ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισραηλινά σύννεφα πάνω από το «Αφροδίτη»

Πιέσεις προς την κοινοπραξία του κοιτάσματος να μην προχωρήσουν στην ανάπτυξή του

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την απουσία ουσιαστικού αποτελέσματος, στις σχεδόν δεκάχρονες διαβουλεύσεις Κύπρου – Ισραήλ για συμφωνία, αναφορικά με τα κοιτάσματα στη μέση γραμμή των ΑΟΖ των δυο χωρών, βιώνει η κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα σε ισραηλινή ιστοσελίδα, αξιωματούχος της γειτονικής χώρας διεμήνυσε στην κοινοπραξία του κοιτάσματος, πως δεν μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη του «Αφροδίτη» εάν Κύπρος και Ισραήλ δεν καταλήξουν σε συμφωνία. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να απέστειλε σχετική επιστολή στις τρείς εταιρείες της κοινοπραξίας (Shell – Noble – Delek).

Στην επιστολή ο ισραηλινός αξιωματούχος υποδεικνύει στις τρείς εταιρείες ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευση του κοιτάσματος όσο εκκρεμεί η επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η ισραηλινή πλευρά διεκδικεί ποσοστό 5% από το κοίτασμα «Αφροδίτη», θεωρώντας πως ένα μέρος του κοιτάσματος προέρχεται από το γειτονικό ισραηλινό κοίτασμα «Yishai». Ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο σύμφωνα με πηγές στη Λευκωσία οι οποίες υποστηρίζουν πως η μη επίτευξη συμφωνίας δεν επηρεάζει τις διεργασίες ανάπτυξης του κοιτάσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση