ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Α. Δημητριάδης επιμένει στην ανεπάρκεια των παρατηρήσεων της Νομικής Υπηρεσίας για Βαρώσια

Από τον πλευρά της η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση «K.V. Mediterranean Tours»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ανακοίνωση εξέδωσε τη Δευτέρα το μεσημέρι η Νομική Υπηρεσία σχετικά με την υπόθεση της εταιρείας «K.V. Mediterranean Tours Limited» και την κατάθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας παρατηρήσεων έκτασης μόνο δυόμισι σελίδων επί της μονομερούς δήλωσης (Unilateral Declaration) που έκανε η Τουρκία τον Ιανουάριο του 2020. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της έντυπης «Καθημερινής» της Κυριακής (24/5/2020). Συγκεκριμένα, η εν λόγω εταιρία έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και στην οποία, όπως ανέφερε ο δικηγόρος της εταιρίας στην έντυπη «Καθημερινή» της Κυριακής, οι παρατηρήσεις της Δημοκρατίας ήταν ανεπαρκείς, και είχαν έκταση μόνο δυόμισι σελίδων. 

Η Νομική Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι παρατηρήσεις που υπέβαλε η Δημοκρατία στο ΕΔΑΔ, σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση έγιναν στοχευμένα κατόπιν εισηγήσεων και καθοδήγησης από δύο κορυφαίους και διεθνούς εμβέλειας ξένους εμπειρογνώμονες, και μετά από συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών. 

Τονίζεται, επίσης, ότι η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να παρέμβει στη συγκεκριμένη υπόθεση με γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Δημοκρατίας. Θεωρεί δε απαράδεκτο ο δικηγόρος των αιτητών Αχιλλέας Δημητριάδης ή οποιοσδήποτε άλλος να μηδενίζει ή να μειώνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την αξία τους, «προσφέροντας υπηρεσία προς την άλλη πλευρά, και παραπλανώντας, επιπρόσθετα, την κοινή γνώμη».

Τι απαντά ο δικηγόρος

Ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, απαντώντας στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, επιμένει ότι οι δυόμισι σελίδες της Κ.Δ. είναι ατεκμηρίωτες και εξαιρετικά περιορισμένες και διερωτάται γιατί αυτή η υποτονική παρέμβαση για την υπόθεση στο ΕΔΑΔ, όταν διακυβεύονται οι ιδιοκτησίες των Βαρωσιωτών λόγω της παρέμβασης του ΕΒΚΑΦ.

Ο κ. Δημητριάδης, σχετικά με το ότι δεν υπήρξε καμιά εκ των προτέρων συνεννόηση ή ενημέρωση ως προς την καταχώρηση μιας τέτοιας δικαστικής διεκδίκησης, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία, αναφέρει στην «Κ» ότι το σύστημα στο Στρασβούργο προνοεί ατομικές προσφυγές και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε συνεννόηση με οποιαδήποτε κυβέρνηση και τονίζει, «Είναι καθήκον της Κ.Δ., το οποίο με επιτυχία έχει εκπληρώσει από το 1989 με αρχή την υπόθεση Λοϊζίδου να στηρίζει τις ατομικές προσφυγές. Ας μας εξηγήσει η Δημοκρατία τη μεταβολή στην υπόθεση της Κώμας του Γιαλού, η οποία ευτυχώς κερδήθηκε, καθώς και την άρνηση να βοηθήσει στην υπόθεση της Τύμπου, στην οποία δεν ενεπλάκη με κανέναν τρόπο».

Όσον αφορά τους κορυφαίους ειδικούς που χρησιμοποιούνται ο κ. Δημητριάδης δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο, «θα πρέπει, όμως, να μας εξηγήσουν τι οδηγίες έδωσαν, διότι το περιεχόμενο των δυόμισι σελίδων μιλάει από μόνο του».  Σχετικά με το αν προσφέρονται υπηρεσίες προς την τουρκική πλευρά ο κ. Δημητριάδης τονίζει, «Υπηρεσία προς την άλλη πλευρά προσφέρει η ανεπαρκής παρατήρηση και η απώλεια της ευκαιρίας της Κ.Δ. να βοηθήσει τον Κύπριο αιτητή εναντίον της Τουρκίας σε σχέση με το Βαρώσι. Γιατί, λοιπόν, αυτή η στάση;».

Το ΕΒΚΑΦ στην εξίσωση

Η υπόθεση της «K.V. Mediterranean Tours Limited εναντίον Τουρκίας» βρίσκεται ενώπιον του ΕΔΑΔ από τον Μάιο του 2017, αφού προηγουμένως, τον Ιούλιο του 2010, η εταιρεία είχε προσφύγει στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας των Κατεχομένων. Τότε, στην υπόθεση ενεπλάκη ως τρίτο ενδιαφερόμενο μέρος και το ΕΒΚΑΦ, το οποίο θεωρεί ότι το σύνολο των Βαρωσίων είναι περιουσία τριών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (βακουφίων) από το 1571. Η πλευρά της εταιρείας έχει καταθέσει τα παράπονά της στο ΕΔΑΔ τόσο για την παρατεταμένη διάρκεια και την αναποτελεσματικότητα της Επιτροπής όσο και για το γεγονός ότι το ΕΒΚΑΦ έγινε αποδεκτό ως διάδικος, γεγονός που παρεμποδίζει στην ουσία την αποκατάσταση της περιουσίας.


Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας

«Σε σχέση με χθεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» το οποίο αναφέρεται στην προσφυγή της εταιρείας K.V. Mediterranean Tours Ltd εναντίον Τουρκίας που εκκρεμεί ενώπιον του ΕΔΑΔ, η Νομική Υπηρεσία διευκρινίζει τα ακόλουθα: Μετά από προηγούμενες παραπλανητικές δηλώσεις του για την στάση που τηρεί η Δημοκρατία έναντι της συγκεκριμένης προσφυγής, και συγκεκριμένα ως προς την συμμετοχή της στην εκδίκαση της υπόθεσης καθώς και την εμπρόθεσμη υποβολή γραπτών παρατηρήσεων στο ΕΔΑΔ, ο δικηγόρος των αιτητών στην υπόθεση κ. Αχ. Δημητριάδης, έρχεται τώρα να χαρακτηρίσει, αδικαιολόγητα, τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν εκ μέρους της Δημοκρατίας ως απογοητευτικές και υποτονικές.

Εν προκειμένω, η Δημοκρατία αποφάσισε όπως παρέμβει στην συγκεκριμένη ατομική προσφυγή, με γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Δημοκρατίας, και παρέχοντας αρωγή, παρά το ότι δεν υπήρξε καμμιά εκ των προτέρων συνεννόηση ή ενημέρωση ως προς την καταχώρηση μιας τέτοιας δικαστικής διεκδίκησης, μέσω της οποίας διακυβεύονται περιουσιακά δικαιώματα μεγάλων ομάδων εκτοπισθέντων.

Οι παρατηρήσεις τις οποίες υπέβαλε η Δημοκρατία στο ΕΔΑΔ, στο πλαίσιο της υπόθεσης, έγιναν στοχευμένα κατόπιν εισηγήσεων και καθοδήγησης από δύο κορυφαίους και διεθνούς εμβέλειας ξένους εμπειρογνώμονες, και μετά από συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι απαράδεκτο ο κ. Δημητριάδης ή οποιοσδήποτε άλλος, να μηδενίζει ή να μειώνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την αξία τους, προσφέροντας υπηρεσία προς την άλλη πλευρά, και παραπλανώντας, επιπρόσθετα, την κοινή γνώμη.».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση