ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και επίσημα στην αντιπολίτευση ο ΔΗΣY

Το mea culpa του Αβέρωφ, η απουσία αναφοράς στον Αναστασιάδη και ο κλάδος ελαίας του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την πρόταση της Προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου, ώστε ο ΔΗΣΥ να διατηρήσει τον αντιπολιτευτικό του ρόλο επικύρωσε το 17ο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος. Η απόφαση αυτή ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, έστω κι αν υπήρχε εξαρχής αμηχανία για το ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στην Πινδάρου οι εσωτερικές έρευνες πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και μεταξύ των υποψηφίων για μία θέση στην ανώτατη πυραμίδα αλλά και για να διαπιστωθεί ποια είναι η άποψη των Συναγερμικών απέναντι στην κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Αυτό βεβαίως που συγκέντρωνε το περισσότερο ενδιαφέρον στο παγκύπριο συνέδριο ήταν η συνύπαρξη των δύο τέως. Του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη αλλά και του τέως Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Νωπές είναι ακόμα οι πληγές από τα όσα εκτυλίχθηκαν μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου με κορύφωση τους προπηλακισμούς στο διευρυμένο πολιτικό γραφείο και την απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να μην παραστεί μετά και τις προειδοποιήσεις της φρουράς του ότι θα υπάρχει αναβρασμός εναντίον του. Νωπές και οι μνήμες από τις αποκαλύψεις της Καίτης Κληρίδου, ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου της πρότεινε να αναρτήσει στο facebook την καταγγελία της για τον Νίκο Αναστασιάδη και για τα φαινόμενα διαφθοράς. Δεν πέρασαν απαρατήρητες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή το άρθρο του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους που χαρακτήριζε «πρόκληση μεγατόνων» την ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη στο συνέδριο, σημειώνοντας πως ο ίδιος θα αποχωρήσει από την αίθουσα, μαζί με άλλα μέλη του κόμματος.

Αυτό βεβαίως που συγκέντρωνε το περισσότερο ενδιαφέρον στο παγκύπριο συνέδριο ήταν η συνύπαρξη των δύο τέως

Το μήνυμα του Χάρη

Σε αντίθεση πάντως με τις προβλέψεις και τις ανησυχίες στελεχών ότι η κατάσταση ενδεχομένως να ξεφύγει, τόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησαν να βάλουν τελεία. Το σύνθημα της ενότητας και του σεβασμού έστειλε πρώτα ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος άνοιξε το συνέδριο με την ομιλία του. «Υπάρχουν κάποιοι που αναμένουν ότι σήμερα σε αυτό το συνέδριο θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου κάποιοι εκτός παράταξης ίσως και να ελπίζουν ότι θα συγκρουστούμε, ότι θα έχουμε αποδοκιμασίες αποχωρήσεις και προπηλακισμούς ότι θα καταγραφούν εικόνες ντροπής. Φαίνεται πως δεν μας ξέρουν καλά επειδή αυτές οι συμπεριφορές είναι ξένες προς τον ΔΗΣΥ. Δεν έχουν θέση στο δικό μας κόμμα. Η δική μας παράταξη είναι αυτή που εισήγαγε και καθιέρωσε την εσωκομματική δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Ο Χάρης Γεωργιάδης φρόντισε να εξάρει το έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη χαρακτηρίζοντάς την απόλυτα πετυχημένη για την οποία πρέπει να νιώθουν περήφανοι παρά τα όποια λάθη και παραλείψεις.

Οι λόγοι της ήττας

Ως επικεφαλής της προεκλογικής του ΔΗΣΥ έκανε τον δικό του απολογισμό για το τι πήγε λάθος. Όπως είπε, μπορεί κάποιοι να μιλούν για οργανωτικές και επικοινωνιακές ανεπάρκειες, ωστόσο το καθοριστικό γεγονός ήταν πριν καν ξεκινήσει η προεκλογική υπήρξε η «εκτός κομματικών διαδικασιών υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη» ειδικά όπως είπε αν ληφθεί υπόψη η δημοφιλία του. Ο Χάρης Γεωργιάδης αποκάλυψε πάντως και δημοσκόπηση που είχε δοθεί τότε μόνο στον Αβέρωφ Νεοφύτου τον Νοέμβριο του 2021 και κατέγραφε την εξής εικόνα: 39% στον Νίκο Χριστοδουλίδη 11% Ανδρέα Μαυρογιάννη και 8% στον Αβέρωφ Νεοφύτου σε μία προσπάθεια να υπογραμμίσει την υψηλή δημοτικότητα που κατέγραφε εξαρχής ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Έκανε λόγο ότι η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου –έστω κι αν ο ίδιος δεν συμφωνεί- είχε σημαντικά βαρίδια που τον αδικούν μεν αλλά ως αντίληψη ήταν εκεί. Σημείωσε πως στην ήττα συνέβαλε το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρισκόταν κοντά στο κόμμα και παρουσιαζόταν ως στέλεχος, ότι απέφυγε την ευθεία αντιπαράθεση με τον ΔΗΣΥ και το γεγονός ότι το κόμμα αμφιταλαντεύθηκε για την διαγραφή του.

Ο απολογισμός του Αβέρωφ

Σε συγκινησιακό κλίμα για τους παρευρισκόμενους, αλλά και για τον ίδιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου έγινε η πρώτη επίσημη ομιλία του, μετά και την απόφαση να αποσυρθεί από την διεκδίκηση της προεδρία του κόμματος. Ο ίδιος εστίασε σε τέσσερις άξονες:

  • Θα παραμείνει στο πλευρό της νέας ηγεσίας
  • Στην υπογράμμιση του αντιπολιτευτικού ρόλου του ΔΗΣΥ
  • Στην ανάληψη ευθύνης για την ήττα παραδεχόμενος προσωπικό κόστος- Ευχαριστίες στον Συναγερμικό κόσμο για την στήριξη
  • Στην απουσία αναφοράς στον Νίκο Αναστασιάδη και στην με νόημα αναφορά να αποδείξουμε όλοι ότι στο Κραν Μοντανα δεν γράφτηκε η ληξιαρχική πράξη ενταφιασμού του κυπριακού

«Ελπίζω να μην γίνεις σκλάβος της όποιας καρέκλας. Να είσαι πάντα υπεύθυνος των πράξεων σου και το πιο σημαντικό, μην προδώσεις ποτέ τα πιστεύω σου και να προσέχεις τους φίλους σου» ήταν τα λόγια του πατέρα του Αβέρωφ Νεοφύτου με τα οποία ξεκίνησε την ομιλία του και όπως είπε καθόρισαν την πολιτική του πορεία. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του φρόντισε να κάνει ξεκάθαρη αντιπολίτευση στις πολιτικές της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Η πολιτική της ουσίας και της αλήθειας, σχεδόν παντού στον κόσμο αλλά και εδώ, στην Κύπρο μας, ανταγωνίζεται συστηματικά την πολιτική της εικόνας και του life style. Η λογική είναι κατατρεγμένη. Από τη μία υπάρχει η πολιτική με τις θέσεις, τα προγράμματα, τις δεσμεύσεις, τα καθαρά ΝΑΙ και τα καθαρά ΟΧΙ. Από την άλλη υπάρχουν τα επιφανειακά σλόγκαν και, τα ρηχά μηνύματα. Το κυνήγι της εντύπωσης και ο συναισθηματικός λαϊκισμός. Ζούμε μια εποχή όπου ένα πάρτι γίνεται επίσημη ανάρτηση, την ώρα μάλιστα που η χώρα παραμένει σκλαβωμένη, το μέσο νοικοκυριό να δέχεται τις πιέσεις του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, που 23 συμπατριώτες μας να κινδυνεύουν στο Σουδάν και η εικόνα της να κινδυνεύει από τις κυρώσεις. Βιώνουμε μια εποχή, στην οποία το Θυμάρι και ο Βασιλικός του τραγουδιού της Πρωτοπορίας, επισκιαστήκαν από πλαστικά φυτά και νοθευμένα αρώματα. Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω το εξής: Δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα. Με απασχολούν τα φαινόμενα. Στην επέλαση του life style, η απάντηση της δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση των θεσμών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Θα μου πείτε, όλοι μιλούν για την ενότητα. Ακόμη και εκείνοι, οι οποίοι κτύπησαν πισώπλατα το Συναγερμό και μας πρόδωσαν, ορκίζονταν στην ενότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου φωτογραφίζοντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Έκανα λάθη…

Ο τέως Πρόεδρος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον Νίκο Αναστασιάδη ωστόσο σημείωσε πως «πολλοί αποδίδουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη λεγόμενη φθορά από τη δεκαετή διακυβέρνηση. Λένε ότι μια τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη από την ίδια παράταξη είναι δύσκολη. Σε έναν ορισμένο βαθμό είναι βάσιμη αυτή η ερμηνεία» σημείωσε υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογία. Ανέλαβε μερίδιο της ευθύνης για την ήττα σημειώνοντας πως έκανε λάθη τα οποία πλήρωσε. «Έκανα λάθη και κάναμε λάθη ως παράταξη και πλήρωσα και πληρώσαμε για αυτά. Πληρώσαμε και φορτωθήκαμε όμως και σφάλματα που δεν ήταν δικά μας. Κρατήσαμε την παράταξη όρθια σε δύσκολους καιρούς. Μέσα σε ένα πρωτόγνωρο τοξικό περιβάλλον» υποστήριξε σημειώνοντας πως είναι περήφανος για όσα έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια έστω κι αν η επιτυχία τους συνοδεύτηκε από βαρύ προσωπικό του κόστος. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσε έμφαση στο κυπριακό στέλνοντας μηνύματα κυρίως προς τον Νίκο Αναστασιάδη. «Να περιγράψουμε, να δείξουμε έμπρακτα ποια λύση επιδιώκουμε. Οφείλουμε όλοι -το τονίζω, όλοι- να αποδείξουμε ότι στο Κρανς Μοντανά δε γράφτηκε η ληξιαρχική πράξη ενταφιασμού του Κυπριακού. Να περάσουμε το πειστικό μήνυμα πως το αδιέξοδο στο Κρανς Μοντανά δεν ήταν μια ανακούφιση, αλλά ένας εντονότατος εθνικός προβληματισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναστασιάδης απολογητικός

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Νίκος Αναστασιάδης προσφώνησε τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως αδελφό, στέλνοντας το μήνυμα πως είναι έτοιμος να βάλει τελεία στην εδώ και καιρό υπάρχουσα σύγκρουση. Η ομιλία του κινήθηκε σε τεσσερις άξονες:

  • Να στείλει το μήνυμα συμφιλίωσης με τον Αβέρωφ Νεοφύτου
  • Να δικαιολογηθεί για το τι ακριβώς συνέβηκε στον προεκλογικό υποστηρίζοντας πως στήριξε με κάθε τρόπο τον Αβέρωφ Νεοφύτου
  • Να υπογραμμίσει το έργο του κατά την διάρκεια της 50χρονης πορείας του- συνεισφορά του στον ΔΗΣΥ
  • Να υπογραμμίσει την ανάγκη ο ΔΗΣΥ να μείνει πρωταγωνιστής αποφεύγοντας την όποια αντιπαράθεση ή επίκριση στην διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη ή τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Φίλε Αβέρωφ έπραξες το καθήκον σου με εντιμότητα και περηφάνια. Έδωσες ένα αποτέλεσμα κάτω από τις δοσμένες συνθήκες. Η παράταξη ή τα ηγετικά στελέχη στάθηκαν στο πλευρό σου» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης ανεβαίνοντας στο βήμα σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος αναφοράς στις όποιες ευθύνες. Ο ίδιος θέλησε να απαντήσει σε όσα ακούγονται περί στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη. «Το θεωρώ καθήκον μου γιατί βλέπω ότι γράφονται, λέγονται» ανέφερε σημειώνοντας ότι για όσους λένε πως ανήκουν στην κληριδική σχολή σκέψης, πρέπει να υπάρχει και η εμβάθυνση στο τι είναι η κληριδική σχολή σκέψης. «Η Δημοκρατία επιτάσσει τον διάλογο την πολυφωνία και τον σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Πολιτική και μικροψυχία δεν συμβαδίζουν» σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης προσθέτοντας πως αυτοκριτική και αυτογνωσία αποτελούν αρετή και πως οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με νηφαλιότητα και όχι εν βρασμώ ψυχής.   «Δεν υπήρξαν ποτέ οι δικοί μου και οι άλλοι» σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας πως ο ίδιος αυτή την παράταξη και την πατρίδα υπηρέτησε στα 50 χρόνια πολιτικής του διαδρομής.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε να δώσει κάποιες απαντήσεις «αν υπήρξα ριψασπίς, αν αρνήθηκα την στήριξη, αν υπέσκαψα την υποψηφιότητα Αβέρωφ όπως κάποιοι αφήνουν να νοηθεί». «Όταν θα γράφεται η ιστορική πορεία του ΔΗΣΥ» ανέφερε «δεν θα υπάρξει πουθενά κατά την διάρκεια της 50ετούς πορείας μου παραβίασα έστω και επί στιγμές τις αρχές της παράταξης, πως υπήρξα ριψασπίς. Αντίθετα κατά τη διάρκεια της πορείας μου αντιμετώπισα πολλές κρίσεις» αναφέροντας με νόημα ότι ουδέποτε επέτρεψε να μειωθούν σε όλη αυτή την πορεία τα ποσοστά του κόμματος. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο τι έπραξε για την στήριξη της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνοντας πως δεν έμεινε αδρανής και ότι έκανε κοινή συνάντηση των τριών τον Δεκέμβριο με στόχο την «έντιμη έξοδο από το απευκταίο». Σημείωσε πως αποδέχτηκε την εισήγηση του Αβέρωφ Νεοφύτου να αναλάβει ενεργό ρόλο στον προεκλογικό ο Πέτρος Δημητρίου και να υπογράψει όλο το υπουργικό συμβούλιο κείμενο ότι δεν θα συμμετέχει σε μία ενδεχόμενη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη. «Αν ήμουν ενάντια στην υποψηφιότητα Αβέρωφ θα επέτρεπα σε οποιοδήποτε υπουργό να εμπλακεί ή θα χρησιμοποιούσα ως αφορμή την διαφύλαξη του θεσμικού ρόλου της κυβέρνησης;» διερωτήθηκε.

Μιλώντας για όσα εκτυλίχθηκαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για την ανάγκη ενότητας και πρότεινε κλάδο ελαίας προς όλους. «Πάψετε τις αλληλοκατηγορίες, σταθείτε στο πλευρό της προέδρου της παράταξης και της νέας ηγεσίας» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης. «Μπορούμε να επισκευάσουμε τις ζημιές» σημείωσε ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι με τον Αβέρωφ Νεοφύτου τους ενώνουν αγώνες τριάντα χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της προβολής των ομιλιών από τον λογαριασμό του facebook, υπήρχαν επικριτικά σχόλια εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη τα οποία σβήστηκαν από τον συντονιστή.

Η Αννίτα Δημητρίου κατά την πρώτη ομιλία της έδωσε έμφαση στην επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα πρέπει να έχει το κόμμα και την ανάγκη να διατηρήσει τον ρόλο στην αντιπολίτευση. Μιλώντας προς την απερχόμενη ηγεσία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της «που είχατε το θάρρος να δώσετε τη σκυτάλη στα πολιτικά σας παιδιά. Και σας βεβαιώνω οι πόρτες του ΔΗΣΥ θα είναι πάντα ανοικτές για όλες και όλους ανεξαιρέτως αφού η παράταξή μας είναι και θα παραμείνει η παντοτινή μας οικογένεια. Αισθάνομαι δέος, επειδή καλούμαστε να συνεχίσουμε την πορεία που διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας – πορεία που χάραξε ο ιδρυτής, ο οραματιστής πολιτικός, ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης.

Όπως σημείωσε παρά τη φημολογία που υπάρχει περί συστράτευσης του ΔΗΣΥ με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη η ίδια θέλησε να επικυρωθεί η απόφαση του πολιτικού γραφείου για τον αντιπολιτευτικό ρόλο του ΔΗΣΥ. «Έχουμε σχέδιο, έχουμε πλάνο για το αύριο. Αν είμαστε εξαρτημένοι από κάτι είναι αποκλειστικά από τα μέλη μας και είμαστε αταλάντευτα δεσμευμένοι στο καλό της πατρίδας μας. Στο να λύνουμε τα προβλήματα του τόπου μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση