ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατεχόμενα: Λιγοστά θετικά στοιχεία και πολλή γκρίνια για την Τριμερή

Βολές από τον τέως διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η τριμερής διάσκεψη του Βερολίνου αφήνει πίσω της στα κατεχόμενα ανάμεικτα συναισθήματα. Το μέτωπο του σκεπτικισμού εκφράζει δυσφορία για το αποτέλεσμα της διάσκεψης, με το σκεπτικό ότι αυτή δεν έφερε στο προσκήνιο κανένα θετικό αποτέλεσμα. Το δε, μέτωπο της λύσης χαιρετίζει την πιο ενεργή εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην νέα περίοδο του Κυπριακού.

Σε νέα τοποθέτηση του σχετικά με το αποτέλεσμα της διάσκεψης, ο αρχηγός της τ/κ «αξιωματικής αντιπολίτευσης», Τουφάν Έρχιουρμαν χαιρετίζει την αναφορά του ΓΓ ΟΗΕ στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η πολιτική ισότητα. Παράλληλα, εκφράζει ικανοποίηση για την διατήρηση των συγκλίσεων της προηγούμενης περιόδου και την αναφορά σε μια νέα διαδικασία που είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και διαφέρει από τις προηγούμενες.

Σύμφωνα με τον κ. Έρχιουρμαν, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της διάσκεψης και του ανακοινωθέντος που ακολούθησε είναι η επιθυμία του ΓΓΟΗΕ για πιο ενεργή εμπλοκή στην νέα διαδικασία. Από την οπτική γωνία του κ. Έρχιουρμαν, με την ενεργή εμπλοκή του Αντόνιο Γκουτέρες, ξεπερνιούνται σε μεγάλο βαθμό τα εμπόδια στο πεδίο της πολιτικής ισότητας.

Ο κ. Έρχιουρμαν καλεί όλες τις δυνάμεις της λύσης να αναλάβουν δράση για να φτάσει η Κύπρος στην λύση μια ώρα αρχύτερα.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η τοποθέτηση του «βουλευτή» της τ/κ «αξιωματικής αντιπολίτευσης», Φικρί Τορός, ο οποίος συμφωνεί με τα προαναφερόμενα σημεία και τονίζει ότι πλέον έχει κλείσει το κεφάλαιο των εναλλακτικών λύσεων στο Κυπριακό.

Η απογοήτευση

Σε αντίθεση με τις πρώτες θετικές αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα, άλλοι τ/κ πολιτικοί εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το αποτέλεσμα που προέκυψε στο τέλος της διάσκεψης του Βερολίνου. Ένας από αυτούς είναι ο τέως διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, ο Οζντίλ Ναμί.

Σύμφωνα με τον κ. Ναμί, η επιβεβαίωση των προηγούμενων συγκλίσεων είναι ένα από τα λιγοστά θετικά στοιχεία της διάσκεψης.
Την ίδια ώρα, η διάσκεψη δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά σημαντικών ερωτημάτων: Πώς θα λάβει χώρα η νέα διαδικασία, η οποία θα απελευθέρωνε τους τ/κ από το status quo; Πότε θα ξεκινήσει; Πότε θα ολοκληρωθεί; Σύμφωνα με τον κ. Ναμί, αυτά τα ερωτήματα παρέμειναν αναπάντητα εξαιτίας της παρέμβασης του ε/κ ηγέτη.

Την ίδια ώρα, η διάσκεψη έδειξε ότι η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ για τους όρους αναφοράς δεν κατάφερε να φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα και με αυτόν τον τρόπο σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος.

Ο κ. Ναμί τονίζει ότι στόχος του ε/κ ηγέτη είναι η διαιώνιση του status quo και όχι ο τερματισμός του.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ο κ. Ναμί δηλώνει τα εξής: «Ως εκ τούτου, το θέμα αναβλήθηκε για μια ημερομηνία μετά τις προεδρικές εκλογές μας. Δηλαδή συνέβη το αναμενόμενο. Αυτό είναι λυπηρό. Έπρεπε να είχε προταθεί ο τρόπος ολοκλήρωσης μιας διαδικασίας που έτσι ή αλλιώς έχει φτάσει στο τέλος της αντί να προταθεί εκ νέου ο διάλογος. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο σπαταλήσαμε δύο χρόνια. Να χαρούμε ή να λυπηθούμε; Όσοι επιθυμούν ας χαρούν. Εγώ στεναχωρήθηκα γιατί δεν μπορώ ακόμα να δω το πώς θα τερματιστεί το status quo».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, η Άγκυρα και το στρατόπεδο του «όχι» δεν είχαν τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ