ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυπριανού: Ο Πρόεδρος να ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί λύση ομοσπονδίας με πειστικό τρόπο

Δεν χρειαζονται πειραματισμοί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη «να ξεκαθαρίσει κατά τρόπο πειστικό και όχι φραστικά και μόνον» ότι η ε/κ πλευρά δεν συζητά τίποτα πέραν της ομοσπονδίας για λύση του Κυπριακού.
 
Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσέλθει στις συζητήσεις για συμφωνία επί των όρων αναφοράς, που καθιστούν τις συζητήσεις πιο σύνθετες και πιο απαιτητικές, πολύ καλά προετοιμασμένος και στη βάση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.
 
«Δεν χρειάζονται πειραματισμοί σε αυτή την κρίσιμη φάση στην οποία βρισκόμαστε, δεν χρειάζεται να επιχειρούμε αποπροσανατολισμό από την ουσία των θεμάτων με τακτικισμούς», ανέφερε ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Συμμαχίας για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ.
 
Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τους όρους αναφοράς, ο κ. Κυπριανού διατύπωσε την άποψη πως ενώ οι απαιτήσεις που ετίθεντο από την πλευρά του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν πιο συγκεκριμένες και πιο απλές «τώρα με τους όρους αναφοράς επιχειρείται να γίνει κάτι το σύνθετο, κάτι πιο απαιτητικό, να του δώσω αυτό τον ορισμό».
 
Διευκρινίζοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν τοποθετείται εξ ορισμού εναντίον των όρων αναφοράς, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «έχει τεράστια σημασία να το χειριστούμε σωστά για να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα».
 
Όπως είπε, στο πλαίσιο της συζήτησης των όρων αναφοράς, θα επιχειρηθεί να καταγραφεί πού είμαστε, να καταγραφούν συγκλίσεις και ότι και οι δύο πλευρές έχουν την ίδια αντίληψη επί αυτών των συγκλίσεων, το κατά πόσον όλοι έχουν την ίδια ερμηνεία στις πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες και για το ποιες είναι οι νέες ιδέες που θα συζητηθούν. Ακολούθως, πρόσθεσε, μετά το ξεκαθάρισμα αυτών θεμάτων, θα υπάρχει ξεκαθάρισμα του στόχου και στη συνέχεια η διαδικασία για επίτευξη του κοινού στόχου.
 
«Τα πράγματα, επαναλαμβάνω, είναι πιο απαιτητικά και πιο σύνθετα, υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει η διαδικασία από τη συζήτηση των όρων αναφοράς και αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ», είπε.
 
Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος, όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι επιμένει σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και αν η ε/κ πλευρά θέλει να συζητήσει κάτι άλλο να το θέσει κάτω ανοικτά για να συζητηθεί.
 
«Θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Αναστασιάδης με τρόπο πειστικό, όχι απλά φραστικά και μόνον, ότι η δική μας η πλευρά δεν συζητά τίποτα άλλο πέραν από τη λύση της ομοσπονδίας», είπε ο κ. Κυπριανού.
 
Ερωτηθείς αν η επιμονή της ε/κ πλευράς στη συζήτηση των όρων αναφοράς γίνεται με στόχο να καταναλωθεί χρόνος, ο κ. Κυπριανού είπε «πως αυτό κατά την άποψή μου είναι σίγουρα αρκετά επικίνδυνο».
 
«Αλλά το πιο επικίνδυνο», συνέχισε, «είναι να ναυαγήσει αυτή η προσπάθεια για τη διαμόρφωση όρων αναφοράς. Εάν ναυαγήσει, αντιλαμβάνεστε ότι οι συνέπειες θα είναι αρνητικότατες και θα προκύψουν κίνδυνοι, κίνδυνοι αναφορικά με την προοπτική και το μέλλον του Κυπριακού αλλά και ιδιαίτερα της Κύπρου και του κυπριακού λαού και εμάς όλα αυτά τα πράγματα μας ανησυχούν».
 
Λέγοντας πώς «ακούγονται διάφορα πράγματα από διάφορες πλευρές», ο κ. Κυπριανού επανέλαβε την έκκληση του προς τον κ. Αναστασιάδη «να συνειδητοποιήσει την ευθύνη του έναντι του τόπου και του λαού και να χειριστεί τα ζητήματα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».
 
«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, απέναντί μας που ονομάζεται Τουρκία. Ας μην το μεγεθύνουμε αυτό το πρόβλημα με δικά μας λάθη, δικές μας παλινδρομήσεις και δικές μας αντιφάσεις», είπε.
 
Σε ερώτηση γιατί ο ΓΓ διεύρυνε τη συζήτηση με τους όρους αναφοράς, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι προφανές ότι ο ΓΓ θέλει εάν θα επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις να είναι σίγουρος ότι αυτή τη φορά θα υπάρχει θετική κατάληξη.
 
«Αν καταφέρουμε να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς, όπως τουλάχιστον εμείς τους αντιλαμβανόμαστε, θα έχουμε καλύψει σε ένα μεγάλο μέρος της απόστασης για την επίτευξη λύσης στου Κυπριακού. Αν όχι, και από εδώ ξεκινούν οι μεγάλες μας ανησυχίες, τότε θα προκύψουν πάρα πολλοί κίνδυνοι και γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να υπάρχει αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση από τη δική μας πλευρά και η κατάλληλη προετοιμασία», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ισχυρό μήνυμα στήριξης του Θεσμού των Επιτρόπων Διοικήσεως

«Η αναφορά στις αρχές της Βενετίας δεν πρέπει να είναι επιλεκτική... Θεωρείται ότι η Επίτροπος πληρεί ...»
Doros  |  19:15

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X