ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Θεσμών για Πόθεν Έσχες: Υπέρ της συμπερίληψης Γ. Εισαγγελέα και Β. Γενικού Εισαγγελέα

Υπέρ ψήφισαν έξι βουλευτές και τέσσερις κατά

Του Παύλου Νεοφύτου

Σε ό,τι αφορά τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ψήφισε υπέρ της συμπερίληψής τους στον τροποποιητικό νόμο για το Πόθεν Έσχες. Πλέον όλα θα κριθούν στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι η Νομική Υπηρεσία ζητούσε τη λύση της αυτορρύθμισης, στο ίδιο πλαίσιο με τους δικαστές.

Υπέρ ψήφισαν 6 βουλευτές (3 από το ΑΚΕΛ, οι Ανδρέας Πασιουρτίδης, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Νίκος Κέττηρος, ο Παύλος Μυλωνάς από το ΔΗΚΟ, ο Δημήτρης Δημητρίου από τον ΔΗΣΥ και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου - ανεξάρτητη) και 4 κατά (οι Νίκος Γεωργίου και Γιώργος Κάρουλλας από τον ΔΗΣΥ, ο Ζαχαρίας Κουλίας από το ΔΗΚΟ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους).

Μετά το πέρας της συνεδρίας η κ. Χαραλαμπίδου σε δηλώσεις της υπενθύμισε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός του είχαν αποστείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία έκαναν αναφορά σε θέματα αξιοπρέπειας στο να υποβάλουν πόθεν έσχες. «Η δική μας θέση ως ΑΚΕΛ ήταν κάθετα αντίθετη δεδομένου ότι όλοι οι αξιωματούχοι του κράτους, Πρόεδρος, Υπουργοί, Βουλευτές και άλλα δημόσια πρόσωπα υποβάλλουν πόθεν έσχες». Συνεπώς, συνέχισε, η διαφάνεια όχι μόνο δεν πλήττει την αξιοπρέπεια του οποιουδήποτε, αλλά την ενισχύει.

«Αυτό που με θλίβει είναι η εικόνα που παρατηρήθηκε εντός της Επιτροπής Θεσμών με κάποιους συναδέλφους να επιχειρηματολογούν για την ταύτιση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού του με το δικαστικό σώμα, πράγμα που δεν υπάρχει στο Σύνταγμα» είπε η κ. Χαραλαμπίδου, υπογραμμίζοντας ότι «στην Ολομέλεια θα κριθούν όλα και εκεί θα πρέπει δημόσια να ακουστούν οι θέσεις του καθενός μας και να επιχειρηματολογήσουν όλοι».

Ερωτηθείσα για το πότε θα οδηγηθούν οι εν λόγω προτάσεις νόμου στην Ολομέλεια, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι «εξ όσων γνωρίζω ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε την πρόθεσή του να το οδηγήσει άμεσα. Δεν προλαβαίνουμε την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε υπολογίζω μόλις ανοίξει η Βουλή, μετά τις εκλογές, θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια».

Από πλευράς της η ανεξάρτητη Βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε ότι «γνωρίζουμε τις αντιδράσεις που υπάρχουν εκ μέρους των δύο αξιωματούχων, όμως εμείς (ως Volt) θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο όλοι οι υπόλοιποι αξιωματούχοι του κράτους να είναι υπόχρεοι να υποβάλουν κατάσταση των περιουσιακών τους στοιχείων και δύο αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν τεράστιες εξουσίες, να θεωρούν δικαίωμά τους να εξαιρούνται».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση