ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γαλλικά μαχητικά Rafale πάνω από την Κύπρο

Τέσταραν το σύστημα αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν είναι η πρώτη φορά και ούτε η τελευταία που οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις για σκοπούς ασκήσεων συνεργάζονται με την Εθνική Φρουρά. Αυτό συνέβη την Παρασκευή το απόγευμα όπου γαλλικά μαχητικά Rafale που απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE πέταξαν πάνω από περιοχές της ελεύθερης Κύπρου. Συγκεκριμένα από το μεσημέρι Παρασκευή και μέχρι το βράδυ ζεύγη γαλλικών μαχητικών πραγματοποιούσαν διελεύσεις στις νότιες περιοχές της Κύπρου από την Λάρνακα έως και την Πάφο. Οι πτήσεις ήταν στο πλαίσιο άσκησης αεράμυνας με την επωνυμία ΤΑΜΣ «ΤΑΛΩΣ-2/2022», με τη συμμετοχή συστημάτων αεράμυνας της Διοίκησης Αεροπορίας και αεροσκαφών Rafale, τα οποία επιχειρούσαν από το αεροπλανοφόρο. Σκοπός της άσκησης, ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού αεράμυνας στις τακτικές ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου τυποποίησης κατά την σχεδίαση και διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της άσκησης ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας καθώς και το σύστημα αυτοπροστασίας των εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς και αξιολογήθηκε η απόδοση του σε ρεαλιστικές συνθήκες αντιμετωπίζοντας σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, το προσωπικό εξασκήθηκε στις διαδικασίες τακτικού ελέγχου των όπλων και στη διαβίβαση πληροφοριών καθώς και στις διαδικασίες αεράμυνας του Κέντρου Αεροπορικού Ελέγχου

Η άσκηση

Στο πλαίσιο ανάπτυξης της Γαλλικής Ναυτικής Δύναμης CTF-473 στην Ανατ. Μεσόγειο, της οποίας ηγείται το αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLE (CDG)», με αποστολή τη θαλάσσια επιτήρηση, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ANTARES», σχεδιάστηκε πρόγραμμα ασκήσεων με τη συμμετοχή αεροναυτικών μέσων της CTF-473 και της Εθνικής Φρουράς. CDG. Την άσκηση παρακολούθησε επί του αεροπλανοφόρου CDG, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συνοδευόμενος από το Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας, Ταξίαρχο (Ι) Μάριο Φλωρίδη και το Διοικητή της Διοίκησης Ναυτικού, Πλοίαρχο Κωνσταντίνο Γενναδίου.. Με την ολοκλήρωση της, ο Αρχηγός, αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες, σημείωσε ότι πέραν των μηνυμάτων σε στρατηγικό επίπεδο, η άσκηση συνέβαλε στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Αεροπορικών δυνάμεων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, καθώς και της ικανότητας να συντονίζουν, σχεδιάζουν και διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις.

Το πλοίο Ιωαννίδης

Πέραν της παρακολούθησης της άσκησης, ο Αρχηγός ενημερώθηκε από το Διοικητή της CTF-473, για τις δυνατότητες, την αποστολή και γενικότερα τις επιχειρήσεις που διεξάγει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επισημαίνεται ότι, κατά το διάστημα παρουσίας της Γαλλικής Ναυτικής Δύναμης στην Ανατ. Μεσόγειο, σχεδιάστηκε πρόγραμμα ασκήσεων με τη συμμετοχή αεροναυτικών μέσων της CTF-473 και της Εθνικής Φρουράς. Ειδικότερα, στις 26 Νοεμβρίου 2022, η Διοίκηση Ναυτικού σχεδίασε και πραγματοποίησε αεροναυτική άσκηση μικρής κλίμακας, με την ονομασία «CYP/FRA-04/2022», εξετάζοντας αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος, εφαρμόζοντας παράλληλα το Μνημόνιο Διμερούς Συμφωνίας για Συνεργασία σε θέματα Άμυνας. Επίσης, από 06 έως 09 Δεκεμβρίου 2022, το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ εντάχθηκε στην CTF-473 και συμμετείχε σε όλες τις προγραμματισμένες αποστολές της. Αντίστοιχα, Αξιωματικός της Διοίκησης Ναυτικού συμμετείχε στο επιτελείο της Δύναμης, επιβιβαζόμενος επί Γαλλικής Φρεγάτας. Η υλοποίηση του προγράμματος είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της Ναυτικής Δύναμης CTF-473 στην Ανατ. Μεσόγειο. Οι κοινές δραστηριότητες κρίνονται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τη διαλειτουργικότητα, στοιχείο απαραίτητο για τη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων. Αποτελούν επίσης απτή απόδειξη της άριστης σχέσης που έχει αναπτυχθεί διαχρονικά μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου και Γαλλίας, καθώς και ένδειξη της αμοιβαίας πρόθεσης για αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Άμυνα  |  Γαλλία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση