ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΓΓ ΠΕΟ: Επαναβεβαίωση προσήλωσης σε λύση και επανένωση

O κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου παραμένει σταθερά δεσμευμένο στον στόχο για λύση ΔΔΟ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε ότι για τους εργαζομένους της Κύπρου η 1η Μαϊου αποτελεί και μέρα επαναβεβαίωσης της προσήλωσης στον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού.
 
Σε ομιλία του στον κοινό εορτασμό για την Πρωτομαγιά, που πραγματοποίησε η ΠΕΟ με τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις στο γήπεδο της νεκρής ζώνης στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου παραμένει σταθερά δεσμευμένο στον στόχο  για λύση δικοινοτικής διζωνικής  ομοσπονδίας, για ένα κράτος,  με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων, όπως αυτή  περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις των ΗΕ, και για μια αποστρατικοποιημένη και ανεξάρτητη  κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων.
 
Ο ΓΓ της ΠΕΟ εξέφρασε την άποψη ότι η άγονη στασιμότητα μετά τη διακοπή των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για οριστικοποίηση της διχοτόμησης του νησιού και κάλεσε τους δύο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και   να προχωρήσουν το γρηγορότερο  στην επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με διαφύλαξη των μέχρι σήμερα συγκλίσεων στο πλαίσιο που έχει θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά.

 Ο κ. Κυρίτσης είπε πως και στις δυο πλευρές του συρματοπλέγματος,  Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών,  γεγονός που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο  τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων, και την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων  και της  αλληλεγγύης μεταξύ τους
 
Κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους,  Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συσπειρωθούν και ενωμένοι να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές λιτότητας  και απορρύθμισης της εργασίας, ενάντια  τις ιδιωτικοποιήσεις και  την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.
 
Νωρίτερα σε ομιλία του σε συγκέντρωση της ΠΕΟ στον χώρο της Πλατείας Ελευθερίας, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι φέτος τιμούμε την Πρωτομαγιά συγκλονισμένοι και θυμωμένοι, από το τραγικό σήριαλ των δολοφονιών αθώων γυναικών και παιδιών που έχει έλθει αυτές τις μέρες στην επιφάνεια και που επανέφερε στη δημόσια συζήτηση μεγάλο θέμα του φυλετικού και του κοινωνικού ρατσισμού και ιδιαίτερα, τον τρόπο που δημόσιες αρχές αντιμετωπίζουν μετανάστες και γενικά ευάλωτους ανθρώπους.
 
«Μας  οργίζει η στάση της Κυβέρνησης,  η  οποία μέχρι τώρα αντιμετωπίζει την ευθύνη των πολιτικών αξιωματούχων  ως κάτι που αφορά μόνο κάποιους άλλους αλλά όχι τους ίδιους», συνέχισε ο ΓΓ της ΠΕΟ, διατυπώνοντας τη θέση ότι «δεν συνειδητοποιούν ότι με την έλλειψη μιας στοιχειώδους πολιτικής ευθιξίας  όχι μόνο δεν σαλπίζεται  το εγερτήριο που απαιτεί ο λαός  για όλη τη κρατική μηχανή  ώστε  να καταπολεμηθούν τέτοιες προσεγγίσεις και συμπεριφορές  που προσβάλλουν τη χώρα και τον πολιτισμό μας,   αλλά ότι  το μήνυμα που φεύγει από τους κυβερνώντες είναι ακριβώς το αντίθετο».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κυρίτσης είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει  να σταματήσει να αλληθωρίζει προς άλλες λύσεις που είναι καταστροφικές και επικίνδυνες για τον τόπο μας και να ενεργήσει με συνέπεια,  για να γίνει δυνατό να ξεκινήσουν ξανά  οι συνομιλίες, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.
 
Πρόσθεσε ότι «ξεκαθαρίζουμε ότι  δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την ιδέα της διχοτόμησης», αναφέροντας ότι η ΠΕΟ, μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρηνική συμβίωση, σε μια επανενωμένη,  και ασφαλισμένη κοινή  πατρίδα.  
 
Αναφερόμενος στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, είπε πως οι  εργοδότες λόγω της κρίσης και του φόβου και της ανασφάλειας των εργαζομένων  έχουν βρεθεί σε θέση ισχύος, δεν σέβονται τις συλλογικές συμβάσεις και ασκούν αφόρητες πιέσεις στους εργαζόμενους ώστε να μην οργανώνονται και να μην αξιοποιούν τη διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων εργοδότησης τους.
 
Αναφορά έκανε και στον Συνεργατισμό, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μια τεράστια  λαϊκή κατάκτηση 100 χρόνων, ξεπουλήθηκε σε μια νύχτα και ο κυπριακός λαός θα πληρώσει όχι μόνο τις ζημίες του αλλά με τη διαχείριση που έχει κάμει η Κυβέρνηση εγγυώμενη τα μελλοντικά  κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας.
 
Πρόσθεσε ότι η ΠΕΟ ανέλαβε πρωτοβουλία και έχει καλέσει σε σύσκεψη όλες τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, με στόχο να δημιουργηθεί μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία για τη διεκδίκηση κοινωνικής στέγης και την  επαναδημιουργία στεγαστικής πολιτικής.
 
Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε στη συνέχεια ότι η  πιο σημαντική μάχη είναι για εφαρμογή  εκείνων των  νομοθετικών και θεσμικών μέτρων, τα οποία θα υποχρεώνουν όλους τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και να τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους και να δημιουργηθεί νομοθετικά  μηχανισμός, ο οποίος με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων θα καθορίζει για τους εργαζόμενους ελάχιστα δικαιώματα,  όσον  αφορά τουλάχιστον το μισθό, το ωράριο και την υπερωρία, τις αργίες και το ταμείο προνοίας, στις εργασίες όπου δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις.
 
Σε ό,τι αφορά το ΓΕΣΥ, είπε ότι επαγρυπνούμε για να εφαρμοστεί χωρίς πισωγυρίσματα η υποταγή στα μεγάλα συμφέροντα.
 
Ο ΓΓ της ΠΕΟ αναφέρθηκε στις επερχόμενες ευρωεκλογές, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών ενδιαφέρει άμεσα τους εργαζόμενους γιατί θα καθορίσει  εξελίξεις όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και  για τον τόπο μας και κάλεσε τους εργαζόμενους να σταθούν δίπλα από το ΑΚΕΛ,  το κόμμα των Κυπρίων  εργαζομένων, και να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε μια μεγάλη πολιτική  μάχη για να αποδυναμωθεί ο νεοφιλελευθερισμός, να ηττηθεί ο φασισμός και ενισχυμένες να βγουν  οι δυνάμεις της προόδου και της εργασίας. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X