ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:02
 

Γαλλικό άρωμα στη φαρέτρα της Λευκωσίας

Την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας της απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα μετέφερε η Γαλλίδα ΥΠΑΜ Φλοράνς Παρλί

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία μετέφερε στις αποσκευές της, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία. Πέρα από τα πολιτικά μηνύματα, η επίσκεψη της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας και στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ», που βρίσκεται τον τελευταίο μήνα, περίπου, ανοιχτά της Κύπρου αποτελεί περίτρανη απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος της Γαλλίας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κ. Παρλί, που συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογό της Σάββα Αγγελίδη, διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι φίλη της Κύπρου και εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας της προς την Κύπρο, η οποία βρίσκεται, όπως είπε, «κάτω από ισχυρή πίεση από διεθνή άποψη». Η κ. Παρλί, εξερχόμενη της συνάντησης με τον Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι επανέλαβε στον Πρόεδρο την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο «και αυτό ήταν το κύριο μήνυμα» που μετέφερε. Σημείωσε ότι αυτή η αλληλεγγύη εκφράζεται με διάφορους τρόπους και αναφέρθηκε στην ισχυρή διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. «Έχουμε μια ισχυρή διμερή συνεργασία με την Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος φιλοξενεί συχνά στα λιμάνια της το γαλλικό ναυτικό, «και είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτό», ενώ συμμετέχει και στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων των αεροπλανοφόρων της Γαλλίας. Δήλωσε, επίσης, ότι «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας (προς την Κύπρο) και για το τι συμβαίνει στην ΑΟΖ» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο «Σαρλ Ντε Γκολ»

Η Φλοράνς Παρλί, πριν την αναχώρησή της από τη Λευκωσία, επισκέφθηκε το γαλλικό αεροπλανοφόρο που βρίσκεται στην περιοχή και συμμετέχει, όπως είπε, στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού κράτους. Επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε την επομένη των κοινών δραστηριοτήτων γαλλικών πτητικών μέσων με την Εθνική Φρουρά. Πριν τη μετάβαση στο «Σαρλ Ντε Γκολ» κατά τη συνάντησή τους ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε τη Γαλλίδα ομόλογό του για τις συνεχείς παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συμπεριφορά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές και γενικότερα την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά της η κ. Παρλί διαβεβαίωσε τον κ. Αγγελίδη ότι η χώρα της θα συμβάλει αποφασιστικά στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δυο Υπουργοί Άμυνας αποφάσισαν τη συνέχιση της παρουσίας του γαλλικού ναυτικού στην περιοχή, και ενεργοποίηση μηχανισμών για συμμετοχή και άλλων χωρών σε κοινές ασκήσεις, γεγονός που στέλνει τα σωστά μηνύματα σε όποιον δημιουργεί συνθήκες αστάθειας στην περιοχή και παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Επίσης οι δυο Υπουργοί πραγματοποίησαν ανασκόπηση της συνεργασίας των δύο χωρών και συμφωνήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυσής της, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, και εκφράστηκε η κοινή βούληση για ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. Σε στρατιωτικό επίπεδο, το γαλλικό ενδιαφέρον για επέκταση της συνεργασίας των δυο χωρών σε επίπεδο διευκολύνσεων στην περιοχή, εκτιμάται πως δίνει μια άλλη διάσταση στις σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας. Συνεργασία η οποία αυξάνει το επίπεδο εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς η οποία αποκτά πρόσβαση σε επιχειρησιακές δραστηριότητες που εκ των πραγμάτων αδυνατούσε. Η προχθεσινή ενεργοποίηση της αεράμυνας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, κάτι που τονίσθηκε και από τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη.

Στη Λεμεσό

Σε στρατιωτικό επίπεδο οι κοινές δραστηριότητες με τις γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου θα συνεχισθούν. Εκτός από την άσκηση ενεργοποίησης της κυπριακής αεράμυνας, στην οποία συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη «Ραφάλ», τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί άσκηση και επί της θαλάσσης με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων. Την ερχόμενη Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στη Λεμεσό θα δέσει για μια ανάπαυλα πέντε ημερών το γαλλικό αεροπλανοφόρο το οποίο θα επισκεφθούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, άλλοι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι και μέλη του διπλωματικού σώματος προκειμένου να παρευρεθούν σε επίσημη δεξίωση που θα δοθεί το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου το μεσημέρι στο αεροπλανοφόρο. Το «Σαρλ Ντε Γκολ» θα αποπλεύσει από τη Λεμεσό στις 26 Φεβρουαρίου χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι επόμενες δραστηριότητές του, στην περιοχή ή κάπου αλλού. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται κυπριακό λιμάνι τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στη Λεμεσό για ολιγοήμερη παραμονή και ανάπαυλα του προσωπικού του, είχε πιάσει το «Σαρλ Ντε Γκολ» το 2016. Συγκεκριμένα στις 16 Οκτωβρίου της χρονιάς εκείνης, το αεροπλανοφόρο που συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών είχε επισκεφθεί την Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X