ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λακκοτρύπης: Eξελίξεις και γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ

Νέοι γύροι αδειοδότησης υπάρχουν κατά νου, σημείωσε σε συνέντευξή του στον Alpha

Newsroom K

Για μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των εταιρειών ενέργειας στη κυπριακή ΑΟΖ έκανε λόγο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τονίζοντας ότι νέοι γύροι αδειοδότησης υπάρχουν κατά νου. Την ίδια ώρα τονίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εντείνει τις ενέργειες που καταγγέλλουν την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Μιλώντας από την εκπομπή «Alpha Ενημέρωση», o υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε τόσο στα αδειοδοτημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ όσο και αυτά που «αναζητούν» εταιρείες ενέργειας. Μεγάλο ενδιαφέρον σύμφωνα με τον υπουργό, εκφράζεται από την Total.

«Γίνεται μια προσπάθεια διερεύνησης των δραστηριοτήτων της Total στην ΑΟΖ μας. Ο νόμος μας επιτρέπει διάφορες επιλογές. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές αποφάσεις επηρεάζονται από τις γεωλογικές εξελίξεις και όχι από τις γεωπολιτικές. Υπήρξε ενδιαφέρον από την Total και προφορικά και εξεφράζεται και γραπτώς» δήλωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά το επίμαχο Οικόπεδο 3, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα γίνουν ενέργειες και αναμένονται αποφάσεις του Υπουργικού.

Το ενδιαφέρον της Exxon 

Σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας που εμπόδισε την ΕΝΙ το προηγούμενο διάστημα να πραγματοποιήσει έρευνες, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως έχουν γίνει ενέργειες. 

«Το τι μπορώ να σας πω είναι ότι έχουμε προβεί σε πολλές ενέργειες το τελευταίο διάστημα. Έχουμε κάνει πάρα πολλές κινήσεις γιατί είναι ένα πράγμα να κάνει παρεμβάσεις η Τουρκία και εταιρείες της και άλλο αν γίνονται από τρίτες χώρες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «θα γίνει γεώτρηση στο τεμάχιο 3».

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Exxon και για τα καλά λόγια που δήλωσε για την Κύπρο στο πρόσφατο forum στο Λονδίνο με τη συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη. 

«Το ενδιαφέρον της Exxon είναι μεγάλο και η Κύπρος είναι στο επίκεντρο. Ήταν πολύ κολακευτικά τα σχόλια που έκανε ο αντιπρόεδρος σε πάνελ. Είπε ότι σε άλλες χώρες η διαδικασία αδειοδότησης παίρνουν χρόνια, στην Κύπρο πήρε ακριβώς 12 μήνες».

Σχετικά με το Οικόπεδο 12 όπου υπάρχει συμφωνία με την Αίγυπτο, ανέφερε ότι «η τελική συμφωνία για πώληση του ΦΑ προς την Αίγυπτο έχει ολοκληρωθεί». Ωστόσο, από πλευράς Αιγύπτου υπάρχει η επιθυμία να αναθεωρηθούν κάποια σημεία. «Θα ήθελα να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε ο υπουργός.

Τέσσερις άξονες για την ενέργεια

Ο κ. Λακκοτρύπης θέτει ακόμα για το επόμενο διάστημα τέσσερις άξονες στο θέμα της ενέργειας, που θα μονοπωλήσουν την ατζέντα. «Πρώτη προτεραιότητα είναι με τις ερευνητικές γεώτρησης της Exxon. Δεύτερο, με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων γενικότερα στην ΑΟΖ μας και θα μας φέρει στο επόμενο κύκλο του ερευνητικού προγράμματος της Total. Το τρίτο με την προσπάθεια εκμετάλλευσης του Αφροδίτη. Ένα τέταρτο έχει να κάνει με την εισαγωγή υγροποιημένου ΦΑ στην Κύπρο. Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί ο διαγωνισμός για προσφορές. Αυτά είναι τα τέσσερα τα οποία πιστεύω θα κυριαρχήσουν την ενεργειακή ατζέντα το επόμενο διάστημα.

Τέλος, για τις δηλώσεις του «υπουργού Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε με ερώτημα: 

«Να απαντήσω με έναν διαφορετικό τρόπο. Το γεγονός ότι προσπαθεί η Τουρκία να μειώσει την ΑΟΖ μας κατά 70% πως είναι προς το συμφέρον των Τ/κ ή των Κυπρίων;»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X