ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εν καιρώ η οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου

Τυπικού χαρακτήρα οι παρατηρήσεις από Αθήνα, υπό εξέταση τυχόν αντίδραση της Τουρκίας για ΑΟΖ Βόρεια της Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εορτασμών των Θεοφανείων στο Ζύγι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επί του θέματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ «περιμένουμε τις παρατηρήσεις και της Ελλάδος διότι εφάπτονται οι ζώνες, οι οποίες διαχωρίζουν τις δύο Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες».

Παράλληλα πρόσθεσε ως προς το χρονικό διάστημα ότι, «εκείνο θα το αποφασίσουμε εν καιρώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Αθήνα φαίνεται να έχει ήδη συμφωνήσει με την οριοθέτηση και της υπόλοιπης Κυπριακής ΑΟΖ, με βάση την πάγια αντίληψη που εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι οι δύο ζώνες Ελλάδας και Κύπρου εφάπτονται, ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα συζήτησης με την Τουρκία. Επί τούτου, μάλιστα, ερωτήθηκε και ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζοντας πως «δεν είναι θέμα οριοθέτησης της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, είναι μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος. Επομένως, αυτό είναι εντελώς ξένο θέμα προς όσα συζητούμε για τις συντεταγμένες της κυπριακής ΑΟΖ».

Αυτό την ίδια ώρα σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Κ" δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει εγρήγορση για τυχόν αντίδραση της Τουρκίας, θέμα για το οποίο επίσης ρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος ανέφερε ότι  «θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και ανάλογα θα αντιδράσουμε και θα δράσουμε».

Πρώτα ανακοίνωση μετά οριοθέτηση; 

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η οριοθέτηση θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από την Λευκωσία, καθώς ουσιαστικά η Αθήνα έχει ελάχιστες, μάλλον τυπικού χαρακτήρα, παρατηρήσεις στο σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποτελεί διπλωματική τακτική πρώτα η ανακοίνωση οριοθέτησης και μετά αυτή καθαυτή η οριοθέτηση. Όπως είχε γράψει και παλαιότερα η "Κ", εκλείπουν με αυτό τον τρόπο πολλά στοιχεία, όπως του αιφνιδιασμού, ενώ ερωτήματα προκαλούνται και για την τρέχουσα περίοδο η οποία επιλέγεται στο να γίνουν οι ανακοινώσεις περί ΑΟΖ. Η κατάθεση θα γίνει, όταν παρθεί τελικά η απόφαση, στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μια διαδικασία που ουσιαστικά μπήκε στην τελική της ευθεία αρχές του 2000, όπως και με το Λίβανο. Η αντίδραση της Τουρκίας, εφόσον δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θεωρείται ως και δεδομένη με την κατάθεση των δικών της αξιώσεων στην ΑΟΖ τόσο στα ΗΕ όσο και στην ΕΕ, όπου μάλιστα χαρακτήριζε την Κυπριακή Δημοκρατία ως "εκλειπούσα" ξεσηκώνοντας σωρεία αντιδράσεων. Την ίδια ώρα, αμφισβητεί βάσει των εγγράφων της, εμπίπτει στο γεωγραφικό σημείο "32°16’18”E..

Και τεχνοκράτες αλλά και αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θεωρούν τυχαία εφόσον το εν λόγω γεωγραφικό μήκος δείχνει ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Με την κίνηση αυτή την ίδια ώρα, αν και εφόσον καταστεί πραγματικότητα κάτι που εξαρτάται και από την Ελλάδα, η Κύπρος μεταξύ άλλων επιδιώκει:

Πρώτον, ν' ασκήσει πίεση ως προς τις όποιες επιδιώξεις της Τουρκίας η οποία εχει ανακοινώσει τις προθέσεις της για γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο (ωστόσο αν και έχει παραλάβει πλατφόρμα για την ώρα δεν καταγράφεται κινητικότητα,) και, δεύτερον, αλλά να πιέσει και εταιρείες που τυχόν θελήσουν να συνεργαστούν μαζί της,  

Από την παραπάνω εικόνα όπως διαμορφώνεται, πρέπει να προστεθεί αφενός και η γραμμή από το κυπριακό ΥΠΕΞ ως προς τις αντιδράσεις της Τουρκίας κινείται στον άξονα του να "περιμένουμε και να δούμε", και αφετέρου η παράνομη οριοθέτηση ΑΟΖ της Τουρκίας με τα κατεχόμενα. 

Αντιδράσεις εντός

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα ανακινήθηκε ξανά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη που οδήγησε σε πολιτική αντιπαράθεση, με την πρωτοβουλία, μάλιστα αντιπολιτευόμενων δυνάμεων.

Αναμένεται να διαφανεί σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες η τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, τόσο ως προς το προαναφερόμενο όσο και στον τρόπο αντίδρασης της Τουρκίας που, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη ανακοινώσει γεωτρήσεις και έρευνες. Ουσιαστικά δηλαδή αν αυτές θα λάβουν χώρα στο βόρειο κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Αλμπαϊράκ, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ πρόσφατα, επέλεξε να μην ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Αυτό δεν αποκλείει το ότι μπορεί η Λευκωσία ήδη να γνωρίζει λεπτομέρειες και εξού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να κάνει δηλώσεις, αυξάνοντας την πίεση προς την Άγκυρα, για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X