ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίσκεψη ΓΓ ΑΚΕΛ και ΥΠΕΣ στο «Πουρνάρα» στις 23 Ιουνίου

«Έχουν λεχθεί πάρα πολλά ψέματα για τα ωφελήματα, τα οποία έχουν μετανάστες, οι πρόσφυγες. Θεωρώ ότι κάποτε θα πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια σε αυτά τα ζητήματα», είπε ο κ. Κυπριανού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την Τρίτη, 23 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, θα επισκεφτούν το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα», στην Κοκκινοτριμιθιά.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εσωτερικών για το «Πουρνάρα», ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχουν ανταλλάξει απόψεις με τον Υπουργό Εσωτερικών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Έχω ζητήσει να επισκεφθώ τον χώρο της Πουρνάρα στις 23 του Ιούνη και ο Υπουργός έχει αποδεχτεί να είναι μαζί μου σε αυτή την επίσκεψη. Εκείνο που θέλω να πω κάνοντας μια γενική προσέγγιση αλλά και να τη συγκεκριμενοποιήσω στο θέμα της Πουρνάρα, είναι ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι το προσφυγικό έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές. Μιλούμε για ανθρώπους. Δεν είναι αρκετό να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές στα νερά της Μεσογείου ή οπουδήποτε αλλού, αλλά όταν έρχεται στο σπίτι μας το θέμα να έχουμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Και δεν το λέω για τον κ. Νουρή, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό το πράγμα. Μιλώ γενικά», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, «θεωρώ λοιπόν ότι και σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να έχουμε μια ανθρώπινη προσέγγιση».

«Έχουν λεχθεί πάρα πολλά ψέματα για τα ωφελήματα, τα οποία έχουν μετανάστες, οι πρόσφυγες. Θεωρώ ότι κάποτε θα πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια σε αυτά τα ζητήματα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο καταυλισμό, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, είναι χώρος υποδοχής.

«Η νομοθεσία λέει ότι πρέπει να μένουν εκεί τα άτομα για 3 μέρες. O Υπουργός μάς έχει εξηγήσει τα πρακτικά ζητήματα, τα οποία υπάρχουν, για να εφαρμοστεί αυτή η σχετική πρόνοια της νομοθεσίας. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει υπερπληθυσμός. Ο Υπουργός μάς έχει δώσει τις δικές του απαντήσεις για αυτά τα ζητήματα. Υπήρξε έλλειψη βασικών ειδών ανάγκης. Είναι γεγονός ότι έχουν υπάρξει αρκετά βελτιωτικά μέτρα το τελευταίο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα και άλλα βήματα», συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε, επίσης, ότι έχουν ζητήσει από τον Υπουργό να τους δοθούν στοιχεία για την οικονομική βοήθεια «που έχουμε πάρει από τη διεθνή κοινότητα τα τελευταία χρόνια, από το 2014 μέχρι το 2018».

«Η δική μας γνώση είναι ότι έχουμε πάρει 100εκ. ως βοήθεια για τους μετανάστες και θα θέλαμε να ξέρουμε πώς έχουν αξιοποιηθεί αυτά τα λεφτά. Ο Υπουργός έχει αναλάβει τη δέσμευση να τα δει αυτά τα ζητήματα και θα συνεχίσουμε την μεταξύ μας συζήτηση. Όπως είπα, θα πάμε να επισκεφθούμε από κοινού την Πουρνάρα στις 23 του Ιούνη και θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τη συζήτηση μας και επιτόπου», κατέληξε.

«Πρέπει κάποτε να καταλήξουμε με το θέμα της μεταρρύθμισης της ΤΑ»

Πρέπει κάποτε να καταλήξουμε με το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Κυπριανού είπε πως το συγκεκριμένο θέμα «μας πάει πίσω πάρα πολλά χρόνια, αφού ξεκίνησε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου», για να προσθέσει ότι «είχαμε την εντύπωση ότι είχε ολοκληρωθεί επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια».

«Δυστυχώς», είπε, «κατά την άποψη μας σκοπιμότητες δεν επέτρεψαν τότε να ληφθούν σχετικές αποφάσεις. Πρέπει κάποτε να καταλήξουμε».

Όπως ανέφερε, για το ΑΚΕΛ κεφαλαιώδους σημασίας είναι δύο θέματα, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως «θα είναι πολύ πιο δημοκρατικό και συμβατό με το Σύνταγμα, να υπάρξει μια συνεργασία των Δήμων, οι οποίοι θα συμπλεγματοποιηθούν, να υπάρξουν συνέργειες, να δει ο κόσμος τα ωφελήματα, τα οποία θα προκύψουν μέσα από αυτές τις συνέργειες και στη συνέχεια -σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα των 4 με 5 χρόνων- να πάμε σε δημοψηφίσματα και να αποφανθεί ο ίδιος ο κόσμος με τη συμμετοχή του, για το πώς θα ήθελε να εξελιχθούν τα ζητήματα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί όπως είπε διαπιστώνει ότι στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής υπάρχει μια ευρύτερη συναντίληψη, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των προνοιών, που συναποτελούν το θέμα μεταρρύθμιση της ΤΑ.

«Έχουμε συζητήσει σε έκταση αυτό το θέμα με τον Υπουργό. Έχουμε ακούσει τη δική του επιχειρηματολογία, αναπτύξαμε τη δική μας. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα ζητήματα», είπε.

Αναφερόμενος στη διεξαγωγή των επόμενων τοπικών εκλογών, είπε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι θα πρέπει να διεξαχθούν κανονικά τον Δεκέμβρη του 2021 και να γνωρίζουν εκ των προτέρων όσοι θα είναι υποψήφιοι ότι η θητεία τους θα είναι για 2,5 χρόνια, για να προσθέσει ότι «στη συνέχεια να διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές το 2024».

«Είναι ζητήματα, τα οποία θα συζητήσουμε περαιτέρω και στην Επιτροπή Εσωτερικών. Υπάρχουν και άλλα θέματα, βέβαια, κατά την άποψη μας, λιγότερης σημασία τα οποία θα συζητηθούν στην Επιτροπή Εσωτερικών», είπε.

Ευχήθηκε το συντομότερο δυνατόν να έχουν καταλήξει με το θέμα της μεταρρύθμισης της ΤΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση