ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένα πολιτικό ξεκαθάρισμα στον ΔΗΣΥ

Διεξάγεται σήμερα το Πολιτικό Γραφείο με στόχο να ξεκαθαρίσει ο πρόωρος προεκλογικός

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Η κατάσταση τείνει να γίνει χειρότερη από την περίοδο του Αλέκου Μαρκίδη» έλεγε ανήσυχος στα κομματικά πηγαδάκια σημαίνον στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού εξηγώντας πως στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο της Τετάρτης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μια και καλή η κατάσταση για τον πρόωρο προεκλογικό καθώς η πρόωρη προεκλογική θα διασπάσει το κόμμα. Αν και αφορμή της συζήτησης όπως λένε είναι η ενημέρωση από πλευράς υπουργού Οικονομικών για τον προϋπολογισμό, η αλήθεια είναι πως κύριος στόχος είναι να ξεκαθαρίσει μια και καλή ο προεκλογικός. Και λέμε ο προεκλογικός δεδομένου ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης φέρεται να σκέφτεται σοβαρό το ενδεχόμενο της διεκδίκησης της προεδρίας της δημοκρατίας όπως επίσης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Στόχος του διευρυμένου πολιτικού γραφείου είναι να συγκληθούν τα σώματα με στόχος το κόμμα να έχει υποψήφιο νωρίτερα από ότι αναμενόταν, πριν δηλαδή την άνοιξη του 2022.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα διεκδικήσει εντός των συλλογικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή στο ανώτατο συμβούλιο αν θα διεκδικήσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος ή αν θα κάνει πίσω. Η «Κ» είχε αποκαλύψει από την επομένη των βουλευτικών εκλογών την κόντρα που υπήρχε μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Χριστοδουλίδη με ορίζοντα το 2023, ωστόσο αυτή φέρεται να έχει ξεφύγει και όπως έχει ήδη καταγραφεί στην «Κ» τα στελέχη μπαίνουν στα δύο στρατόπεδα. Ακόμα και η βάση φαίνεται να βρίσκεται κατακερματισμένη μεταξύ του αρχηγού του κόμματος και του υπουργού Εξωτερικών.

Στο διευρυμένο πολιτικό γραφείο και με δεδομένο ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει του ελέγχου – ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δυσφορεί με την παρουσία Νίκου Χριστοδουλίδη στα εθνικόφρωνα σωματεία και στην συναγερμική βάση και εξωτερικεύει σε αρκετούς τη δυσφορία του, επικρατεί και σύγχυση στη βάση για το ποιος τελικά θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος- αναμένεται να ληφθούν πρόωρες αποφάσεις για να κλείσει μια και καλή το όλο θέμα. Το ανώτατο συμβούλιο αναμένεται να γίνει αρχές της άνοιξης καθώς σύμφωνα με στελέχη αλλά και λόγω των παραπόνων της βάσης, η κατάσταση πρέπει να ξεκαθαρίσει.

Ο Πρόεδρος ζήτησε από τον ΥΠΕΞ μετά από πιέσεις της Πινδάρου να ξεκαθαρίσει τη θέση του, όμως το λεκτικό που ετοίμασε ο ΥΠΕΞ δεν άφησε τον Πρόεδρο ικανοποιημένο

Η αλήθεια βεβαίως είναι πως κύριος στόχος είναι η παρουσία Νίκου Χριστοδουλίδη στο εν λόγω πολιτικό γραφείο ούτως ώστε να ξεκαθαρίσει τη θέση. Θα είναι όντως ανεξάρτητος υποψήφιος ή όχι; Όμως ακόμα είναι θολό το κατά πόσο ο υπουργός εξωτερικών θα παρευρεθεί. Αφορμή είναι μία εκδήλωση που έχει ωστόσο ο ίδιος δεν θέλει να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του από τα όσα είπε στο κρατικό ραδιόφωνο. Ότι δηλαδή ο προεκλογικός είναι πρόωρος και θα λάβει τις αποφάσεις του την άνοιξη.

Τα σενάρια

Στο ενδεχόμενο που παρευρεθεί αναμένεται να πιεστεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση αν θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος ή αν θα διεκδικήσει μέσα από τα συλλογικά όργανα. Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα αντιλαμβάνονται πως ο κομματικός μηχανισμός ελέγχεται πλήρως από το εκάστοτε κόμμα. Αυτό αντιλαμβάνεται προφανώς και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και γι αυτό τον λόγο επιλέγει τη σιωπή. Στο περιθώριο συζητήσεων τέθηκε από το περιβάλλον του και το ζήτημα ο υποψήφιος του κόμματος να εκλεγεί από την βάση, όμως αυτό έχει απορριφθεί αναφανδόν από την ηγεσία του κόμματος.

Το ενδεχόμενο παύσης

Το δεύτερο σενάριο, θέλει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με πρόφαση τα καθήκοντά του να απουσιάζει από την εν λόγω συζήτηση. Ένα τέτοιο σενάριο ενεργοποιεί τις συζητήσεις εντός του κόμματος χωρίς τον ίδιο να απαντά. Υπάρχει βεβαίως σε κάτι τέτοιο και το ενδεχόμενο παύσης του από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος δέχεται πιέσεις να χαλιναγωγήσει το «πνευματικό του παιδί» Νίκο Χριστοδουλίδη και ο οποίος κατηγορείται πως καλλιεργεί τις φιλοδοξίες του υπουργού Εξωτερικών, λέγεται πως διαμήνυσε σε κλειστή ομάδα πως θα παύσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη αν δεν παρευρεθεί στο πολιτικό γραφείο και αν δεν ξεκαθαρίσει τη θέση του. Η «Κ» αποκάλυψε πως ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη να κάνει μία δήλωση γύρω από το θέμα για να εκτονωθεί η κρίση. Το λεκτικό που ετοίμασε ο Νίκος Χριστοδουλίδης φέρεται να μην ικανοποίησε τον Πρόεδρο. Το θέμα παύσης τέθηκε και στο παρελθόν, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίζει πως η παραίτησή του είναι ήδη στο τραπέζι. Μέχρι που θα φτάσει η συζήτηση θα ξεκαθαρίσει λίγο πολύ το απόγευμα. Το σίγουρο όμως είναι πως το κόμμα οδηγείται σε εσωστρέφεια πριν τη μεγάλη μάχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση