ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Βουλή εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα των νομοθετικών εργασιών της

Φαίνεται ότι θα έχει ενώπιον της τουλάχιστον ένα νομοσχέδιο για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το νομοθετικό σώμα βαίνει προς την τελευταία εβδομάδα των προγραμματισμένων εργασιών του πριν τις διακοπές του Αυγούστου με την τελευταία Ολομέλεια να συνέρχεται την Παρασκευή 31 Ιουλίου. Η ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, αλλά φαίνεται ότι θα έχει ενώπιον της τουλάχιστον ένα νομοσχέδιο για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση, θα βρίσκονται οι κανονισμοί για τις μισθοδοτικές κλίμακες των Αστυνομικών, τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί για τις τιμητικές πολιτογραφήσεις και το νομοσχέδιο για την κατάργηση της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας θα συζητήσει την Πέμπτη τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ. Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου παρόλο ότι με βάση τον προγραμματισμό των εργασιών της η τελευταία συνεδρία της Επιτροπής ήταν την παρελθούσα Πέμπτη, εντούτοις θα συνεδριάσει προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ώστε να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό.

Ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία και διαβιβάστηκε στη Βουλή με αίτημα να ψηφιστεί κατεπειγόντως. Με βάση τη σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας ο Προϋπολογισμός αφορά στην παραχώρηση 53 νέων θέσεων διοικητικού, γραμματειακού, λογιστικού και άλλου προσωπικού για ενίσχυση της Κεντρικής Διεύθυνσης του Οργανισμού και των νοσηλευτηρίων.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών οδηγεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τα ταχύπλοα σκάφη, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε Κύπριο ενήλικα πολίτη να ενοικιάσει και να οδηγήσει ταχύπλοο σκάφος ή τζετ σκι χωρίς να απαιτείται η άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους, όπως ισχύει σήμερα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Γιώργος Προκοπίου. Η νομοθεσία θα έχει προσωρινή εφαρμογή, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την 1η Ιουλίου και κατατέθηκε στη Βουλή στις 17 Ιουλίου.

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση και έγκριση οδηγούνται τα δύο νομοσχέδια και οι κανονισμοί που αφορούν την τιμητική πολιτογράφηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και πολιτογράφηση Αλλοδαπών Επενδυτών μετά τη έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν κατ΄ άρθρο τα νομοσχέδια, οι κανονισμοί και οι προτάσεις νόμου που αφορούν τη ρύθμιση του θέματος.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου ενημερώνοντας το ΚΥΠΕ, είπε πως η προσπάθεια ήταν να καταστούν πιο σαφείς οι πρόνοιες των κανονισμών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «γενικά σε πνεύμα συναίνεσης το καταφέραμε». Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών εξέτασε την Τετάρτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τους νέους κανονισμούς βάσει των οποίων λύνεται το πρόβλημα που προέκυψε με τις κλίμακες μισθοδοσίας των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών και των ειδικών Αστυνομικών. Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Δημήτρης Δημητρίου η μισθολογική αναβάθμιση που θα παραχωρηθεί θα έχει αναδρομική ισχύ.

Τα νομοσχέδια που θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με βάση την ενημέρωση του ΚΥΠΕ από τον Πρόεδρο του σώματος Άγγελο Βότση είναι εναρμονιστικά.

Ανακοινωθείσες συνεδρίες Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

Εκτός από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συνεδρίες ανακοίνωσαν μέχρι την Πέμπτη, οι Επιτροπές Ελέγχου, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Παιδείας, Γεωργίας, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και η Αd Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Η Αd Hoc θα συνέλθει στις 10.00 το πρωί την Τετάρτη στο κτήριο της Βουλής για προγραμματισμό των εργασιών της, όπως αναφέρεται από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη ο οποίος τη συγκάλεσε. Μετά την προκαταρκτική συνεδρία της προηγούμενης εβδομάδας που συνήλθε στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι ο ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου και η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου θα παράσχουν τεχνική και τεχνοκρατική στήριξη στην Αd Hoc. Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος έχει πρόθεση να ζητήσει τα στοιχεία για τα χαριστικά δάνεια σε ΠΕΠ.

Ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς η ημερήσια διάταξη έχει ενημέρωση της Επιτροπής για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021 -2027, με προσκεκλημένους τον Υπουργό Οικονομικών, τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών, τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Τέλος την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για θέματα που αφορούν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

«Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για επίδειξη αυτοσυγκράτησης και για τερματισμό των εχθροπραξιών».

Στήριξη Κύπρου σε Αρμενία

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε προς τον Αρμένιο ομόλογό του τη στήριξη της Κυπριακής κυβέρνησης στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ