ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κούσιος: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία

Αποκαλύπτει τον λόγο που τον διόρισε ο Πρόεδρος και απαντά για τις δραστηριότητες της οικογένειας του Νίκου Αναστασιάδη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τη θέση ότι θα απογοητευθούν όσοι βλέπουν σκιές στις σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας εξέφρασε σε συνέντευξή του στην «Κ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και διαψεύδοντας κατ’ επέκταση δημοσιεύματα που θέλουν την Αθήνα να εκφράζει δυσφορία με τον τρόπο που πολιτεύεται η Λευκωσία. Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, εκφράζει ανησυχία αλλά θεωρεί πως δεν τίθεται θέμα θερμού επεισοδίου.

Θέλει ηπιότερους τόνους ο Πρόεδρος

Μιλά για την απόφασή του να εμπλακεί στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι το πρόσωπο που παράγει απ ευθείας τις πολιτικές της κυβέρνησης. Είναι όμως το πρόσωπο που ενημερώνει για τις πολιτικές της κυβέρνησης και θέλω να πιστεύω έχει σημαντικό ρόλο να παίξει για την διαμόρφωση ενός επιπέδου διαλόγου που συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα της δημοκρατίας μας. Φιλοδοξία μου είναι να προσθέσω σε αυτό το επίπεδο και να συμβάλω στην βελτίωση της ποιότητας της πολιτικής ζωής στον τόπο μας» αναφέρει χαρακτηριστικά εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το ήπιο του χαρακτήρα του λειτούργησε καταλυτικά στην απόφαση του προέδρου να τον διορίσει κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Όπως λέει οι ηπιότεροι τόνοι «είναι και πολιτικές κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Πρόεδρος ο οποίος θεωρεί πως εάν τεκμηριώνει κανείς τα επιχειρήματα του, δεν χρειάζεται να ανεβάσει τους τόνους. Αυτό που ζητά είναι να δίνεται η σωστή διάσταση του θέματος και η κατάλληλη πληροφόρηση».

Δεν είναι κακό να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων από την οικογένεια

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο υπήρξε κατάχρηση του επενδυτικού προγράμματος αλλά και να απαντήσει στις επικρίσεις για την εμπλοκή του οικογενειακού περίγυρου του Προέδρου σε αυτό ο Κυριάκος Κούσιος κάνει λόγο για ατεκμηρίωτους χειρισμούς. «Το γεγονός ότι ένα μικρό μέρος των διαβατηρίων -41 τον αριθμό- έχει προωθηθεί από το γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση παραβίαση κάποιας νομοθεσίας ή ακόμη και δεοντολογικού κανόνα» αναφέρει προσθέτοντας πως «δεν είναι ορθό να προσωποποιούμε ένα πρόγραμμα που ήταν ανοικτό για όλους. Θα μπορούσε να το αξιοποιήσει οποιοσδήποτε και γι αυτό ακριβώς, δεν είναι κακό να το αξιοποιήσουν ενδεχομένως πρόσωπα της οικογένειας Αναστασιάδη. Κακό θα ήταν αν εκμεταλλευόμενοι τη θέση του Προέδρου αξιοποίησαν το πρόγραμμα. Κάτι που δεν ισχύει».

Πετυχημένοι εδώ και δεκαετίες οι γαμπροί

Απάντησε και για τη δυσφορία που προκαλούν οι δραστηριότητες του οικογενειακού περίγυρου του Προέδρου. «Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, θα αναφέρεστε προφανώς στις επιχειρήσεις των γαμπρών του Προέδρου. Μα είναι γνωστό πως και οι δύο είναι πετυχημένοι επιχειρηματίες, εδώ και δεκαετίες. Δεν άλλαξαν κάποια κατεύθυνση και δεν έχει υπάρξει καμία καταγγελία για παραβίαση ηθικών ή νομικών κανόνων. Υπάρχει κι εδώ μία υπερβολή και θεωρώ ότι είναι άδικο για τον Πρόεδρο να κατηγορείται ότι έδωσε τη δυνατότητα στον οικογενειακό του περίγυρο να εκμεταλλευθεί τη θέση του. Δεν πιστεύω οτι η κριτική με τον τρόπο που γίνεται και η στοχοποίηση της οικογένειας είναι ο πιο σωστός τρόπος για να ασκήσει κάποιος κριτική στην κυβέρνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Επιπλέον 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

«https://www.alphanews.live/cyprus/giannakis-spetsiotis-o-anthropos-poy-diekdikei-gia-toys-hamilosyntaxioyhoys ...»
Αντωνης Φωτεινος  |  08:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X