ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Γαλάζια Πατρίδα»: Ναυτική άσκηση με επικοινωνιακές τορπίλες κρότου-λάμψης

Η Τουρκία ξεκίνησε μια μεγάλη ναυτική άσκηση, στοχεύοντας να τραβήξει κυρίως την προσοχή της διεθνούς κοινότητας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Το δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί πλέον επίσημη γραμμή της Άγκυρας. Η θεωρία, η οποία το προηγούμενο διάστημα ήρθε στο προσκήνιο από στρατηγούς και ναυάρχους του τουρκικού στρατού, οι οποίοι την περίοδο των Υποθέσεων Βαριοπούλα, Εργκενεκόν και Στρατιωτικής Κατασκοπείας είχαν οδηγηθεί στις φυλακές, σήμερα καθορίζει την στρατηγική της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο της νέας εξέλιξης, η Τουρκία ξεκίνησε μια μεγάλη ναυτική άσκηση, στοχεύοντας να τραβήξει κυρίως την προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Με την τεραστίας κλίμακας αυτή άσκηση η Άγκυρα σφραγίζει την επίσημη μετεξέλιξη της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε επίσημο δόγμα της Τουρκίας. Δηλαδή το δόγμα αυτό κηρύσσει τη Μεσόγειο θάλασσα-πατρίδα, της οποίας τα συμφέροντα από τούδε και εις το εξής προστατεύονται (βλ. διεκδικούνται) από την Τουρκία και δη τον μεγάλο της στόλο ο οποίος και επιδεικνύεται στο πλαίσιο της άσκησης. Με την προβολή ισχύος στο εξωτερικό, η Τουρκία δηλώνει παρούσα στις γεωστρατηγικές και ενεργειακές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής υπενθυμίζοντας συν τω χρόνω στις ξένες κυβερνήσεις αλλά και στις ενεργειακές εταιρίες τη σημασία της συνεργασίας μαζί της.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, την προεκλογική εκστρατεία κατακλύζει ένα νέο μεγάλο κύμα εθνικισμού.

«Γαλάζια Πατρίδα»: Ιστορική ανάγκη

Ως ιστορική αναγκαιότητα χαρακτηρίζεται το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, από τον αρθρογράφο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Γιενί Σαφάκ, Ιμπραχίμ Καράγκιουλ: «Δεν μπορούσαμε να τηρήσουμε σιωπηλή στάση την στιγμή που οι ισορροπίες στο διεθνές σκηνικό αλλάζουν, οικοδομούνται από την αρχή και η γεωγραφία και η ιστορία παίρνουν νέες κατευθύνσεις», τονίζει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος που εκφράζει και προβάλλει τη γραμμή της συντηρητικής κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Τη στιγμή που ολόκληρος ο τουρκικός στόλος αναπτύσσεται στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων, ο κ. Καράγκιουλ διακηρύσσει ότι στην νέα περίοδο, η Τουρκία, η οποία δεν μπορεί να στηριχθεί στις συμμαχικές δυνάμεις, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να χαράξει τη δική της, ανεξάρτητη πορεία. Στην νέα περίοδο οι επιθέσεις έρχονται από τους άλλοτε φίλους και τους συμμάχους και η τρικυμία σαρώνει τα παράλια μας, ισχυρίζεται και προσθέτει: «Οι ξένες δυνάμεις επιχειρούν να ολοκληρώσουν το έργο, το οποίο δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν πριν από έναν αιώνα (βλ. με τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας)».

Ο μηχανισμός προπαγάνδας προβάλλει στην ουσία τη λογική «η Τουρκία εναντίον όλων», και οι επισημάνσεις Καράγκιουλ στοχεύουν στην τόνωση του ηθικού των αξιωματούχων και ιδεολόγων της τουρκικής κυβέρνησης που σήμερα καλούνται να πιστέψουν, να προβάλλουν και να περάσουν στη συλλογική αντίληψη το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Ένα δόγμα που κατά τη λογική του καθεστώτος της Άγκυρας παρουσιάζει τη «Γαλάζια Πατρίδα» ως μια αναγκαία στρατηγική που έρχεται να προφυλάξει την Τουρκία από διάφορες απειλές στην περιοχή. Καταλήγοντας ο Ιμπραχίμ Καράγκιουλ, συντάσσει ένα κατάλογο απειλών κατά της Τουρκίας, εχθρούς και μέτωπα ανοικτά έτσι ώστε το αφήγημα της προστασίας της Γαλάζιας Πατρίδας να συνδέεται απευθείας με αυτό της απειλής της Τουρκίας αυτής καθ’ εαυτής και καταλήγει: «Εντοπίσαμε τα μέτωπα της Τουρκίας, της Ανατολικής Μεσογείου της Μαύρης Θάλασσάς (της επίθεσης των ξένων δυνάμεων). Είδαμε το προς τα που οδεύουν οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατανοήσαμε το νόημα της συγκέντρωσης του πιο μεγάλου στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, της αναζήτησης δικαιολογιών (για επίθεση κατά της Τουρκίας) στο Αιγαίο και τις προετοιμασίες για μια τρελή φουρτούνα στην Μαύρη Θάλασσα. Παρατηρήσαμε το τι συμβαίνει με την ΦΕΤΟ (κίνημα Γκιουλέν) και το ΡΚΚ στο εσωτερικό της Τουρκίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X