ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λ.Χριστοφόρου: Δε θα μεταβληθεί το καθεστώς φοίτησης των Κυπρίων μετά το Brexit

«Σε κάθε συζήτηση που διεξάγεται τίθενται τα ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα τα θέματα που προκύπτουν για τους συμπατριώτες μας που διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την εκτίμηση ότι η ΕΕ είναι πανέτοιμη να διαχειριστεί τους κραδασμούς λόγω Brexit, με τις λιγότερες πιθανές οικονομικές απώλειες, εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, με αφορμή συζήτηση πρόσφατα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου για τις οικονομικές διαστάσεις από την αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, του σκληρού δηλαδή Brexit, όπως επικράτησε να λέγεται.

Αναφορικά με την Κύπρο, ο κ. Χριστοφόρου υπενθύμισε ότι τόσο με τον διαπραγματευτή, τον πρώην Επίτροπο Michel Barnier, όσο και σε κάθε συζήτηση που διεξάγεται, τίθενται τα ζητήματα που αφορούν τη πατρίδα μας και ιδιαίτερα τα θέματα που προκύπτουν για τους συμπατριώτες μας που διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία.

«Όσον αφορά τους σπουδαστές μας, οι διαβεβαιώσεις παραμένουν ότι δεν θα μεταβληθεί το καθεστώς φοίτησης τους μετά το Brexit. Για τις Βρετανικές Βάσεις στη Κύπρο και για το καθεστώς των Κυπρίων πολιτών, οι διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές παραμένουν αμετάβλητες, στο ότι τίποτε δεν θα αλλάξει», ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ.

O κ. Χριστοφόρου, που συμμετέχει ως πλήρες μέλος για έκτη συνεχόμενη χρονιά στην Επιτροπή, ανέφερε ότι την επόμενη μέρα του Brexit ουσιαστικά ο Προϋπολογισμός της ΕΕ θα στερηθεί περίπου 8-10 δισ. ευρώ από τη συνεισφορά της Μεγάλης Βρετανίας, που όμως, πρόσθεσε, θα αντισταθμιστούν εν μέρει και από τις τεράστιες εξοικονομήσεις από χρηματοδοτήσεις και προγράμματα της ΕΕ.

«Συμπερασματικά, στην καθαρά οικονομική συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή, παρουσία και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι είμαστε πανέτοιμοι να διαχειριστούμε τους κραδασμούς του Βrexit με τις λιγότερες πιθανές οικονομικές απώλειες. Eπαναφέραμε τη πρόταση μας για αύξηση της συνεισφοράς των κρατών - μελών στον Προϋπολογισμό, από 1% του ΑΕΠ στο 1,3 % του ΑΕΠ, όπου έτσι όχι μόνο θα καλυφθούν οι απώλειες του Brexit, αλλά θα αξιοποιηθούν επιπρόσθετα κονδύλια για κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοφόρου.

Ως απάντηση «προς Ευρωσκεπτικιστές και λαϊκίζοντες», ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως ο Προϋπολογισμός κατά ποσοστό 93% διατίθεται για κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες.

«Η προπαγάνδα για τάχατες φιλελεύθερο προϋπολογισμό ή προϋπολογισμό λιτότητας, ανήκει στη σφαίρα των Fake News, αφού ο προϋπολογισμός έχει το υψηλότερο ποσοστό από όλους τους προϋπολογισμούς του πλανήτη, σε κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες», ανέφερε.

Ο κ. Χριστοφόρου σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλος προβληματισμός για τα ερευνητικά προγράμματα των Βρετανικών Πανεπιστημίων, για τις τεράστιες χρηματοδοτήσεις τους από το HORIZON 2020 , για έρευνα και καινοτομία, καθώς και για τα έργα που είναι εγκεκριμένα για χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια, παραδεχόμενος ότι θα δημιουργηθούν τεράστια κενά, μεγάλες και απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα ζωής των Βρετανών πολιτών.

Επανέλαβε ότι βεβαίως και η προτίμηση θα ήταν η Μεγάλη Βρετανία να συνέχιζε τη παρουσία της ως πλήρες μέλος στην ΕΕ αλλά μετά την απόφαση των πολιτών η επικέντρωση τώρα είναι σε έξοδο με συμφωνία που θα διευθετούσε εκκρεμότητες και θα μείωνε τις επιπτώσεις του Brexit.

«Έξοδος χωρίς συμφωνία της Βρετανίας από την ΕΕ είναι καταστροφική πρωτίστως για τους Βρετανούς και ολιγότερο για τους Ευρωπαίους. Πιστεύω ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη για τη διαχείριση του Brexit και προβαίνει στους απαραίτητους σχεδιασμούς για να διαχειριστεί την κατάσταση. Αυτοί, που μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι δεν είναι προετοιμασμένοι για την έξοδο είναι η Μεγάλη Βρετανία και οι πολίτες της», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X