ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: Ποιο το plan b για τον Ακάμα

Ο Υπουργός τονίζει την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για δημοσίευση του σχεδίου το συντομότερο δυνατό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έγκυρη και σωστή χαρακτήρισε την γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν μπορεί να αλλάξει. Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι αυτό που εξετάζεται είναι το ενδεχόμενο να γίνουν ανασχεδιασμοί, λαμβάνοντας υπόψη τους όρους της γνωμάτευσης, ή να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες και προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες. «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν εκπτώσεις, θα πρέπει να ληφθούν πλήρως υπόψην οι όροι της γνωμάτευσης του τμήματος Περιβάλλοντος και αν μπορούν να γίνουν καλύτερες ρυθμίσεις είναι καλοδεχούμενες».

Πρόκειται για ρυθμίσεις και μια μορφή ανάπτυξης μέσα και γύρω από τις κοινότητες, κάτι που δεν δόθηκε μέχρι σήμερα, εφόσον το Πολεδομικό Συμβούλιο θεωρούσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια μορφή ανάπτυξης και πέρα από την περιφέρεια των κοινοτήτων, προς το Εθνικό Πάρκο. «Τώρα που κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, θα αναθεωρήσουν το τί θα ισχύσει για μέσα και γύρω από τις κοινότητες» σημείωσε ο κ. Καδής.

Best practises από το εξωτερικό

Σχολιάζοντας κατά πόσο θα δοθούν χαλαρώσεις στη ζώνη της ήπιας ανάπτυξης, η οποία πλησιάζει το Νατούρα ανέφερε ότι αυτό είναι απόφαση του Πολεοδομικού Συμβουλίου, το οποίο θα λάβει υπόψη τις παραμέτρους που έθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος. Μάλιστα όπως ανέφερε, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ειδικό συνέδριο, ειδικά για το θέμα του Ακάμα, στο οποίο θα καλεστεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να εξεταστούν ανάλογες πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό. Αυτό Έγινε πολλή δουλειά και η θέση του είναι ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στη δική του θητεία. Υπογράμμισε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά για το θέμα και η θέση του προέδρου είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με τη δημοσίευση του σχεδίου, το συντομότερο δυνατό, πριν την λήξη της θητείας του.

Μιλώντας στην εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων στον ΣΠΟΡ FM ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις περιοχές του Ακάμα που δεν είναι μέσα στο δίκτυο Natura. «Το τί θα προσπαθούν να κάνουν, είναι να κτίσουν τον Ακάμα που δεν είναι προστατευμένος και δεν είναι κρατικό δάσος». Διατύπωσε επίσης ανησυχία για έκδοση πολεοδομικών αδειών στην περιοχή, παρά τις διαφωνίες που ενδεχομένως να εκφραστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση