ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γ. Λακκοτρύπης: Ένα μορατόριουμ γεωτρήσεων θα ήταν το τέλος των ενεργειακών της Κύπρου

Μιλούσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, όπου προέβη σε απολογισμό έργου για την περίοδο της θητείας του το διάστημα 2013-2020

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Απάντηση στις απόψεις που υποστηρίζουν πως η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει με ένα μορατόριουμ στα ενεργειακά, έδωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Κατά τον απολογισμό της 7χρονης θητείας του και ερωτηθείς από την «Κ» εάν πρακτικά η Λευκωσία μπορεί να αναστείλει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς εντός της ΑΟΖ, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε.

«Αν φτάσει εκείνη η στιγμή όπου εμείς οι ίδιοι θα πούμε στις εταιρείες μας «σταματήστε ό,τι κάνετε ελέω Κυπριακού ή ελέω τουρκικών προκλήσεων», εκεί θα είναι και το τέλος της οποιασδήποτε ενεργειακής προοπτικής της χώρας, ξεκάθαρα» είπε. Ο Υπουργός Ενέργειας ερωτηθείς ποιες οι προοπτικές για ένα νέο γύρο αδειοδότησης τεμαχίων της ΑΟΖ απάντησε πως μια τέτοια προοπτική βρίσκεται πάντα στα σκαριά και αναλόγως των εξελίξεων. Αναφέρθηκε στο 2016 και στην προκήρυξη του 3ου γύρου αδειόδότησης που προχώρησε και λόγω της ανακάλυψης του μεγάλου Αιγυπτιακού κοιτάσματος του Ζόρ.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης δεν εμφανίσθηκε να ανησυχεί από μια ενδεχόμενη νέα αναβολή γεωτρήσεων ένεκα των χαμηλών τιμών του ΦΑ στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο παραδέχθηκε πως οι αγορές είναι η πιο περίπλοκη εξίσωση στην προσπάθεια της Κύπρου. «Είχαμε μέχρι τώρα δυο κρίσεις τα τελευταία χρόνια το 2016 και τώρα μια βαθύτερη κρίση». Ο ίδιος πιστεύει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας μιας και οι σχεδιασμοί των εταιρειών γίνονται σε βάθος χρόνου.

Αναφερόμενος στο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του Αφροδίτη που εγκρίθηκε το 2019, είπε πως προβλέπει τη διαδρομή προς το Ίντκου της Αιγύπτου. «Αυτό είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα των εταιρειών, ενδεχομένως και η μοναδική υπό αυτές τις συνθήκες λύση που προσφέρεται για το Αφροδίτη» είπε, ωστόσο δεν απέκλεισε να υπάρξουν στο μέλλον και άλλες συνέργειες. Είπε ακόμη ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία ωριμάζουν όλες οι επιλογές ταυτόχρονα, καθώς «και μελέτες για τον EastMed γίνονται αυτή τη στιγμή, τον οποίο στηρίζει και η ΕΕ και οι σχεδιασμοί για τα υπόλοιπα, μέχρι να έρθει η στιγμή, η Δημοκρατία να αποφασίσει τι θα επιλέξει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΟΖ  |  Τουρκία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση