ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για τις ενέργειες του προβλήματος καθίζησης στο Πισσούρι ενημέρωσε τη Βουλή ο ΥΠΕΣ

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην τελική φάση, κατά την οποία έχουν δρομολογηθεί και τεθεί τα χρονοδιαγράμματα λήψης αποφάσεων, είπε ο κ. Νουρής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Για τις ενέργειες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, σχετικά με το θέμα της συνεχιζόμενης υποχώρησης του υπεδάφους στην Κοινότητα Πισσουρίου, ενημέρωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στη συνεδρία της οποίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος, έχοντας κατά νου το θέμα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, η οποία συζήτησε αυτεπάγγελτα το θέμα, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην τελική φάση, κατά την οποία έχουν δρομολογηθεί και τεθεί τα χρονοδιαγράμματα λήψης αποφάσεων.

Όπως σημείωσε έχει παραδοθεί στο Υπουργείο του η προμελέτη, την οποία έχουν επεξεργαστεί, για να προσθέσει ότι έχουν εγερθεί από μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών συγκεκριμένα ερωτήματα, όσον αφορά τα σενάρια επίλυσης του προβλήματος, το οποίο υπάρχει και παρατηρείται στη συγκεκριμένη κοινότητα.

Για εμάς, είπε, «προέχει το θέμα ασφάλειας του κόσμου. Έχουν ζητηθεί συγκεκριμένες διευκρινίσεις από τους εμπειρογνώμονες και από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, οι οποίες αναμένεται να δοθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις 22 Ιουλίου», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι μετά από τις διευκρινίσεις, που θα δοθούν, το ΥΠΕΣ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τον οδικό χάρτη των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Είπε ακόμα πως πρόκειται για ένα τεράστιο έργο σταθεροποίησης της περιοχής Πισσουρίου, το οποίο εξήγησε, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, έχοντας κατά νου το θέμα ασφάλειας των κατοίκων».

Ο Κοινοτάρχης Πισσουρίου, Λάζαρος Λαζάρου, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη σημερινή συζήτηση, λέγοντας ότι «το κράτος -ίσως για πρώτη φορά- βλέπει σοβαρά το πρόβλημα».

Είπε, μάλιστα, ότι σύντομα θα υπάρξουν κάποιες εξελίξεις, εκφράζοντας την ελπίδα να τους αφήσουν ικανοποιημένους.

«Είναι ένα πρόβλημα που κράτησε χρόνια και θέλω να ελπίζω ότι το κράτος θα αλλάξει βηματισμό, για να τελειώνουμε μια ώρα γρηγορότερα», ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, είπε πως πρόκειται για ένα γνωστό θέμα, που κρατά χρόνια και από το οποίο απειλείται η περιοχή και ευρύτερα η κοινότητα Πισσουρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ταλαιπωρία στους κατοίκους.

Τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, για να προσθέσει πως έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, η οποία προβλέπει τρία σενάρια.

Συγκεκριμένα, είπε πως το πρώτο σενάριο αφορά την κατασκευή επιχώματος στη νοτιοανατολική πλευρά, κάτι το οποίο θα στηρίξει τα προβλήματα, που υπάρχουν σε σχέση με τις κατολισθήσεις, ενώ το δεύτερο αφορά την κατασκευή επιχώματος μαζί απαλλοτριώσεις, που αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή, που αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα με τις κατολισθήσεις.

Σε σχέση με το τρίτο σενάριο, ο κ. Γεωργίου είπε ότι περιλαμβάνει εγκατάλειψη της περιοχής και την καταβολή αποζημιώσεων, για τα τεμάχια και τις κατοικίες.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Η κοινότητα ζει και βιώνει τεράστια προβλήματα όσον αφορά τις υποβαθμίσεις τόσο της γης, όσο και των περιουσιών των κατοίκων», είπε.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει άμεσα ένα σχεδιασμό αντιμετώπισης του προβλήματος, ούτως ώστε και οι κάτοικοι -όσοι επηρεάζονται- να ικανοποιηθούν αλλά και η κοινότητα να προσβλέπει σε καλύτερες μέρες σε ό,τι αφορά και την αξία της γης, αλλά και την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινότητας.

Ο Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως «τώρα η κυβέρνηση έχει πλέον στα χέρια της μια μελέτη ειδικών», για να σημειώσει ότι «αυτό που επιβάλλεται είναι να παρθούν οι πολιτικές αποφάσεις, ώστε να επενδυθούν τα εκατομμύρια που χρειάζονται, για να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο γεωλογικό πρόβλημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση