ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Διοικήσεως: Όλοι μαζί για ένα κοινό σκοπό, μαζί και όχι απέναντι

Τοποθέτηση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από την κ. Μαρία Στυλιανού Λοττίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τοποθετήθηκε η Επίτροπος Διοικήσεως και προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

2020, 25 χρόνια από την Διακήρυξη και την Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου, η οποία αναγνωρίζει την ισότητα των φύλων ως ανθρώπινο δικαίωμα και προϋπόθεση για την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.

25 χρόνια μετά από το φαινόμενο βίας κατά των γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται επιβεβαιώνοντας την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και μιας αντίληψης βαθιάς εμπεδωμένης που αρνείται να αναγνωρίσει την αναντίλεκτη ισότητα των φύλων. Μια αντίληψη που τροφοδοτείται από προκαταλήψεις βαθιά ριζομένες στην ιστορική και κοινωνική παράδοση, με κοινωνούς τόσο άντρες αλλά δυστυχώς και γυναίκες.

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της οικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) η οποία κυρώθηκα από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2017, αποτελεί μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, εφόσον υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λάβουν δράση και να διαθέσουν πόρους όχι μόνο για την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών αλλά και για την πρόληψη και την αποτροπή της βίας, μεταξύ άλλων, με προώθηση αλλαγών στις κοινωνίες και πολιτιστικές μορφές συμπεριφοράς των γυναικών και των ανδρών «με σκοπό την εξάλειψη των προκαταλήψεων, εθίμων, παραδόσεων και άλλων πρακτικών που βασίζονται στην ιδέα της κατωτερότητας των γυναικών ή σε τυποποιημένους ρόλους γυναίκες και άνδρες» (άρθρο 12,1).

Από το 1977 μέχρι και σήμερα που η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχουν γίνει σημαντικές δράσεις και έχουν ληφθεί νομικά μέτρα τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, οι οποίες επικεντρώνονται στη καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και στην πραγμάτωση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Εντούτοις το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει μετέωρο, «τι είναι άραγε αυτό που χρειάζεται για την εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων, των δράσεων αλλά και της εφαρμογής του ήδη υφιστάμενου «Νόμου»; Η απάντηση αποκρυσταλλώνεται σήμερα στην ανακοίνωση της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic:

«… Ο αγώνας για υλοποίηση των δικαιωμάτων της γυναίκας βασίζεται σε καθένα από εμάς. Καλώ την κοινωνία στο σύνολο της από τη νεολαία στους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τους άντρες, όλοι μαζί να μιλήσουμε ενάντια στη βία και τις διακρίσεις. Όλοι έχουμε να διαδραματίσουμε βασικό ρόλο ως παράγοντες αλλαγής…».

Όλοι μαζί λοιπόν για ένα κοινό σκοπό, μαζί και όχι απέναντι, για την πραγμάτωση της ισότητας και εξάλειψη των διακρίσεων. Μαζί για την μετάβαση από την θεωρία στην πράξη. Γιατί η «ώρα« είναι πάντοτε παρούσα, για διεκδίκηση, σεβασμό και αλληλεγγύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση