ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ταφόπλακα στη λεπτομερή δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες δρομολογεί η Βουλή

Ο αριθμός οικοπέδων και η τοποθεσία τους ή το ύψος ενός δανείου ή η μάρκα ενός οχήματος, εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα μόνο το κουτσομπολιό, υποστηρίζουν βουλευτές

Του Παύλου Νεοφύτου

Παρελθόν στη λεπτομερή δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) επιχειρεί να βάλει η Βουλή. Όπως διαφάνηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών την Τετάρτη για το πολυσυζητημένο -και πολυβασανισμένο, όπως είπε με έμφαση ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου (ΔΗΣΥ)- θέμα αλλαγής των δύο νομοθεσιών για το Πόθεν Έσχες, κερδίζει έδαφος η θέση του εφόρου Φορολογίας, Σωτήρη Μαρκίδη, για δημοσιοποίηση της «καθαρής θέσης» (περιουσία, με αφαίρεση του ποσού των δανείων) των περιουσιακών στοιχείων κάποιου ατόμου την ώρα που αναλαμβάνει το αξίωμα, με σύνδεση των περιουσιακών στοιχείων σε σύζυγο και τέκνα, ενώ σε επόμενη δημοσιοποίηση θα πρέπει να εισαχθεί η κίνηση εσόδων και εξόδων της περιόδου. Ουσιαστικά η «καθαρή θέση», όπως εξήγησε ο κ. Μαρκίδης στη συνεδρίαση, θα αφορά ένα νούμερο, χωρίς να αναφέρεται αναλυτικά το τι περιλαμβάνει η περιουσία του κάθε ΠΕΠ. 

Με την πρόταση αυτή συντάσσεται και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών (ΣΕΛΚ), ενώ φαίνεται να συμφωνούν τόσο αρμόδιοι αξιωματούχοι όσο και βουλευτές. Στο άκουσμα της εισήγησης αυτής, βουλευτές που είναι μέλη της Επιτροπής, εξέφρασαν τη σύμφωνο γνώμη τους, με το επιχείρημα ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών, όπως ο αριθμός οικοπέδων και η τοποθεσία τους ή το ύψος ενός δανείου ή η μάρκα ενός οχήματος, εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα μόνο το κουτσομπολιό.

Το δεύτερο που συζητείται αυτή τη στιγμή και φαίνεται να προκρίνεται, είναι η εισήγηση του ΣΕΛΚ για δήλωση του «Πόθεν Έσχες» με κεφαλαιουχική κατάσταση (capital statement) από όσα πρόσωπα καλύπτονται από τον Νόμο που αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς και τους βουλευτές και με απλή δήλωση από τα πρόσωπα που εμπίπτουν στον Νόμο των δημόσια εκτεθειμένων προσώπων και αξιωματούχων της Δημοκρατίας. Όσον αφορά το capital statement, θα υπάρχει υποχρέωση να υποβάλλεται από εγκεκριμένο λογιστή, ενώ για την περίπτωση της απλής δήλωσης, μπορεί να συμπληρώνεται από το ίδιο το πρόσωπο. 

Παραμένει η τριμελής επιτροπή

Κατά τ’ άλλα, δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η φιλοσοφία για τον φορέα συλλογής των δηλώσεων Πόθεν Έσχες, που έχει να κάνει για τον Νόμο 49 (πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, βουλευτές, υπουργοί και Πρόεδρος της Δημοκρατίας) με τη σύσταση τριμελούς Επιτροπής της Βουλής, συνεπικουρούμενη από τον έφορο Φορολογίας, στην οποία τα ΠΕΠ θα καταθέτουν προς εξέταση τα περιουσιακά τους στοιχεία με ηλεκτρονική δήλωση. Αυτή η τριμελής επιτροπή της Βουλής, προβλέπεται να είναι υπό την Πρόεδρο της Βουλής και με τη συμμετοχή δύο βουλευτών. Ορισμένοι βουλευτές, όπως ο Παύλος Μυλωνάς του ΔΗΚΟ, διαφωνούν με τη σύνθεση αυτή, καθώς θεωρούν ότι δεν διασφαλίζεται η ανεξαρτησία, προκρίνοντας την ανάθεση αυτού του ρόλου σε ένα ανεξάρτητο σχήμα. Για τον Νόμο 50, που αφορά τα δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα, αρμόδιο θα είναι το τριμελές συμβούλιο που διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι εκκρεμότητες

Παρά στις συγκλίσεις, στη σημερινή συνεδρία η Επιτροπή δεν μπόρεσε να καταλήξει ακόμα στο πρότυπο της δήλωσης υποβολής του Πόθεν Έσχες, στο τι θα δημοσιοποιείται, στο εύρος της περιόδου που θα γίνεται νέα δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες, καθώς και στο ποιους θα αφορά ο νέος τρόπος δημοσιοποίησης. Αυτή τη στιγμή στο άρθρο 49 του νόμου περιλαμβάνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, ενώ συζητείται κατά πόσο θα μεταφερθούν στο άρθρο 49 του νόμου και αξιωματούχοι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο άρθρο 50, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήμαρχοι, ο Γενικός Εισαγγελέας, επίτροποι και άλλοι. Οι διαβουλεύσεις των κοινοβουλετικών επιτροπών των κομμάτων θα συζητήσουν το επόμενο διάστημα τα πιο πάνω ζητήματα, ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση