ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστασιάδης - Μαλάς στον β΄ γύρο

Η «Κ» μετέφερε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων στις 20:05 το βράδυ της Κυριακής. Στον β΄ γύρο των εκλογών πέρασαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε ποσοστό 35,5%, ενώ ο Σταύρος Μαλάς έλαβε ποσοστό 30,3%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος, με ποσοστό 25,7%, μετά ακολουθεί ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου με ποσοστό 5,6%, ενώ πέμπτος τερματίζει ο Γιώργος Λιλλήκας με ποσοστό 2,2%.

Στα exit polls που δημοσιοποιήθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεύτερος ακολουθούσε ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος είχε προβάδισμα έναντι του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 18:00 το απόγευμα, χωρίς να υπάρξει παράταση. Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων έφτασε το 71,4%, ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε στο 28,1%.

22:00 Αναστασιάδης: Αντίπαλος όλων τα προβλήματα του λαού

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα ο λαός έχει πράξει, ώστε να μας δώσει ισχυρή εντολή και τη συνέχιση μιας πορείας που όλοι μας ξεκινήσαμε το 2013. Έχουμε μια σταθερή ανάπτυξη, δημιουργούμε ένα κράτος που είναι απόλυτα σεβαστό από τους γείτονες και ένα περιβάλλον που κάνει τον καθένα από εμάς περήφανο.

Έχω μιλήσει προηγουμένως προς τον κυπριακό λαό και έχω απευθύνει ερωταπαντήσεις για την επόμενη Κυριακή.

Αντίπαλος όλων μας τα προβλήματα του λαού και θα αγκαλιάσει ο λαός την ενότητα. Επαναλαμβάνω ότι όπως πολιτευτηκαμε την προηγούμενη πενταετία, έτσι θα συνεχίσουμε και για την επόμενη αν μας διαλέξει ο λαός. Σήμερα υπήρξε ένα μεγάλο ποσοστό αποχής και σε όσους θεώρησαν ότι θα είμαστε σίγουρα στον δεύτερο γύρο, να πω να μην υπάρξει εφησυχασμός».

21:59 Στο επιτελείο του έφτασε λίγο πριν από τις 22:00 ο Νίκος Αναστασιάδης

21:47 Σωστή σειρά κατάταξης έδωσαν τα exit polls

Σε ένα σημείο επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι δημοσκοπήσεις εξόδου κάλπης: Στη σειρά κατάταξης των υποψηφίων προέδρων και στο ποιοι εξασφαλίζουν το εισιτήριο για το Β’ γύρο των προεδρικών εκλογών. Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς θα δώσουν τη μάχη για το προεδρικό αξίωμα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μένει τρίτος και εκτός, ο Χρίστος Χρίστου πήρε ψηλότερο ποσοστό από τον Γιώργο Λιλλήκα.

Στα ποσοστά, ωστόσο, κανένα exit poll δεν έδωσε ακριβή πρόβλεψη, με τον Νίκο Αναστασιάδη να κινείται στο χαμηλότερο ποσοστό της πρόβλεψης και το Σταύρο Μαλά να το υπερβαίνει.

21:46 Συγχαρητήρια μέσω twitter έδωσε σε Αναστασιάδη - Μαλά ο Γιώργος Περδίκης

21:44 Σοφοκλέους: Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο

21:00 Αναστασιάδης: Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς - Είμαι έτοιμος για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής

«Συμπατριώτες συνπατριωτισσες. Τα αποτέλεσμα δεν αποτελούν παρα ισχυρή εντολή της συνέχισης της πορείας που χαράξαμε για πέντε χρόνια. Θέλω να απευθυνθώ στο σύνολο του κυπριακού λαού, σε όσους με ψήφισαν, σε όσους έκαναν άλλες επιλογές, ακόμη και σε όσους δεν έχουν ψηφίσει. Η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής είναι κρίσιμη εφόσον η ψήφος σας θα κρίνει την πορεία της χώρας.

Το διακύβευμα δεν ήταν πιο ξεκάθαρο. Η θα συνεχίσουμε με τη προοπτική του αύριο η θα επιστρέψουμε σε εκείνα που μας οδήγησαν στη χρεωοκοπια. Είτε θα συνεχίσουμε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είτε θα παγιδευτούμε τη χώρα σε αδιέξοδα και αγκυλώσεις. Δεν είναι ωρα πειραματισμών. Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική ως προς τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, που αναβάθμισε τη σχέση μας με γείτονα κράτη που έφερε στο προσκήνιο την κατάργηση των εγγυήσεων.

Μαζί σώσαμε την Κύπρο από την χρεοκοπία. Την ερχόμενη Κυριακή καλούμαστε να αποφασίσουμε την πορεία ανάπτυξης και να διασφαλίσουμε την προοπτική για τους νέους μας. Με σύγχρονες αντιλήψεις που δημιουργεί θέσεις εργασίας στα πλαισια ενός σύγχρονου κράτους. Αντίπαλος όλων μας είναι τα προβλήματα και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Να ευχαριστήσω τους ανθυποψηφίους μου και όσους εργάστηκαν για την εκλογική διαδικασία.

Η παρελθοντολογία είναι αρκετή ως δίδαγμα αλλά δεν αντιλαμβάνομαι τα λάθη του κ. Κασουλίδη το 2008. Είμαι έτοιμος για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Προέχει το καλό της πατρίδας με συγκροτημένο πρόγραμμα. 

Συγχαίρω τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Θέση μου είναι βρεθεί τρόπος να υπάρξουν συνεργασίες για να αντιμετωπιστούν προβλήματα. Αυτή η πενταετία ήταν απόδειξη της δυνατότητας μέσα από τη συνεργασία να δώσουμε καλύτερες μέρες. Είναι η τελευταία πενταετία που διεκδικώ κι αυτό δημιουργεί βάσεις για συνεργασία.»

Ως προς το αν υπάρχει σημείο συνάντησης μέσα από το κυπριακό με άλλες δυνάμεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως υπάρχουν θέσεις που δεν αλλοιώνονται. Απέδειξα, είπε, πως ξέρει να συνδιαλέγεται και πως είναι ευαίσθητος για την ασφάλεια τπυ κυπριακού ελληνισμού. Επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Σε ερώτηση για τον Νικόλα Παπαδόπουλο απάντησε πως αισθάνεται τιμή που ο λαός του έδωσε μια τέτοια ισχυρή εντολή.

21:24 Αναμένοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Επιτελείο του, έχουν μαζευτεί βουλευτές, υποστηρικτές και η Νεολαία του ΔΗΣΥ (ΝΕΔΗΣΥ) για μια θερμή υποδοχή. 

21:20 Joseph Daul: Ο κυπριακός λαός εμπιστεύθηκε τον Νίκο Αναστασιάδη για να συνεχίσει σταθερά μπροστά σε πορεία ανάπτυξης

Σε ανάρτησή του ο Joseph Daul, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη για την επιτυχία του στον πρώτο γύρο των εκλογών.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον προσωπικό μου φίλο @AnastasiadesCY και το @DISY για την επιτυχία τους στο πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών της #Κύπρου. Ο κυπριακός λαός εμπιστεύτηκε ξανά τον ήδη Πρόεδρό του για να συνεχίσει σταθερά μπροστά σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας».

21:18 «Χαρήκαμε μόνο για τον πρώτο» το κλίμα στο προεδρικό. Στο Προεδρικό βρίσκεται και ο Αβέρωφ Νεοφύτου και άλλα στελέχη του Συναγερμού καθώς και προσωπικοτητες που στήριξαν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη. Τα σχόλια για το ότι ο Σταύρος Μαλάς κατέκτησε τη δεύτερη θέση ποικίλουν για την ώρα. Αναμένεται η δήλωση του Προέδρου εντός ολίγου.

21:00 Μαλάς: Βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος

«Ευχαριστώ την Αριστερά που σύσσωμη βρέθηκε δίπλα μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους, τις φίλες και τους αφανείς αγωνιστές από όλα τα κοινωνικα και πολιτικά στρώματα. Ευχαριστώ ιδιαίτερα διακεκριμένες προσωπικότητες που βρίσκονται δίπλα μου και συγχαίρω τους συναγωνιστές μου που έδωσαν αγώνα με ευπρέπεια.

Γυρίζουμε σελίδα κοιτάζοντας με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Στον β΄ γύρο βαζουμε τις βάσεις για την εθνική ενότητα. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα επίλυσης του εθνικού προβλήματός μας.

Όλο αυτό τον καιρό μίλησα προς τους πολίτες με ειλικρίνεια. Καλώ τους πολίτες να υπερβούν τις ιδεολογικές και κομματικές τους πεποιθήσεις. Να αποφασίσουν οι πολίτες να βαδίσουμε ένα διαφορετικό δρόμο, αυτόν της δημιουργικής αλλαγής. Προχωρούμε για κοινωνική συμμαχία όλων των κυπρίων ευρείας αποδοχής. Μόνο μια τέτοια συμμαχία θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.» 

20:45 Νικόλας Παπαδόπουλος: Οι δυνάμεις αλλαγής θα συνεχίσουν ενάντια στο κατεστημένο

«Επικοινώνησα με τον κ. Μαλα και τον κ. Αναστασιάδη και τους εχω συγχαρεί. Είμαι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα. Σέβομαι απόλυτα το αποτέλεσμα. Αποδείξαμε ότι με συνεργασία ο ενδιάμεσος μπορεί να σταθεί αντάξια απέναντι στο κατεστημένο. Ο ενδιαμεσος μπορει να αποτελεσει τον τριτο πολο στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου. Ευχαριστώ τον κ. Σιζόπουλο, την κ. Θεοχάρους, τον κ. Περδίκη και όλα τα κοινωνικά σύνολα που στήριξαν τη υποψηφιότητά μου. Φυσικά ευχαριστώ, τους φίλους, τις φίλες και τα στελέχη που στήριξαν αυτή την προσπάθεια στη δύσκολη εκλογική μάχη. Ευχαριστώ την οικογένειά μου για τη στήριξή τους.

Πολλοί νιώθουν πικρία και απογοήτευση. Παρά τον πόλεμο και τη λάσπη που δεχθήκαμε, μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Δώσαμε ένα τίμιο και έντιμο αγώνα. Δεν έχει σημασία τόσο η όποια εκλογική επιτυχία ή αποτυχία. Σημασία έχει να αγωνίζεσαι με κουράγιο και θάρρος για εκείνα που πιστεύεις. Αυτό προτίθεμαι να πράξω. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για αυτά που πιστεύω. Αύριο είναι μια καινούργια μέρα.» 

20:31 Άθως Αντωνιάδης: Ευχαριστώ τους πολίτες, συγχαρητήρια στους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά

Τις ευχαριστίες του στους πολίτες που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο εξέφρασε μέσω twitter o Άθως Αντωνιάδης. Ο ίδιος συνεχάρη τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά.

«Ευχαριστώ τους πολίτες που στήριξαν τον @NicholasPapadop Σεβασμός στα στελέχη&ψηφοφόρους των κομμάτων της συνεργασίας. Απέραντη αγάπη στους χιλιάδες εθελοντές. Συγχαρητήρια στον @AnastasiadesCY & @StavrosMalasCY ,στελέχη, εκπροσώπους&ψηφοφόρους τους για την σημερινή τους επιτυχία»

20:30 Μέλη της φρουράς του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη κατέφθασαν στο επιτελείο του στη λεωφόρο Μακαρίου, όπου και αναμένεται εντός ολίγου η άφιξη του

20:29 Χρίστου: Κανένας δε θα μπορέσει ξανά να κοροϊδέψει την παράταξή μας

Κάλεσμα στον κυπριακό Ελληνισμό να παραμείνει ενωμένος μπροστά στα προβλήματα, την επαύριον των εκλογών, έστειλε ο υποψήφιος για την προεδρία Χρίστος Χρίστου, ευχαριστώντας παράλληλα τις χιλιάδες των ψηφοφόρων που τον στήριξαν «και πετύχαμε σήμερα αυτή τη μεγάλη νίκη».

Για τις κινήσεις του ΕΛΑΜ ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι θα αποσταλεί το σχετικό ερωτηματολόγιο στους δύο εναπομείναντες υποψηφίους, Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, ενώ η επίσημη τοποθέτηση θα έρθει μετά τη συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων του κόμματος τις ερχόμενες μέρες.

«Όσοι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν σήμερα να γνωρίζουν ότι θα τους αντιπροσωπεύσουμε επάξια και θα συνεχίσουμε το δίκαιο πολιτικό αγώνα τον οποίο διεξάγουμε» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος σε όσους στήριξαν το ΕΛΑΜ, τους διαβεβαίωσε ότι «από σήμερα και στο εξής κανένας δεν θα μπορεί να κοροϊδέψει ξανά την πατριωτική παράταξη».

20:20 Λιλλήκας: Ύψιστο κριτήριο το Κυπριακό για συνεργασίες

Απογοήτευση για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο Γιώργος Λιλλήκας, υποστηρίζοντας πως η υποψηφιότητά του υπέστη ζημιά «από το σύνθημα της χαμένης ψήφου». Για την επόμενο γύρο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως τις αποφάσεις θα τις πάρουν τα συλλογικά όργανα της Συμμαχίας Πολιτών.

«Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Το αποτέλεσμα για μας είναι απογοητευτικό. Τα όποια λάθη και τις όποιες αδυναμίες θα τις εξετάσουμε με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια».

Για την αυξημένη αποχή, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «οι απογοητευμένοι πολίτες προτίμησαν να διαμαρτυρηθούν τελικά από τον καναπέ». «Η διαμαρτυρία τους δεν καταγράφηκε. Η αποχή είναι ξεκάθαρο ότι συντήρησε και ενίσχυσε αυτούς που τόσο καιρό επέκριναν. Προειδοποιήσαμε ότι η αποχή δεν φέρνει την αλλαγή», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η Συμμαχία Πολιτών έδωσε «ένα πολύ δύσκολο αγώνα σε πολύ αντίξοες και δύσκολες συνθήκες».

«Το σύνθημα της χαμένης ψήφου σαφέστατα μας έκανε ζημιά. Δώσαμε αυτή τη μάχη με εντιμότητα, σοβαρότητα και ήθος, γνωρίζαμε πως χωρίς τους έμμισθους μηχανισμούς και τους τεράστιους οικονομικούς πόρους που διέθεταν οι άλλοι ανθυποψήφιοι μας ήταν πολύ δύσκολο τα μηνύματά μας να φτάσουν στο λαό».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λιλλήκας είπε πως το βασικό κριτήριο της απόφασης για τον δεύτερο γύρο «ασφαλώς θα είναι το Κυπριακό» και μετά ακολουθούν η οικονομία και τα κοινωνικά θέματα.

20:18 Με χειροκροτήματα δέχθηκαν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη.

Δείτε εδώ βίντεο από το Επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη

20:15 Αβέρωφ: Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα

«Η δημοκρατία για ακόμα μια φορά λειτούργησε άψογα. Συγχαίρω τον έφορο, την αστυνομία, όλους τους υποψήφιους και τις πολιτικές δυνάμεις. Ο κυρίαρχος λαός μίλησε σήμερα και ο Πρόεδρος Αναστασιαδης έλαβε την ισχυρή εντολή που ζήτησε από το λαό. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι αλλά με σεμνότητα ερμηνεύουμε το αποτέλεσμα ως βούληση του λαού να συνεχίσει στη σωστή πορεία.

Την επόμενη Κυριακή σφραγίζουμε αυτή την πορεια της χώρας, συνεχίζουμε τις προσπάθειες, θα εργαστουμε για όλους τους πολίτες. Στόχος η περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και η πλήρης απασχόληση με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τις οικονομικά αδύναμες ομάδες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξέρει και μπορεί να χτίσει γέφυρες απαραίτητες για να περνά η χώρα μας μπροστά. Η χώρα μας δεν θα βρεθεί ξανά σε οικονομικές και εθνικές συνέπειες»

20:09 Κασουλίδης στην «Κ»: Να μην ξανακάνει το λάθος του 2008 το ΔΗΚΟ

«Το 2008 το ΔΗΚΟ υποστήριξε τον κ. Χριστόφια. Λίγους μήνες μετά, μετάνιωσε, και που μου μετέφεραν συνεχώς οι ΔΗΚΟϊκοι. Το ΔΗΚΟ ας μην επαναλάβει το λάθος του 2008».

20:05 Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων 

Αναστασιάδης: 35,5%
Μαλάς: 30,3%
Παπαδόπουλος: 25,7%
Λιλλήκας: 2,2%
Χρίστου: 5,6%

20:02 Μια ανάσα χωρίζει Αναστασιάδη - Μαλά στη Λάρνακα

Την μικρότερη διαφορά παρουσιάζει Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς στην επαρχία Λάρνακας. Συγκεκριμένα ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 36.74% ενώ σε απόσταση αναπνοής και με ποσοστό 36.55% ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς. Σε ψήφους μεταφράζεται 24 088 για τον Αναστασιάδη και 23 961 για τον Μαλά.

Πολύ πίσω βρίσκεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος με ποσοστό 19.2% και 12 590 ψήφους.

Τέταρτος σταθερά ο Χρίστος Χρίστου με ποσοστό 5.42% και 3555 ψήφους. Ο Γιώργος Λιλλήκας περιορίστηκε στο 1.64% και 1078 ψήφους.

20:00 Χρύσης Παντελίδης: Ευχαριστώ τους πολίτες που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο

Με ανάρτησή του στο twitter, ο στενός συνεργάτης και επιτελάρχης του Νικόλα Παπαδόπουλου ευχαρίστηκε τους πολίτες που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

«Ευχαριστώ τους πολίτες που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ευχαριστώ τις εκατοντάδες εθελοντών και τα στελέχη των κομμάτων και κινήσεων για την πολύμηνη και σκληρή προεκλογική δράση τους. Η απόφαση των πολιτών είναι απολύτως σεβαστή. Εύχομαι να μην μετανιώσουν ποτέ για αυτήν.»

19:59 Την αισιοδοξία στο επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου διαδέχθηκε η απογοήτευση και η κατήφεια. Μέχρι και αυτή την ώρα στο επιτελείο βρίσκονται λιγοστά στελέχη και δημοσιογράφοι. Όπως έγινε γνωστό ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα μεταβεί στο επιτελείο μετά τις 9:00 μ.μ. για τις πρώτες δηλώσεις μετά το επίσημο αποτέλεσμα. Στο επιτελείο θα μεταβεί και ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επικεφαλής ενός από τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου.

19:55 Πηγές από το επιτελείο του Νίκου Αναστασιαδη εξέφρασαν πλήρη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των εκλογών του πρώτου γύρου, ενώ παράλληλα ανώτατη πηγή ανέφερε πως το δίλημμα τη δεδομένη στιγμή για τον δεύτερο γύρο είναι εάν θα συνεχιστεί η καλή πορεία που έχει προδιαγραφεί ή θα επιστρέψει η Κύπρος σε κακές πρακτικές του παρελθόντος. Τέλος, αναμένεται επίσημη τοποθέτηση στο Επιτελείο από τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμου, Αβέρωφ Νεοφύτου.

19:57 Με ποσοστό 40,81% πρώτος ο Μαλάς στο εξωτερικό

Με ποσοστό 40, 81% ο Σταύρος Μαλάς είναι πρώτος στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού αφήνοντας πίσω του κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος συγκεντρώνει το 31,78%.

Τρίτος τερματίζει ο Νικόλας Παπαδόπουλος με ποσοστό 20,86% ενώ 4,44% συγκεντρώνει ο Χρίστος Χρίστου, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με το ποσοστό το οποίο συγκεντρώνει εντός Κύπρου.

19:54 Καταμετρημένο το 98,2% των ψήφων

Αναστασιάδης: 35,5%
Μαλάς: 30,2%
Παπαδόπουλος: 25,7%
Λιλλήκας: 2,2%
Χρίστου: 5,7%

19:50 Στην Αμμόχωστο το υψηλότερο ποσοστό του ΕΛΑΜ

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε ισχυρό προβάδισμα με ποσοστό 43.58% και με διαφορά πέραν των 10 ποσοστιαίων μονάδων ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό 28.49%. Τρίτος κατά σειρά ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 16%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αμμόχωστο το ΕΛΑΜ με τον υποψήφιο του Χρίστο Χρίστου εξασφάλισε το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες και συγκεκριμένα το 9,46%.

19:38 Κυπριανού: Απαλλαγή του τόπου από τον Νίκο Αναστασιάδη

Σε δηλώσεις προέβη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού από τα γραφεία του κόμματος

«Δυνάμεις που διαφωνούν με Αναστασιάδη μπορούν να συμπορευθούν με Μαλά». Το αποτέλεσμα δείχνει απαλλαγή από διακυβέρνηση Αναστασιάδη ανέφερε ο κ. Κυπριανού. «Να ευχαριστήσουμε όσους εμπιστεύτηκαν τον Σταύυρο Μαλά. Στηρίξαμε μια υποψηφιότητα με κρυστάλλινα χαρακτηριστικά. Για να πετύχουμε αλλαγή για να ανορθώσουμε την οικονομία και ανάπτυξη για όλους για να πατάξουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή». Ο Σταύρος Μαλάς θα κάνει κινήσεις συνεργασίας την επόμενη μέρα, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού

19:30 Άρχισαν τις ζιβανίες στο επιτελείο Μαλά

19:28 Το 82,2% καταμετρήθηκε μέχρι αυτή τη στιγμή

Αναστασιάδης: 35,6%
Μαλάς: 30,2%
Παπαδόπουλος: 25,6%
Λιλλήκας: 2,1%
Χρίστου: 5,7%

19:20 Με καταμετρημένο το 70% των ψήφων τα ποσοστά έχουν ως εξής

Αναστασιάδης: 35,8%
Μαλάς: 30%
Παπαδόπουλος: 25,5%
Λιλλήκας: 2,2%
Χρίστου: 5,7%

19:18 Πρώτο αναδεικνύουν οι κάλπες του εξωτερικού τον Σταύρο Μαλά 

Με καταμετρημένο το 76,9% των ψήφων, ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ έχει ποσοστό 40,29%, ενώ ακολουθεί ο Νίκος Αναστασιάδης με ποσοστό 32,5% και τρίτος ο Νικόλας Παπαδόπουλος με ποσοστό 20,24%.

Ποσοστό 4,77% συγκεντρώνει ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ και 1, 84% ο Γιώργος Λιλλήκας.

Στην Ελλάδα ο Σταύρος Μαλάς συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 39,35%, 30,1% ο Νίκος Αναστασιάδης και 20,89% ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

19:15 Το 60% έχει καταμετρηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή

Αναστασιάδης: 35,8%
Μαλάς: 29,8%
Παπαδόπουλος: 25,7%
Λιλλήκας: 2,2%
Χρίστου: 5,8%

19:07 Καταμετρημένο το 50% των ψήφων

Αναστασιάδης: 35,7%
Μαλάς: 29,4%
Παπαδόπουλος: 26%
Λιλλήκας: 2,2%
Χρίστου: 6%

19:05 Ποια είναι τα κάστρα των υποψηφίων

Μπορεί τα αποτελέσματα να μην έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο, ήδη διαφαίνονται τάσεις αλλά και τα κάστρα στα οποία επικρατούν οι υποψήφιοι.

Στην Πάφο συγκεκριμένα επικρατεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος καθώς στο 47,8% της καταμέτρησης λαμβάνει 37,1% αφήνοντας κατά 10% πίσω του τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Σταύρος Μαλάς επικρατεί στους ψηφοφόρους του εξωτερικού καθώς στο 59,5% των ψήφων λαμβάνει με 41,6% αφήνοντας πίσω του τον Νίκο Αναστασιάδη με 31,8%.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επικρατεί κατά κράτος στη Λεμεσό, καθώς λαμβάνει το 39,1% και αφήνει πίσω του τον Σταύρο Μαλά με 27,2% στο 41,7% της επίσημης καταμέτρησης αποτελεσμάτων.

19:00 Στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ έχουν καταφθάσει και Υπουργοί, όπως ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, και ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης. Φυσικά, το επιτελείο στελεχώνεται από την εκπρόσωπο Τύπου Αννίτα Δημητρίου, ενώ παρών είναι και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ο χώρος από τον οποίο θα προβεί σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός για δηλώσεις από το Προεδρικό Μέγαρο ίσως διαφοροποιηθεί και επιλέξει τη βάση του Επιτελείου του.

19:03 Παγκύπρια ποσοστά με καταμετρημένο το 40,7% των ψήφων

Αναστασιάδης: 36%
Μαλάς: 29,3%
Παπαδόπουλος: 25,8%
Λιλλήκας: 2,2%
Χρίστου: 6,1%

18:58 Στο 34,1% έφτασε η καταμέτρηση των ψήφων παγκύπρια

Αναστασιάδης: 35,8%
Μαλάς: 28,9%
Παπαδόπουλος: 26,2%
Λιλλήκας: 2,3%
Χρίστου: 6,1%

18:56 Πανηγυρισμοί στο επιτελείο Μαλά μετά και απο το προβάδισμα που παρουσιάζει στα αποτελέσματα ο υποψήφιος της Αριστερά

18:56 Σύσκεψη του επιτελείο Λιλλήκα αναμένεται τη Δευτέρα για εκτίμηση των ποσοστών. Στη συνέχεια ανανένεται να συγκληθούν τα συλλογικά όργανα για να δουν κατά πόσο υπάρχει σενάριο συνεργασίας για τον β' γύρο με [ηγές να ξεκαθαρίζουν ότι αυτή η συνεργασία θα γίνει χωρίς συνδιαλλαγές

18:55 Με βάση την ροή των επίσημων αποτελεσμάτων και την οριακή διαφορά Μαλά Παπαδόπουλου στο επιτελείο του υποψηφίου εκτιμούν ότι η μάχη θα κριθεί στο πόντο

18:52 Καταμετρήθηκαν μέχρι αυτή τη στιγμή το 20% των ψήφων

Αναστασιάδης: 35,9%
Μαλάς: 27,4%
Παπαδόπουλος: 27,1%
Λιλλήκας: 2,3%
Χρίστου: 6,5%

18:48 Περίπου στις 20:30 αναμένεται ο υποψήφιος για την Προεδρία Νικόλας Παπαδόπουλος να μεταβεί στο επιτελείο του. Στελέχη του επιτελείου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταφέρουν ένα κλίμα αισιοδοξίας παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις εξόδου εμφανίζουν τον κ. Παπαδόπουλο τρίτο. Με βάση στοιχεία που έχουν στο επιτελείο, δείχνουν τον υποψήφιο Πρόεδρο δεύτερο και το Νίκο Αναστασιάδη πρώτο με ποσοστό κάτω του 35% όπως μας ειπώθηκε. Επί του παρόντος στο επιτελείο δεν έχουν έλθει υποστηριχτές του Νικόλα Παπαδόπουλου.

18:43 Με καταμετρημένο το 22,1% των ψήφων στο εξωτερικό, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής

Αναστασιάδης: 31,78%
Μαλάς: 43,13%
Παπαδόπουλος: 17,76%
Λιλλήκας: 2,38%
Χρίστου: 4,65%

18:37 Στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά έχουν μαζευτεί ήδη οπαδοί, ωστόσο κανένα εκ των στελεχών δεν βρίσκεται ακόμα στο επιτελείο. Όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές εξακολουθούν να μένουν συγκρατημένοι μέχρι να ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα.

18:35 ΕΛΑΜ: Είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των exit polls

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των exit polls, ο Λεόντιος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι «Σήμερα ο κυπριακός λαός άσκησε το δημοκρατικό του δικαίωμα να ψηφίσει τον επόμενο πρόεδρο να συγχαρώ όλους για τη ψήφο τους. Η αποχή οφείλεται στη στάση των κομμάτων που κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν. Είμαστε ικανοποιημένοι για τα αποτελέσματα των exit polls αλλά αναμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα».

18:33 «Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα περάσει στο δεύτερο γύρο, αλλά όπως είχαμε πει και πρότινος, δεν θα σχολιάσουμε exit polls» δήλωσε ανώτατη πηγή από το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη. «Υπολογίζαμε για συμμετοχή 75% των πολιτών, η συμμετοχή είναι στο 71%, άρα το ποσοστό της συμμετοχής δεν ήταν έκπληξη», είπε. «Δεν έγινε ποτέ αναφορά για διψήφια διαφορά του Προέδρου από τον δεύτερο όπως ακούγεται, αλλά εμείς θεωρούμε ότι και αυτό το ποσοστό που δείχνουν τα exit polls είναι μια ισχυρή εντολή». Ανέφερε ότι τα πράγματα μέχρι στιγμής βαίνουν ομαλά. Πρόσθεσε ότι αναμένεται επίσημη δήλωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν ξεκαθαρίσει η εικόνα των αποτελεσμάτων.

18:31 Συσπειρώσεις κομμάτων σύμφωνα με το exit poll του TV ONE

Στο 85% η συσπείρωση του ΔΗΣΥ με τους ψηφοφόρους του να επιλέγουν κατά 6% Νικόλας Παπαδόπουλο και 4% Σταύρο Μαλά.

Στο 89% φέρεται να έφτασε το ποσοστό συσπέιρωσης του ΑΚΕΛ στην υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά με 2% του κόμματος να έχει ψηφίσει Αναστασιάδη και 6% Νικόλα Παπαδόπουλο.

Η συσπείρωση του ΔΗΚΟ έχει φτάσει στο 82% με το
9% των ψηφοφόρων του να ψηφίζουν Νίκο Αναστασιάδη και 7% Σταύρο Μαλά.

Η συσπείρωση της ΕΔΕΚ φαίνεται να έχει φτάσει στο 72% με το 15% να στηρίζει Μαλά και 7% Αναστασιάδη.

18:30 Πανηγυρικό κλίμα στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls που τον δείχνουν να λαμβάνει τη 2η θέση

18:30 Ανεπίσημα αποτελέσματα: Εκλογικό κέντρο Αρχιμανδρίτας. Αναστασιάδης: 20% Παπαδόπουλος 14%, Μαλάς 4%, Χρίστου: 14%, Λιλλήκας 1%

18:25 Ανεπίσημα αποτέλεσματα: Εκλογικό Κέντρο Ακουρδάλλιας. Αναστασιάδης 13%, Μαλάς 15%, Παπαδόπουλος 13%, Λιλλήκας 3%, Χρίστου 2%, Ευστρατίου 1%

18:21 Χαμηλούς τόνους στο προεδρικό

Με ψυχραιμία γίνεται αποδεκτό το αποτέλεμα των exit polls. Αν και κατα τη διάρκεια του απογεύματος υπήρχε μια προσμονή για το αποτέλεσμα για την ωρα επικρατεί ησυχία. Η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται μέσα στην επόμενη ώρα. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι αποφεύγονται για την ώρα τα πολλά λόγια.

Οι εκλογές θα κριθούν την δεύτερη Κυριακή λένε πληροφορίες της «Κ». Προβληματίζει η αποχή και προς τούτο το μήνυμα που περνάει από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως η υποψηφιότητα Αναστασιάδη απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Η εκλογή της δεύτερης Κυριακής δεν ξεκινάει απο το μηδέν, όπως λέγεται πάντως. Γίνεται δε αναφορά πως είναι πάνω από τα ποσοστά του Συναγερμού στις τελευταίες εκλογές.

18:10 Στο 71,4% το τελικό ποσοστό συμμετοχής, με το τελικό αποτέλεσμα να αναμένεται γύρω στις 20:30

18:00 Δείτε τα exit polls

RIK1
Nίκος Αναστασιάδης: 38-42%
Σταύρος Μάλας: 27-31%
Νικόλας Παπαδόπουλος: 21,5-24,5%
Γιώργος Λιλλήκας: 1-3%
Χρίστος Χρίστου: 4-6%

TVONE
Nίκος Αναστασιάδης: 33,5-37,7%
Σταύρος Μάλας: 26,5-29,5%
Νικόλας Παπαδόπουλος: 25-28%
Γιώργος Λιλλήκας: 2-4%
Χρίστος Χρίστου: 5,5-7%

ANT1
Nίκος Αναστασιάδης: 34,5-38,8%
Σταύρος Μάλας: 26-30%
Νικόλας Παπαδόπουλος: 24-28%
Γιώργος Λιλλήκας: 1,5-3,5%
Χρίστος Χρίστου: 5-7%

Alpha Κύπρου
Nίκος Αναστασιάδης: 34,3-39,3%
Σταύρος Μάλας: 24,7-29,5%
Νικόλας Παπαδόπουλος: 23,5-28,3%
Γιώργος Λιλλήκας: 1,7-4,1%
Χρίστος Χρίστου: 4,5-7,7%

Sigma
Nίκος Αναστασιάδης: 32-36%
Σταύρος Μάλας: 26-30%
Νικόλας Παπαδόπουλος: 24,5-28,5%
Γιώργος Λιλλήκας: 2,5-5,5%
Χρίστος Χρίστου: 5-8%

Προηγούμενη ενημέρωση

Η διαδικασία ψηφοφορίας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε σε γενικές γραμμές ομαλά, ωστόσο δεν έλειψαν περιστατικά τα οποία καταγγέλθηκαν στο Γενικό Έφορο Εκλογών.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της Κυριακή, σημειώθηκαν τα γνωστά περιστατικά αποστολής γραπτών μηνυμάτων τα οποία έχει εις γνώση του ο Γενικός Έφορος Εκλογής. Και τα τρία όπως μας ανακοινώθηκε διερευνώνται για ενδεχόμενη παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Το πρωί της Κυριακής καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, ότι μέλη επιτελείου υποψηφίου μοίραζαν σε εκλογικό κέντρο στο Στρουμπί,κουπόνια υπεραγοράς σε ηλικιωμένους πριν ψηφίσουν. Ο Γενικός Έφορος Εκλογών χαρακτήρισε την καταγγελία για τα κουπόνια «μη σοβαρή».

Στις 06:00 το πρωί εντοπίστηκαν σε Δημοτικό Σχολείο της Ξυλοτύμπου, το οποίο λειτουργεί ως εκλογικό κέντρο, υβριστικά συνθήματα να είναι γραμμένα έξω από τον τοίχο. Όπως ανέφερε ο Έφορος εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας «σε τέσσερις περιπτώσεις στα εκλογικά κέντρα της Δρομολαξιάς ΣΤ και Ζ, ψηφοφόροι φωτογράφισαν το ψηφοδέλτιο τους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση