ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ. Ελεγκτής σε Πρόεδρο: Η ΕΥ θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της

«Απορία μου παραμένει πως, από τόσους συνεργάτες του ΠτΔ, δεν βρέθηκε ένας να τον συμβουλεύσει ότι, αυτό που προαναγγέλλει, είναι νομικά αδύνατο να επιτευχθεί» αναφέρει ο Ο. Μιχαηλίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τοποθετείται ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διακαναλική σχετικά με την εξαγγελία της Κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ΕΥ θα αντιταχθεί με τα μέσα που της παρέχει το Σύνταγμα σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της. Το θέμα είναι πρωτίστως θεσμικό και αφορά προστασία της ΕΥ», ενώ παράλληλα σημειώνει πως «το μοντέλο της Κύπρου είναι βέλτιστο και ακολουθείται παγκόσμια και στην ΕΕ από τις περισσότερες χώρες, ποτέ κανείς διεθνής οργανισμός δεν εισηγήθηκε τέτοια αλλαγή όπως προαναγγέλλει η Κυβέρνηση»

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο ΓΕ

1. Ευχαριστώ πολύ τον ΠτΔ για τις πολύ θετικές αναφορές του στην ΕΥ και τον Γενικό Ελεγκτή.
2. Συμφωνούμε ότι η συνεργασία των θεσμών είναι υπεράνω προσώπων. Η ΕΥ συνεχίζει με επαγγελματισμό το έργο της.
3. Στις 11 Φεβρουαρίου 1959 οι πρωθυπουργοί Καραμανλής και Μεντερές συμφώνησαν στην Ζυρίχη τα 27 Σημεία για την εγκαθίδρυση της ΚΔ. Το Σημείο 12 αφορά τα 4 ζεύγη αξιωματούχων (Γενικοί Εισαγγελέας, Ελεγκτής, Λογιστής και Διοικητής και οι Βοηθοί τους). Το Σημείο 27 έλεγε ότι τα 26 Σημεία θα θεωρηθούν θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος. Όντως, στο Παράρτημα ΙΙΙ του Συντάγματος καθορίζεται ως θεμελιώδης η πρώτη παράγραφος των άρθρων 112, 115, 118 και 126 που αφορά τα 4 ζεύγη αξιωματούχων. Το δε άρθρο 182 αναφέρει ότι:
"Τα άρθρα ή τα μέρη των άρθρων του Συντάγματος τα περιλαμβανόμενα εν των συνημμένω τω παρόντι παραρτήματα ΙΙΙ, ενσωματωθέντα εις το Σύνταγμα εκ της συμφωνίας Ζυρίχης της 11ης Φεβρουαρίου, 1959, αποτελούσι θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος και δεν δύνανται, καθ’ οιονδήποτε τρόπον, να τροποποιηθώσι δια μεταβολής, προσθήκης ή καταργήσεως."
4. Εξηγήσαμε ήδη ότι:
- το μοντέλο της Κύπρου είναι βέλτιστο και ακολουθείται παγκόσμια και στην ΕΕ από τις περισσότερες χώρες,
- ποτέ κανείς διεθνής οργανισμός δεν εισηγήθηκε τέτοια αλλαγή όπως προαναγγέλλει η Κυβέρνηση,
- στην ΕΥ ήδη υπάρχει συλλογικότητα με την Διευθυντική Ομάδα που είναι συγκροτημένη και ενεργεί πολύ πιο ανοικτά, αντικειμενικά και με διαφάνεια από το γνωμοδοτικό όργανο που έθεσε ως μέτρο σύγκρισης ο ΠτΔ.
5. Η ΕΥ θα αντιταχθεί με τα μέσα που της παρέχει το Σύνταγμα σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της. Το θέμα είναι πρωτίστως θεσμικό και αφορά προστασία της ΕΥ.
6. Απορία μου παραμένει πως, από τόσους συνεργάτες του ΠτΔ, δεν βρέθεται ένας να τον συμβουλεύσει ότι, αυτό που προαναγγέλλει, είναι νομικά αδύνατο να επιτευχθεί.

 

Εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διακαναλική συνέντευξη, ερωτηθείς ο Πρόεδρος σε σχέση με την εξαγγελία για εκσυγχρονισμό Νομικής Υπηρεσίας και Ελεγκτικής Υπηρεσία και πιο συγκεκριμένα αν πρόκειται να διαχωριστεί τελικά ο διττός ρόλος που έχει σήμερα ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα, ο ΠτΔ αφού επανέλαβε ότι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μία από τις συνιστώσες της πολιτικής φιλοσοφίας της Κυβέρνησης, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έδειξα πρώτος το παράδειγμα με τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, στο οποίο παραχωρήθηκαν υπό μια έννοια αρμοδιότητες που είχε αποκλειστικά ο ΠτΔ», διαβεβαιώνοντας ότι οι αρμοδιότητες του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο, καθώς σε καμία υπηρεσία και σε κανένα θεσμό ένα άτομο από μόνο του δεν μπορεί να έχει όλη τη σοφία για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Πρόσθεσε πως το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν διορισμοί Επιτρόπων και πως και πάλι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα έχει την αρμοδιότητα να προβεί σε συστάσεις προς την εκτελεστική εξουσία.

«Το ίδιο με όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης και της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό με κανένα από τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους. Επί της ουσίας σημείωσε πως η όλη διαδικασία που αφορά Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία αφορά μια μετεξέλιξη που θα γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Συζητούμε ενδοκυβερνητικά, έχω μιλήσει με εξωτερικούς συνεργάτες, με νομικούς», είπε, παραπέμποντας και σε όσα ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται στις σκέψεις της Κυβέρνησης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε καταφατικά, ξεκαθαρίζοντας πως η μεταρρύθμιση δεν έχει να κάνει με τους υφιστάμενους επικεφαλής των υπό αναφορά υπηρεσιών, ούτε με τις ικανότητες τους ή τη δουλειά που κάνουν.

Σε ερώτηση για το πώς είναι σήμερα οι σχέσεις του με τον Γενικό Ελεγκτή μετά και την πρόσφατη αντιπαράθεση που είχαν για σειρά ζητημάτων ο ΠτΔ είπε πως είναι εξαιρετικές οι σχέσεις του με τον Γενικό Ελεγκτή και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι θεσμοί λειτουργούν, αναφέροντας πως στο πλαίσιο αυτό έχει μια εξαιρετική σχέση με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά.

«Υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ως επικεφαλής δύο σημαντικών θεσμών δεν θα πρέπει να συνεργαζόμαστε», είπε.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί του ανέλεγκτου του Γενικού Εισαγγελέα ο ΠτΔ είπε πως υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για διαχωρισμό (των αρμοδιοτήτων), ξεκαθαρίζοντας πως δεν μιλάμε για βάθος δεκαετίας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή αυτής της αλλαγής αλλά πιο νωρίς και επανέλαβε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας», λέγοντας ότι το αμέσως επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι να συζητηθούν οι αλλαγές με τους επικεφαλής αυτών των θεσμών και ακολούθως θα κατατεθούν τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση