ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επιδίωξη Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι δεν βλέπει σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο άμεσο μέλλον

Επιδίωξη μου είναι να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό όμως δεν γίνεται εν κενώ. Αυτές οι κινήσεις γίνονται σταδιακά, χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης, δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως προς τούτο, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι δρομολογημένο, ούτε σε επίπεδο αρχηγών κρατών ούτε σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών ωστόσο δεν είναι αυτό κάτι που μπορεί να αποκλεισθεί καθώς σε κάθε περίπτωση θα εκτιμηθεί το κλίμα και αν θα συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα ή θα υπάρξει οπισθοχώρηση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των επαφών του με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης είπε ακόμα ότι δεν βλέπει σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο άμεσο μέλλον. Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει δημοσίευμα της αθηναϊκής Εστίας στο οποίο αναφέρεται ότι ο κ. Μητσοτάκης λέει όχι σε άτυπη πενταμερή, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι μακρινό σενάριο αυτό.

Όπως αντιλαμβάνεται η «Κ», η άποψη της Αθήνας είναι ότι τόσο μια άτυπη πενταμερής όσο και μια πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό θεωρούνται μακρινές, ιδιαίτερα σε ένα κλίμα επιβαρυντικό της κατάστασης λόγω της τουρκικής προκλητικότητας. Σημειώνεται δεν συναφώς ότι υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί πριν να μπορεί να αναφερθεί κανείς σε πενταμερή σχετικά με το Κυπριακό καθότι δεν φαίνεται να υπάρχει τώρα από πλευράς Τουρκίας μια συγκεκριμένη ατζέντα προς διαδικασία λύσης καθώς οι τουρκικές κινήσεις αποδεδειγμένα βάζουν επί της αρχής ένα μη αποδεκτό πλαίσιο στη διαχείριση των υδρογονανθράκων, το οποίο και δυσκολεύει τα πράγματα. 

Οι επισκέψεις σε Βερολίνο και Παρίσι

Ενόψει των επισκέψεων Μητσοτάκη στο Βερολίνο και το Παρίσι σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντήσει Μέρκελ και Μακρόν έχοντας δύο επιχειρήματα στην ατζέντα του. Το πρώτο επιχείρημα που είναι πολιτικό συνοψίζεται στο εξής: Αφού μας εμπιστεύονται οι διεθνείς αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού γιατί δεν πρέπει να μας εμπιστευθούν και οι εταίροι μας; Και το δεύτερο, που είναι οικονομικό: Το ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους, κατά τους δανειστές, δεν υφίσταται πλέον διότι τα νούμερα τότε γίνονταν με άλλους υπολογισμούς και άλλα επιτόκια δανεισμού. Σήμερα τα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που υπαγόρευαν ότι το πλεόνασμα πρέπει να είναι 3.5% για να βγαίνουν τα νούμερα. Αυτό το 3.5% νούμερο πρέπει να το αφήσουμε σιγά-σιγά πίσω μας, το ενωρίτερο, όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X