ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:11
 

Η νέα «κυβέρνηση» ανοίγει κεφάλαιο νέων μοντέλων λύσης

Το «Προεδρικό» δεν προβληματίζεται από τις νέες απόψεις Τατάρ - Οζερσάι

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο σχηματισμός της νέας «κυβέρνησης» στα Κατεχόμενα ταράζει τα έως τώρα δεδομένα. Από τώρα και στο εξής, στο Κυπριακό η τ/κ ηγεσία θα βρίσκεται σε καθεστώς αντιπαράθεσης με την «κυβέρνηση» Ερσίν Τατάρ, η οποία εστιάζει σε εναλλακτικές φόρμουλες. Την νέα εξέλιξη αναγνώρισε και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι δεν τον προβληματίζουν οι διαφορετικές απόψεις στα διάφορα ζητήματα.

Τατάρ – Οζερσάι για Κυπριακό και ΑΟΖ

Λίγο πριν από την παρουσίαση του νέου «υπουργικού συμβουλίου» στον κ. Ακιντζί, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Όζερσαϊ, που σχημάτισαν την νέα «κυβέρνηση», υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο συνεργασίας. Στο κείμενο αυτό ξεχωρίζουν οι παρακάτω απόψεις για το Κυπριακό:

«Οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης που συνεχίστηκαν δίχως τέλος για μισό αιώνα έδειξαν ότι έχει τελειώσει το μοντέλο της ομοσπονδίας και ότι δεν είναι ρεαλιστικό υπό τις παρούσες συνθήκες. Για αυτόν τον λόγο πρέπει πλέον στην Κύπρο να έρθουν στο τραπέζι διαφορετικά μοντέλα, πιο ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα. Ακόμη και αν δεν βρεθεί στο κυπριακό πρόβλημα μια βιώσιμη και συνολική λύση, η κυβέρνησή μας θα υποστηρίξει την συνεργασία των δυο πλευρών σε θέματα οικονομίας, εμπορίου, τουρισμού, ανθρωπιστικών ζητημάτων και σε άλλα παρόμοια πεδία. Επιπλέον, θα προσεγγίσει θετικά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν θα επισκιάζουν τις βασικές θέσεις της τ/κ πλευράς».

Στο πρωτόκολλο συνεργασίας γίνεται αναφορά και στο ζήτημα της ΑΟΖ, υπογραμμίζονται τα δικαιώματα των Τ/κ σε αυτό το πεδίο. Γίνεται δε αναφορά στον δίκαιο καταμερισμό, στην συνεργασία της τ/κ πλευράς με την Τουρκία και στην προβολή των θέσεων της τ/κ πλευράς στο διεθνές πεδίο.

Άμεση η αντίδραση του Ακιντζί

Αναφορικά με τα όσα δηλώνει η νέα «κυβέρνηση» στο Κυπριακό και τις προηγούμενες δηλώσεις των εκπροσώπων της σχετικά με την ανάγκη της «ρύθμισης» της γραμμής της τ/κ πλευράς στο Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί δήλωσε πριν από λίγο ότι πρόκειται για δηλώσεις που ξεπερνούν τα θεμιτά όρια. Ο ίδιος, μετά την συνάντηση του με τον κ. Τατάρ, δήλωσε τα εξής: «Μέσα δεν συζητήσαμε κάτι τέτοιο. Ωστόσο εδώ είναι Προεδρικό. Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκίνησε να ασκεί τα καθήκοντα του πριν από τέσσερα χρόνια. Η λαϊκή εντολή που εξασφαλίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια διαιωνίστηκε δίχως να υπάρξει ανάγκη για ρύθμιση. Αυτό θα συνεχιστεί. Ωστόσο υπάρχουν πραγματικότητες (θέματα) αυτής της χώρας που χρειάζονται ρύθμιση. Φαίνεται ότι θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε κάποια θέματα. Δεν μας προβληματίζει αυτό».

Η νέα «κυβέρνηση»

Μετά την παρουσίαση των νέων «υπουργών» στον κ. Ακιντζί, η νέα «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την «βουλή». Στην νέα «κυβέρνηση», το Κόμμα του Λαού (ΚΛ) διατηρεί τον έλεγχο τριών «υπουργείων», ενώ το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ελέγχει επτά «υπουργεία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ξεκινά έρευνες στο «6» η ΕΝΙ

«Ο θεός να προστατεύσει την κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Αμήν.»
Marios  |  04:22

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X