ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γεν. Ελεγκτής: Υπό διερεύνηση 14 ΠΕΠ που εκ πρώτης όψεως δάνεια τους έτυχαν σημαντικών διαγραφών

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η έρευνα της Υπηρεσίας επικεντρώθηκε σε ένα στοχευμένο κατάλογο 162 ΠΕΠ που διετέλεσαν Υπουργοί ή Βουλευτές ή αρχηγοί κομμάτων από το 2008

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Υπό διερεύνηση από την Ελεγκτική Υπηρεσία βρίσκονται 14 περιπτώσεις Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) που «φαίνεται εκ πρώτης όψεως να προκύπτουν θέματα» τα οποία αφορούν «σημαντικές διαγραφές» ποσού δανείου τους που διατηρούσαν στον Συνεργατισμό, δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης μιλώντας ενώπιον της απογευματινής συνεδρίας της Ad Hoc Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια ΠΕΠ, η οποία συζήτησε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η Βουλή να ζητήσει και να λάβει στοιχεία από τις τράπεζες για ΠΕΠ, τα οποία έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των δανείων τους, στο πλαίσιο του ελέγχου που θέλει να διενεργήσει.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η έρευνα της Υπηρεσίας επικεντρώθηκε σε ένα στοχευμένο κατάλογο 162 ΠΕΠ που διετέλεσαν Υπουργοί ή Βουλευτές ή αρχηγοί κομμάτων από την 1η Ιανουαρίου του 2008 μέχρι σήμερα και είναι εν ζωή και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία ζητήθηκαν και λήφθηκαν από την ΚΕΔΙΠΕΣ. Σημείωσε ότι ελεγχόμενος για την Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ο Συνεργατισμός και όχι τα πρόσωπα.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ακόμη ότι «το 14 δεν είναι οριστικό νούμερο», καθώς υπάρχει ακόμη δουλειά για αυτές τις περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, ενώ ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου είπε ότι σε περίπτωση που ζητηθούν στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα, η Βουλή μπορεί να τα λάβει, δεδομένου ότι θα διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους τα ζητά και το σκοπό για τον οποίο θα αξιοποιηθούν, διασφαλίζοντας ότι θα τηρηθούν όλες οι πρόνοιες της νομοθεσίας σε σχέση με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, αποφάσισε όπως στην επόμενη συνεδρία της που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στις 11.00 κληθούν να παραστούν οι τράπεζες που έστειλαν στοιχεία για την λίστα Γιωρκάτζη. Επίσης, η Επιτροπή συζήτησε σήμερα και τρόπους για να εμπλακεί στην έρευνα της Βουλής ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Η Επιτροπή συστάθηκε από την Επιτροπή Επιλογής σε συνεδρία της, ημερομηνίας 3 Ιουλίου 2020, με αρμοδιότητα να διερευνήσει θέματα που αφορούν τη λίστα Γιωρκάτζη και άλλα, ευρύτερα, θέματα που αφορούν δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ).

Συγκεκριμένα, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στις 14 Μαρτίου του 2019 ξεκίνησε έρευνα η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητώντας στοιχεία από την ΚΕΔΙΠΕΣ για τα υπόλοιπα των δανείων όλων των ΠΕΠ στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, του 2015 και του 2017 και 14 Μαρτίου του 2019.

Ανέφερε ότι το νομικό κομμάτι ξεκαθάρισε τον Σεπτέμβριο του 2019 ότι «μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όλα» τα δάνεια τόσο αυτά που έμειναν στον Συνεργατισμό όσο και αυτά που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα.

Πρόσθεσε ότι ζήτησαν στοιχεία για όλα τα ΠΕΠ και διαπιστώσαμε ότι ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός των δανειακών συμβάσεων που μας μεταβιβάστηκε και αποφασίστηκε να ξεκινήσει με ένα πιο στοχευμένο κατάλογο 162 ΠΕΠ που διετέλεσαν Υπουργοί ή βουλευτές ή αρχηγοί κομμάτων από την 1η Ιανουαρίου του 2008 μέχρι σήμερα και είναι εν ζωή.

Είχαμε τις ταυτότητες αυτών των ΠΕΠ και τις διαβιβάσαμε στον Συνεργατισμό, ζητώντας στοιχεία και για συγγενικά τους πρόσωπα και για συνδεδεμένες εταιρείες τους, πρόσθεσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ζητήθηκε επίσης από την ΚΕΔΙΠΕΣ κατάλογος για διαγραφές και αναδιαρθρώσεις.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι από την ΚΕΔΙΠΕΣ δίνονταν «ως και προ λίγες ημέρες στοιχεία», που περιλαμβάνουν και διαγραφές και αναδιαρθρώσεις, ενώ σημείωσε ότι τα περισσότερα στοιχεία ζητήθηκαν από την ΚΕΔΙΠΕΣ τον Ιανουάριο του 2020.

Αναφερόμενος στα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας, εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είπε ότι με βάση τα στοιχεία που έστειλε η ΚΕΔΙΠΕΣ, 49 από τα 162 ΠΕΠ δεν διατηρούσαν λογαριασμούς σε συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και αποκλείστηκαν από την έρευνα.

Πρόσθεσε ότι από τους υπόλοιπους 113 ΠΕΠ που διατηρούσαν λογαριασμούς σε συνεργατικά, 8 είχαν ΜΕΔ και διερευνούνται, 60 είχαν εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και δεν διερευνούνται και 46 είχαν και ΜΕΔ και εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, οι οποίες διερευνούνται.

Ανέφερε ότι τελικά υπό διερεύνηση είναι συνολικά 54 περιπτώσεις ΠΕΠ εκ των οποίων για 22 περιπτώσεις δεν εντοπίστηκε κάτι που «να φαίνεται μεμπτό».

Πρόσθεσε ότι 12 περιπτώσεις είτε τυγχάνουν χειρισμού ακόμη από την ΚΕΔΙΠΕΣ (συζητείται συμφωνία αναδιάρθρωσης δανείου) ή εκκρεμούν έγγραφα που πρέπει να αποστείλει η ΚΕΔΙΠΕΣ.

«Για 6 περιπτώσεις ΠΕΠ εντοπίσαμε να προκύπτουν κάποια θέματα διαγραφών» και θα διερευνηθεί αν αυτές δικαιολογούνταν ή όχι, αλλά αφορά μικροποσά του 2016, είπε ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Πρόσθεσε ότι για 14 περιπτώσεις ΠΕΠ «φαίνεται εκ πρώτης όψεως να προκύπτουν θέματα» και αφορούν «σημαντικές διαγραφές» που προέκυψαν μέσα από αναδιαρθρώσεις δανείων τους ή και στο πλαίσιο ανταλλαγής ακινήτου έναντι δανείου και θα πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι αυτές είναι περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και πρόσθεσε ότι μετά το ξεκαθάρισμα καταλήξαμε να επικεντρωθούμε σε αυτούς τους 14.

Ανέφερε ότι τα καταρχήν ευρήματα θα διαβιβαστούν στην ΚΕΔΙΠΕΣ και κατ΄ εξαίρεση θα αποταθούμε σε αυτά τα πρόσωπα για τα ευρήματα μας και κατά πόσον έχουν κάποια στοιχεία να διαβιβάσουν και πρόσθεσε ότι μετά θα ζητηθεί η έγκριση της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων κατά πόσον θα δημοσιοποιηθούν τα ευρήματα της έρευνας.

Για αυτά τα 14 ΠΕΠ θέλουμε να δούμε αν έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης όπως διαγραφές και ανταλλαγές, υπογράμμισε.

Είπε ακόμη ότι για κάποια συνδεδεμένα πρόσωπα αυτών των ΠΕΠ όπως για παράδειγμα οι γονείς τους που είναι μεγάλης ηλικίας δεν έγινε εφικτό να βρεθούν οι ταυτότητες τους και γίνεται μια δεύτερη προσπάθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ελεγκτής  |  Βουλή  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΔΗΣΥ  |  ΕΔΕΚ  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση