ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυπριανού: Να μην αναζητούν ευθύνες στο ΑΚΕΛ για δηλώσεις διεθνών παραγόντων

Ο Γενικό Γραμματέας του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για «χλιαρές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Να προβληματιστεί για τις «χλιαρές και απαράδεκτες δηλώσεις» σημαντικών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας και για το ότι «δεν έχει πείσει με το αφήγημά της», αντί να αναζητά ευθύνες στο ΑΚΕΛ, κάλεσε την Κυβέρνηση ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Φόρεϊν Όφις και των Ηνωμένων Εθνών για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά το πέρας συνάντησης που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), ασκώντας την ίδια ώρα κριτική στην κυβέρνηση για τη στεγαστική της πολιτική.

«Σίγουρα η Τουρκία παρανομεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι απαράδεκτη η στάση την οποία τηρεί και η επιθετικότητά της. Είναι απαράδεκτες και οι δηλώσεις που έγιναν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και από τον κ. Ντάνκαν αναφορικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ερώτημα όμως είναι άλλο: Ευθύνεται το ΑΚΕΛ γιατί η διεθνής κοινότητα δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη», διερωτήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Είναι μήπως από εμάς που πείστηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του για το τι έχει συμβεί στο Κραν Μοντάνα να αναφερθεί στα συγκεκριμένα δεδομένα;», συνέχισε, καλώντας την κυβέρνηση να προβληματιστεί γιατί δεν πείθει με το αφήγημά της και γιατί όσα έλεγε για τη θωράκιση της ΑΟΖ με τις επαφές και τις συνεργασίες που δημιούργησε, δεν ευσταθούν σήμερα που η τουρκική προκλητικότητα είναι στο απόγειό της.

Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για «χλιαρές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας» και επεσήμανε, απαντώντας σε ερώτηση, πως η τοποθέτηση του Φόρεϊν Όφις «είναι ξεκάθαρη και είναι αρνητική για εμάς. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες», επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να προβληματιστεί η κυβέρνηση για το ότι σημαντικοί παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπως η Βρετανία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα Ηνωμένα Έθνη τοποθετούνται με αυτό τον τρόπο, αντί να αναζητά ευθύνες στο ΑΚΕΛ για όλα όσα λέγονται.

Απαντώντας σε αναφορά του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι έχει καταρρεύσει η πολιτική που ακολούθησαν ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο Άντρος Κυπριανού είπε πως εκείνο που έχει καταρρεύσει είναι η στάση του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος υιοθέτησε την πολιτική του ΔΗΚΟ τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τους πολλούς κινδύνους που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε τον Πρόεδρο να τερματίσει την υιοθέτηση της τακτικής που του προτείνουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ξεκινώντας από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.

«Η δική μας πρόταση είναι πως αν θέλουμε πραγματικά να ξεφύγουμε από τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό πάνω στη σωστή βάση απαιτώντας να προηγηθεί ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων», επεσήμανε. «Μόνο με αυτό τον τρόπο θα στριμωχτεί η Τουρκία στη γωνιά και θα αποκτήσουμε προβάδισμα στη στάση της διεθνούς κοινότητας», είπε, εκφράζοντας παράλληλα, λύπη γιατί, όπως είπε, τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση στοχευμένα και με τρόπο διαστρεβλωτικό, επιχειρεί να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στους ώμους του ΑΚΕΛ, τόσο στα θέματα οικονομίας όσο και στο Κυπριακό.

Κριτική για τη στεγαστική πολιτική

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για τη στεγαστική της πολιτική, καλώντας την να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να μην αναφέρεται σε success story. Ανέφερε ότι οι κυβερνώντες αυτοϊκανοποιούνται αποδεχόμενοι τα συγχαρητήρια των τραπεζών, αντί να πάρουν μέτρα που θα επιτρέψουν σε χιλιάδες οικογένειες να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση, και πρόσθεσε πως ο κ. Άκκερμαν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «ο οποίος ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις προνομιακές σχέσεις που έχει με το τραπεζικό κατεστημένο».

Επεσήμανε ότι η κατάσταση με το κόστος αγοράς ή ενοικίασης στέγης έχει εξελιχθεί δραματικά και ότι είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται το φαινόμενο των αστέγων στην Κύπρο και πρωτοφανής ο αποκλεισμός των νέων ανθρώπων και ζευγαριών από το στοιχειώδες δικαίωμα της απόκτησης στέγης και ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει δώσει προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Είπε ότι ο ΚΟΑΓ επιτελεί σημαντικό έργο το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στην Κύπρο.

Έσοδα €30 εκ. από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων βλέπει ο ΚΟΑΓ

Την ίδια ώρα ο ΚΟΑΓ εκτιμά ότι θα έχει έσοδα ύψους €30 εκ. σε βάθος ενός έτους, από την εφαρμογή του προγράμματος πολιτογραφήσεων. Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, Μάριος Πελεκάνος, ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκε κυριότερα το θέμα της κοινωνικής στέγης, σημειώνοντας πως η κρίση έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα στον τομέα της στέγασης και ότι πολλά νεαρά ζευγάρια και όχι μόνο, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο να έχουν δική τους στέγη. «Είμαστε εδώ για να βρούμε αυτές τις λύσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν πρώτιστα αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να αντεπεξέλθουν αυτού του προβλήματος», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πελεκάνος είπε πως ο Οργανισμός έχει προβεί σε κάποιους υπολογισμούς στη βάση προηγούμενων στοιχείων και εκτιμά ότι θα εισπράξει περίπου €30 εκ. από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων σε βάθος ενός έτους και ήδη έχει αρχίσει να κάνει κάποιες σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα αυτό το ποσό, πάντα με γνώμονα τις προτεραιότητες του Οργανισμού. «Γίνεται μια προεργασία αλλά σίγουρα δεν θα επιχειρήσουμε να κάνουμε κάτι προτού βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε διαθέσιμα τα χρήματα», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, είπε, ο Οργανισμός αξιολογεί κι άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η εκμετάλλευση τυχόν ενδιαφέροντος που μπορεί να προκύψει από ιδιώτες.

Είπε, τέλος, ότι τέτοιου είδους συναντήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές για τον ΚΟΑΓ καθώς δίνουν την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και βοηθούν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Οργανισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση