πως το Προεδρικό σήμερα επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια για την Έκθεση. «Μια Έκθεση» όπως αναφέρει «που προκρίνει μια σύντομη διαδικασία με αρχή και τέλος ενώ στο θέμα του φυσικού αερίου το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υιοθετεί τις δικές μας προσεγγίσεις».
«Με βάση τα πιο πάνω και την αίσθηση του επειγόντος στην οποία αναφέρεται ο κ. Γκουτέρες, μήπως πρέπει να διερωτηθεί ο κ. Αναστασιάδης κατά πόσο επιβάλλεται να ενεργήσει επιτέλους με τρόπο που να πείθει το Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι η δική μας πλευρά είναι όντως έτοιμη για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας;» διερωτήθηκε ο κ. Λουκαϊδης

ΔΗΚΟ: Υιοθετεί τουρκικές θέσεις
Η άποψη ότι υιοθετούνται τουρκικές σχέσεις μέσα από την έκθεση του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών εκφράζεται σε ανακοίνωση τύπου του ΔΗΚΟ. Όπως σημειώνεται εμμέσως υιοθετεί την τουρκική θέση περί χρονοδιαγραμμάτων στη διαδικασί.α
«Αναφέρεται στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως παράγοντα για πιθανή πρόκληση εντάσεων, χωρίς να ομολογεί ότι η πηγή της έντασης είναι η Τουρκία και οι παράνομες αξιώσεις της» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας πως η Τουρκία μένει στο απυρόβλητο παρά την «αποδεδειγμένα προκλητική της στάση».
«Υιοθετεί την τουρκική θέση ότι το πλαίσιο του, είναι αυτό που έχει καταγραφεί την 30η Ιουνίου 2017 στο Crans Montana και όχι το κείμενο της 4ης Ιουλίου 2017, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Επίσης, το νέο στοιχείο στην έκθεση Γκουτέρεζ, ότι «μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νέες ιδέες για να καρποφορήσει μία νέα ώθηση», προκαλεί το ερώτημα, ποιες είναι και τι είδους είναι αυτές οι ‘νέες ιδέες’» όπως σημειώνεται.
«Το πλαίσιο Γκουτέρεζ» καταγράφεται στην ανακοίνωση ΔΗΚΟ, «δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση, που να ικανοποιεί την ιδιότητα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΕΔΕΚ: Ασάφειες
Ασάφειες και ανάγκη για διευκρίνιση κάποιων σημείων της έκθεσης βλέπει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Όπως επεσήμανε ο κ. Σιζόπουλος ο Αντόνιο Γκουτέρες επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών ενώ παράλληλα βλέπει ασάφειες που χρήζουν διευκρίνησης. Συνεπώς όπως αναφέρει «χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τη δική μας πλευρά για το πώς ακριβώς θα ερμηνεύσουμε αυτά τα σημεία και τι κατεύθυνση πρέπει να δώσουμε για να αποφύγουμε αρνητικές εξελίξεις».
Όπως επισημαίνει «υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία τα οποία θεωρώ άκρως αρνητικά. Για παράδειγμα το στοιχείο που έχει σχέση με τα ενεργειακά προγράμματα. Δεν διευκρινίζει αν και κατά πόσο θα πρέπει να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας και να επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως κυρίαρχο κράτος, να συνεχίσει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως αναφέρουν οι σχετικές αποφάσεις του Ο.Η.Ε. ή αν η αναστολή θα περιλαμβάνει και την αναστολή της εφαρμογής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο».

Συμμαχία: Εξισώνει ευθύνες
«Στα θετικά της έκθεσης σημειώνουμε ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για καλύτερη προετοιμασία από αυτή που έγινε πριν τη Διάσκεψη της Γενεύης και του Κρανς Μοντάνα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, κρίνοντας ως ανησυχητικό ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάνει αναφορά για νέες ιδέες πέραν του πλαισίου που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2017 καθώς επίσης ανησυχητική είναι η σαφής πλέον αναφορά του για καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων υιοθετώντας ουσιαστικά την απαίτηση της Τουρκίας.
«Διευκρίνησης πρέπει να τύχει η αναφορά του για προσυμφωνία των εμπλεκομένων μερών στους όρους αναφοράς . Τέλος ιδιαίτερα αρνητική είναι η αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο έμμεσα διασυνδέει με την επίλυση του Κυπριακού χωρίς να επικρίνει ως όφειλε την Τουρκία για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και της κυπριακής ΑΟΖ. Αναμέναμε από τον Γενικό Γραμματέα να κινείται σε ζητήματα που αφορούν διεθνές δίκαιο, με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο και όχι να εξισώνει τις ευθύνες ανάμεσα στις νόμιμες ενέργειες ενός νόμιμου κράτους και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οικολόγοι: Διαψεύδεται η καταστροφολογία
«Τις τελευταίες εβδομάδες ο κυπριακός λαός είδε τις ηγεσίες των δυο μεγάλων κομμάτων να συναγωνίζονται σε δραματικές εκκλήσεις περί "τέλους εποχής", "εθνικό τσουνάμι" και άλλες καταστροφές» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων.
Όπως επισημαίνεται, η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουντέρες, σύμφωνα με το ανεπίσημο αντίγραφο που δόθηκε χθες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταγράφει τις εξελίξεις από την 21η Μάϊου μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου, χωρίς να προδιαγράφει κανένα τέλος και καμία καταστροφή, πέραν των συνηθισμένων και γενικόλογων περί του "μη βιώσιμου στάτους κβο" και των "μη ατερμόνων διαπραγματεύσεων".
«Ότι ακούμε δηλαδή τα τελευταία σαράντα χρονιά μαζί με την ποντιοπιλατική αντιμετώπιση των "ίσων αποστάσεων"» σημειώνεται για να προστεθεί ότι με αυτό τον τρόπο «διαψεύδονται περίτρανα οι αγωνιώδεις φωνές των δύο μεγάλων κομμάτων, που επιχείρησαν να δημιουργήσουν κλίμα πανικού στους πολίτες».
«Αντίθετα φαίνεται ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προβαίνει σε μια ψύχραιμη καταγραφή των όσων η ειδική απεσταλμένη του κ. Τζέιν Χολ Λούτ διαπίστωνε στις επαφές της, αντιμετωπίζοντας με το ίδιο ύφος και το αδιέξοδο το οποίο υπάρχει σήμερα στο Κυπριακό» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων.
«Είναι καθήκον μας να υποδείξουμε στον κ. Γκουντέρες με την εξίσωση του θύτη με το θύμα δεν επέρχεται δικαιοσύνη, ούτε λύση του προβλήματος» σημειώνεται στην ανακοίνωση για να προστεθεί πως το Κίνημα βλέπει θετική προσέγγιση του Αντόνιο Γκουτέρες στο κυπριακό χωρίς ωστόσο να υπάρχουν «ελλείψεις σε αυτές που υποτιμήθηκαν από το Προεδρικό και τον κ. Αναστασιάδη. Είναι οι παραλήψεις για τις οποίες ως Οικολόγοι τονίζαμε ότι πρέπει να καταγγελθούν. Η μη καταγραφή των προκλήσεων επέτρεψε στον ΟΗΕ να παρουσιάζει ότι οι εντάσεις για τους υδρογονάνθρακες είναι μειωμένες».

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση