ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστολή Κασουλίδη σε πρέσβεις για αναχαίτιση των τουρκικών μεθοδεύσεων

Στην επιστολή υποδεικνύει ότι η Άγκυρα επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την θέση πως η Άγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και τη δημιουργία νέων τετελεσμένων διατυπώνει μέσα από επιστολή που απέστειλε προς την διπλωματική υπηρεσία ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Στην επιστολή που εξασφάλισε η «Κ», υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας αποτροπής των ενεργειών της Τουρκίας με την ίδια ένταση και σθένος. Έκανε λόγο για κινδύνους που ελλοχεύουν θέτοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Γκάμπιας, ο αντιπρόεδρος της οποίας επισκέφθηκε το ψευδοκράτος και συζήτησε με τον Τ/κ ηγέτη θέματα συνεργασίας.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρεται και στα διαβήματα της Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι διαπιστώνεται ότι η άσκηση πιέσεων απέδωσε σε ό,τι αφορά στον περιορισμό του γεωτρύπανου Αμπτουλχαμίντ Χαν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Το ίδιο σημειώνει και με την αναστολή των τουρκικών μεθοδεύσεων για άνοιγμα της περιοχής του Αγίου Μέμνωνα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Κάλεσε ωστόσο την διπλωματική υπηρεσία να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς τις προσπάθειές της καθώς «ούτε επιχαίρουμε, ούτε εφησυχάζουμε».

Σε ό,τι αφορά στην τουρκική αξίωση για υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικού καθεστώς, SOFA, μεταξύ Ηνωμένων Εθνών και ψευδοκράτους, ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Λευκωσία δεν θα αποδεχθεί ούτε μια θεσμική σχέση, αλλά ούτε και την υπογραφή μνημονίου.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρεται στην επιστολή και στις πρόσφατες επαφές με τους ομολόγους του, ΥΠΕΞ του Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν. Ο κ. Κασουλίδης υποστηρίζει ότι κατά τις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε το αφήγημα της Λευκωσίας σε σχέση με την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τα Τουρκόφωνα κράτη, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της.

Ιδού η επιστολή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση