ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν: Ο όρος που έθεσε στον Μακρόν για Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ

Ο Τούρκος Πρόεδρος προέβη σε αποκαλύψεις για το τι είπε με τον Γάλλο Πρόεδρο για τα Ραφάλε και με τον Αμερικανό Πρόεδρο για τα F35

ΚΥΠΕ

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη, είναι ο όρος που έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν για να συμμετάσχει η Τουρκία στη διάσκεψη που το Παρίσι επιδιώκει να διοργανώσει με τη συμπροεδρία της Άγκυρας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Προέβη, επίσης, σε αποκαλύψεις για το τι είπε με τον Γάλλο Πρόεδρο για τα Ραφάλε και με τον Αμερικανό Πρόεδρο για τα F35.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους στη πτήση επιστροφής από τη Ρώμη, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο ότι “υπήρχαν 5-6 βασικά θέματα στη συνάντησή μας με τον Μακρόν”.

Στο επίκεντρο φυσικά ήταν η Λιβύη, είπε. Θέλει, συνέχισε, να πραγματοποιήσει στο Παρίσι μια παρόμοια Διάσκεψη για τη Λιβύη όπως εκείνη του Βερολίνου. "Επιμένει να έρθουμε εκεί ως συμπροεδεύοντες. Του είπα έχουμε ήδη πραγματοποιήσει αυτό το συνέδριο στο Βερολίνο. Πέραν τούτου, έχετε κάποιους προσκεκλημένους εδώ, για παράδειγμα η Ελλάδα, για παράδειγμα το Ισραήλ, για παράδειγμα ο ε/κ τομέας… Δεν μπορούμε να παρευρεθούμε σε μια Διάσκεψη του Παρισιού στην οποία θα συμμετάσχουν αυτοί", δήλωσε ο Ερντογάν.

"Σταμάτησε και είπε: μήπως εάν κάναμε μια μελέτη και ορίζαμε ειδικούς εκπροσώπους. Του είπα, αυτός είναι ο όρος μας, αυτοί να μην έρθουν. Εάν θα έρθει η Ελλάδα εδώ, δεν χρειάζεται να στείλουμε αντιπρόσωπο. Εάν επιμένετε πολύ, να δούμε και τον ειδικό σας αντιπρόσωπο, αλλά αν εδώ συμμετάσχει η Ελλάδα, το Ισραήλ και ο ε/κ τομέας δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό ούτως ή άλλως. Το ένα είναι αυτό. Τώρα θα δώσει ονόματα, θα δώσουμε ονόματα, θα μιλήσουν οι συνεργάτες μας μεταξύ τους. Αλλά φυσικά αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις δεν γίνεται”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε ερώτηση για τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “έχουμε πει τόσο στον κ. Μπάιντεν όσο και στον Μακρόν για αυτό το θέμα”. “Είπαμε, τι είναι αυτό το θέμα με την Αλεξανδρούπολη; Η ίδρυση μιας τέτοιας βάσης εδώ ενοχλεί σοβαρά εμάς, τον λαό μας. Σχετικά με αυτό, ο Μακρόν δεν μπορούσε να γνωρίζει και είπε για τα Ραφάλε, έχουν λεφτά. Του είπα, κοίτα σε εξαπατούν. Δεν έχουν λεφτά. Γνωρίζω ότι μόνο στη Δύση χρωστάνε 400 δις ευρώ… Έχουν λεφτά, μου είπε. Όλα είναι λεφτά! Υπάρχει βέβαια και το θέμα της βάσης. Όμως η μόνη μας ανησυχία με αυτές τις εξελίξεις είναι ότι εμείς ως Τουρκία θα είμαστε δυνατοί”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο είπε ότι πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα και πως εκτός από την ενίσχυση της συνεργασίας τους στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, αποφάσισαν να συνεχίσουν πιο στενές οικονομικές σχέσεις. “Ελπίζω ότι θα φτάσουμε τον στόχο μας των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όγκο διμερούς εμπορίου στην οικονομία και θα βαδίσουμε σε αυτόν τον δρόμο”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Είπε ωστόσο ότι πάνω από όλα είναι το θέμα F-35, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει η πληρωμή 1,4 δις δολαρίων. “Σχετικά με αυτό, διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν έχω δει καμία αρνητική στάση από αυτούς ως προς αυτό. Αντίθετα, ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ευαίσθητο θέμα που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών με συνάντηση με τους ΥΠΕΞ μας, όπως θα συναντηθούν μεταξύ τους οι Υπουργοί Άμυνας μας. Ο Μπάιντεν είπε μπορεί να μην έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα. Ξέρετε, περνάει από δύο διαφορετικά μέρη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση είναι 50-50, αλλά θα βάλω τα δυνατά μου. Και του είπα πιστεύω ότι μπορείς να το πετύχεις και βλέπω ότι έχεις το βάρος σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή. Ας ελπίσουμε ότι οι Υπουργοί Άμυνας μας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους μεταξύ τους. Εάν μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε με τη βοήθεια των συνεργατών μας που θα παρευρεθούν στη σημερινή συνάντηση, θα έχουμε δύο σημαντικά θέματα εδώ, το ένα είναι προμήθεια και το άλλο είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16 που έχουμε. Ας ελπίσουμε ότι αυτά θα γίνουν στο μεταξύ”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε ερώτηση γιατί δεν πήγε στη Γλασκώβη, είπε ότι ζήτησαν κάποια πρότυπα για το επίπεδο ασφαλείας του πρωτοκόλλου στη Σύνοδο Κορυφής Ηγετών των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη. “Αυτά είναι τα πρότυπα του πρωτοκόλλου που εφαρμόζονταν πάντα σε εμάς και σε όλους τους άλλους ηγέτες σε όλες τις διεθνείς μας επισκέψεις. Ωστόσο, μας είπαν ότι αυτά δεν μπορούσαν να εκπληρωθούν την τελευταία στιγμή. Αργότερα, μάθαμε ότι τα πρότυπα που απέρριψαν στο αίτημά μας θα μπορούσαν να παρέχονται κατ` εξαίρεση για άλλη χώρα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Καταλήγοντα;ς, είπε “τελικά, δεν αφορούσε μόνο τη δική μας ασφάλεια, ήταν για τη φήμη της χώρας μας. Είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία της υπόληψης του έθνους μας. Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί πουθενά η αξιοπρέπεια και η τιμή της χώρας μας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X