ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:45
 

Φωτίου: Να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της για τους αγνοούμενους

«Συνολικά 837 παλληκάρια μας συνεχίζουν να αγνοούνται, μεταξύ των οποίων και 24 του 70 Τάγματος Μηχανικού» δήλωσε ο κ.Φωτίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της μέχρι να επιτευχθεί η διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης των αγνοουμένων, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή το 1974 Γεώργιου Αντωνιάδη, που έγινε το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Λεμεσού.
 
Στον επικήδειο λόγο του ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι εξακολουθούν να αγνοούνται οι περισσότεροι των οποίων τα ονόματα περιελήφθησαν στον αρχικό κατάλογο των αγνοουμένων.
 
«Συνολικά 837 παλληκάρια μας συνεχίζουν να αγνοούνται, μεταξύ των οποίων και 24 του 70 Τάγματος Μηχανικού. Από τον αρχικό κατάλογο, ανευρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν μόνο τα οστά οκτώ ανδρών της μονάδας», ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ.
 
Χωρίς άλλη καθυστέρηση, συνέχισε, θα πρέπει η Τουρκία να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς, τις εκταφές και έρευνες στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, καθώς και την πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν τα στοιχεία για τους μαζικούς χώρους ταφής και οι πληροφορίες για τις συνθήκες εξαφάνισης των περισσότερων αγνοουμένων μας.
 
«Θα πρέπει να δώσει στοιχεία για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων από τους πρωτογενείς χώρους ταφής σε άλλους άγνωστους σ΄ εμάς μέχρι στιγμής χώρους, (που έγιναν) ώστε να αποκρυβούν, εάν είναι δυνατόν, οι τεράστιες ευθύνες της για τα μεγάλα εγκλήματα που έχουν διαπράξει τα στρατεύματά της, κατά και μετά την εισβολή», σημείωσε.
 
Ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες, «παρά τις δυσκολίες, τα προσκόμματα και την αδιαλλαξία της κατοχικής δύναμης, θα συνεχιστούν μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας».
 
Ο Προεδρικός Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι στη φάση του Κυπριακού που βρισκόμαστε σήμερα επιβάλλεται η ενότητα και η συστράτευση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Η βούληση της πλευράς μας και προσωπικά του Προέδρου Αναστασιάδη για την εξεύρεση μιας καθ’ όλα λειτουργικής και διαρκούς λύσης παραμένει πάντα ισχυρή, είπε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, μια μορφή λύσης που θα αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και δεν θα τερματίζει την κατοχή επανενώνοντας τη χώρα μας και διασφαλίζοντας τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, θα είναι με πάσα βεβαιότητα θνησιγενής και δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την ηγεσία, ούτε από τον λαό μας.
 
Σε αυτό τον στόχο επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας, όπως επιβάλλει και το χρέος μας έναντι όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας και έπεσαν μαχόμενοι κατά του Αττίλα, όπως ο Γεώργιος Αντωνιάδης, κατέληξε ο κ. Φωτίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X