ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκλεισαν οι κάλπες του β' γύρου των Προεδρικών εκλογών- Στο 27% η αποχή

Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς ενώπιον των πολιτών – στις 22:00 η ανακήρυξη στο κλειστό Τάσσος Παπαδόπουλος

Newsroom K

Δώδεκα ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης θα είναι γνωστό αν ο Νίκος Αναστασιάδης θα παραμείνει για άλλα πέντε χρόνια στο Προεδρικό Μέγαρο ή θα αποχωρήσει δίνοντας τα κλειδιά στον Σταύρο Μαλά. Η ώρα του δεύτερου γύρου έφθασε και ο λόγος περνάει και πάλι στους πολίτες οι οποίοι με τη ψήφο τους θα επιλέξουν τον όγδοο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς ολοκλήρωσαν την προεκλογική τους εκστρατεία την Παρασκευή τα μεσάνυχτα και θα αναμένουν το κλείσιμο της κάλπης στις έξι η ώρα το απόγευμα προκειμένου να γίνει γνωστή η ετυμηγορία του λαού. Η σημερινή είναι η 12 εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία των Προεδρικών Εκλογών από το 1959 και εντεύθεν.

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα πάρει το χρίσμα θα βρεθεί ενώπιον σοβαρών προκλήσεων τόσο στο πολιτικό πρόβλημα όσο και σε ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών. Η ανακήρυξη του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στις 10 η ώρα το βράδυ στο κλειστό γήπεδο «Τάσσος Παπαδόπουλος» με την αστυνομία να έλει λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας αλλά και διευκόλυνσης όσων επιθυμούν να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή.

Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει καθήκοντα εφόσον δώσει την νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 28 Φεβρουαρίου 2018.

18:30 Στο 27% το ποσοστό αποχής. Στις κάλπες προσήλθε το 73% των εγγεγραμμένων ψηφοφορων σε σχέση με το 71.88% του πρώτου γύρου των εκλογών. Το αντίστοιχο ποσοστό των προεδρικών του 2013 είναι το 80.7% και των βουλευτικών εκλογών του 2016 στο 66.74%.

Η μεγαλύτερη αποχή καταγράφηκε στην Πάφο με 30.8% και η χαμηλότερη αποχή στην Αμμόχωστο με 22.9%. Αναλυτικά ποσοστά προσέλευσης: Λευκωσία 73%, Λεμεσός 71.8%, Αμμόχωστος 77.1%, Λάρνακα 76%, Πάφος 69.2% και στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού 69.5%.

17:54 Στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη επικρατεί συνωστισμός από οπαδούς και φίλους του κόμματος. Βρίσκεται ήδη ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, η Αννίτα Δημητρίου και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη. Κομματικές πηγές αναφέρουν πως έχουν ήδη καταφέρει να φέρουν στην κάλπη πολύ περισσότερο κόσμο από ότι στον α γύρο.

17:53 Μεταξύ άλλων στο προεδρικό είναι ήδη ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο επίτροπος Φώτης Φωτιου, ο υπ. Μεταφορών και αλλοι. Πληροφορίες λένε πάντως πως οποίο και να είναι το αποτέλεσμα ο Νίκος Αναστασιαδης θα βγει ενωτικός στις δηλώσεις του.

17:50 Το ελικόπτερο της αστυνομίας πραγματοποιεί ελέγχους από αέρα στο χώρο ανακήρυξης αλλά και στα επιτελεία των δυο υποψηφίων.

17:42  Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία μπροστά από το κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος» σχεδόν πέντε ώρες πριν την τελετή ανακήρυξης του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αστυνομική παρουσία υπάρχει στον εξωτερικό χώρο του σταδίου αλλά και στη είσοδο του, όπου έχει στηθεί ηλεκτρονική αψίδα ελέγχου των ατόμων που εισέρχονται. Επίσης υπάρχει μηχάνημα που θα ελέγχει με ακτίνες όσους περνούν εντός του σταδίου. Από έλεγχο θα περάσουν οι πάντες ακόμη και αυτοί που θα έχουν ρόλο εργασίας.

17:30 Στο προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Το μήνυμα ότι ο εφησυχασμός του πρώτου γύρου δεν επαναλαμβάνεται και ότι οι ψηφοφόροι κινήθηκαν πιο μαζικά στις κάλπες, φαίνεται να είναι κυρίαρχο και στο επιτελείο Αναστασιάδη και το προεδρικό. Ωστόσο κρατούνται χαμηλοί τόνοι για την ώρα, ούτε καν σε επίπεδο πρόβλεψης και την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει προσέλευση στελεχών και μελών της κυβέρνησης στο προεδρικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στο προεδρικό.

17:20 Η ψηφοφορία αναμένεται να λήξει κανονικά στις 18.00, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για παράταση της διαδικασίας.

17:13 Στο 67.8%  η προσέλευση των πολιτών 

Στο 67,8% το ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 17.00 το απόγευμα σε σχέση με το 66,2% του πρώτου γύρου. Το μεγαλύτερο ποσοστό προσέλευσης καταγράφηκε στην Αμμόχωστο με 71.5%, ακολουθεί η Λάρνακα με 70.6%, η Λευκωσία με 69%, Πάφος με 65% και η Λεμεσός με 64.9%. Στο εξωτερικό ή προσέλευση έφτασε στο 61.5%. Τα αντίστοιχα ποσοστά προσέλευσης ψηφοφόρων μέχρι τις πέντε το απόγευμα στις προεδρικές του 2013, ήταν 76.1% και στις βουλευτικές του 2016 στο 60%.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που κάνουν λόγο για αποστολή μηνυμάτων από επιτελεία, ανάφερε πως δεν έχουν υποβληθεί ενώπιον του οι οποιεσδήποτε καταγγελίες.

16:00 Πιο ψηλά τα ποσοστά προσέλευσης

Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες έχει αυξηθεί κατά 20.6%. Το ψηλότερο ποσοστό μη προσέλευσης στις κάλπες μέχρι τις 3 το απόγευμα έχει καταγραφεί στην Πάφο το οποίο ανήλθε στο 51%. Σημειώνεται ότι η επαρχία Πάφου στον πρώτο  γύρο  είχε δωσει το ψηλότερο ποσοστό στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Η ψηλότερη προσέλευση στις κάλπες σημειώθηκε στη Λευκωσία με 54.9% και στην Αμμόχωστο με 54.6%. Χαμηλή η προσέλευση των ψηφοφόρων του εξωτερικού που ανέρχεται στο 40%.

15:30 Αρχηγός Αστυνομίας: «Με απόλυτη ηρεμία, διεξάγεται η εκλογική διαδικασία»

Σε δηλώσεις για τη συμβολή της Αστυνομίας Κύπρου στην εκλογική διαδικασία, προέβη το μεσημέρι, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου από Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεως, στις εγκαταστάσεις της ΜΜΑΔ.Στις δηλώσεις του, ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι η εκλογική διαδικασία διεξάγεται με απόλυτη ηρεμία, πράγμα που όπως υπογράμμισε αντικατοπτρίζει τον πολιτικό μας πολιτισμό και την ωριμότητα του λαού μας.

Αναφερόμενος στην τεράστια επιχείρηση της Αστυνομίας για το σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κ. Χρυσοστόμου, είπε ότι η Αστυνομία είναι παρούσα σε αυτή την πολύ σημαντική διαδικασία για κάθε ευνομούμενο κράτος, διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες θα ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα σε συνθήκες πλήρους τάξης και ασφάλειας.

Αναφέρθηκε επίσης και στην αποψινή τελετή ανακήρυξης του προέδρου της Δημοκρατίας και τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας τα οποία θα λάβει η Αστυνομία, καλώντας το κοινό που επιθυμεί να παρευρεθεί στην τελετή, να μεταβεί έγκαιρα στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία». Κάλεσε τέλος το κοινό να επιδεικνύει την απαραίτητη συνεργασία με την Αστυνομία.

15:05 Στο 53,2%  η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες 

Συμφωνα με τον έφορο εκλογής μέχρι τις 15.00 το απόγευμα ψήφισε το 53,2,% σε σχέση με το 50,9% της προηγούμενης Κυριακής. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στις προεδρικές του 2013 58,7% και 46,4% στις βουλευτικές του 2016. Συγκεκριμένα στη Λευκωσία ψήφισε το 54,9% στη Λάρνακα το 53% στη Λεμεσό το 53,1% στην Αμμόχωστο το 54,6% στην Πάφο το 49% στο εξωτερικό το 40%. Η ψηφοφορία συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Γύρω στις 18.30 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Υπάρχουν καταγγελίες για μηνύματα αλλά δεν υπάρχει ακριβής αριθμός μέχρι στιγμής. Όλες οι καταγγελίες έχουν διαβιβαστεί στην αστυνομία.

14:40 Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στις Κεντρικές Φυλακές

Ολοκληρώθηκε στις 14:00 η ψηφοφορία στις Κεντρικές Φυλακές για την επαναληπτική εκλογή προς ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ψήφισαν 237 κρατούμενοι από τους 294 που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 7 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 2 μετά το μεσημέρι, με μια ώρα διάλειμμα στις 12 το μεσημέρι.

Στις φυλακές λειτούργησε ένα ειδικό εκλογικό κέντρο με μια κάλπη, η οποία θα μεταφερθεί και θα συγχωνευθεί με την κάλπη στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.

Δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι οι φυλακισμένοι ανεξαρτήτως του αδικήματος που έχουν διαπράξει και για το οποίο έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση.

14:30 Άνοιξαν ξανά τα εκλογικά κέντρα στη Βρετανία 

Άνοιξαν και πάλι (στις 12.30 τοπική) οι κάλπες στα δέκα εκλογικά κέντρα του Λονδίνου, του Μάντσεστερ, του Μπέρμιγχαμ, του Λιντς, του Μπρίστολ και της Γλασκώβης, μετά από διάλειμμα μισής ώρας.

Μέχρι στιγμής η προσέλευση εκτιμάται ότι κινείται σε ελαφρώς υψηλότερα ή μειωμένα επίπεδα ανάλογα με το εκλογικό κέντρο, σε σύγκριση με την πρώτη Κυριακή. Πιο μειωμένη είναι η κίνηση στα εκλογικά κέντρα της Υπάτης Αρμοστείας, αλλά αντίθετα ελαφρώς αυξημένη είναι η προσέλευση στο Κοινοτικό Κέντρο, σύμφωνα με τον Βοηθό Έφορο Εκλογής Εξωτερικού.

Περισσότεροι ψηφοφόροι αναμένονται το απόγευμα, είτε φοιτητές που παραδοσιακά προσέρχονται στην κάλπη στο δεύτερο μισό της διαδικασίας, είτε εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι μεγαλύτερης ηλικίας που δεν παραλείπουν να εκκλησιάζονται τα πρωινά της Κυριακής.

14:00 Διάλειμμα μισής ώρας στην εκλογική διαδικασία στη Βρετανία 

Για διάλειμμα μισής ώρας έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα (2 ώρα Κύπρου) οι κάλπες στα δέκα εκλογικά κέντρα της Βρετανίας.

Ο ρυθμός προσέλευσης των ψηφοφόρων στα κέντρα του Λονδίνου χαρακτηρίζεται ελαφρώς μεγαλύτερος σε σχέση με το πρώτο μισό της ψηφοφορίας την προηγούμενη Κυριακή.

Η διαδικασία διεξάγεται με τάξη, χωρίς να αναφερθούν προβλήματα. Σε αυτό έχει συντελέσει και η διαφορετική διαρρύθμιση του χώρου στα εκλογικά κέντρα του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου, που είναι μέχρι στιγμής αυτά με τη μεγαλύτερη κίνηση.

13:14 Στο 30% η προσέλευση στις κάλπες στην Αθήνα

Στο 30% έχει φτάσει η προσέλευση των ψηφοφόρων στο εκλογικό κέντρο της Αθήνας, μέχρι και το διάλειμμα στις 12 το μεσημέρι.

Η ψηφοφορία εξελίσσεται ομαλά ενώ η Τροχαία Αθηνών έχει λάβει μέτρα διευκόλυνσης της προσέλευσης των Κύπριων ψηφοφόρων καθώς στο κέντρο υπάρχουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα λόγω του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία.

13:00 Άνοιξαν ξανά οι κάλπες μετά το διάλειμμα μιας ώρας

12:27: Και στις φυλακές διεξάγεται ομαλά η εκλογική διαδικασία 

Στην ψηφοφορία για την επαναληπτική εκλογή προς ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας συμμετέχουν και 294 κρατούμενοι των Κεντρικών Φυλακών, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 2 μετά το μεσημέρι, με μια ώρα διάλειμμα στις 12 το μεσημέρι.

Η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η ψηφοφορία διεξάγεται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα 207 κρατούμενοι.

Στις φυλακές λειτουργεί ένα ειδικό εκλογικό κέντρο και έχει στηθεί μια κάλπη, η οποία θα μεταφερθεί και θα συγχωνευθεί με την κάλπη στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι φυλακισμένοι ανεξαρτήτως του αδικήματος που έχουν διαπράξει και για το οποίο έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση.

12:14 Πώς ψηφίζουν οι εγκλωβισμένοι

Οι εγκλωβισμένοι μεταφέρονται με εκμισθωμένα λεωφορεία σε εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων εκλογέων ανέρχεται στους 283. Οι εγκλωβισμένοι εκλογείς της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας, ψηφίζουν στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β΄, Κέντρο Ζ΄, στη Λευκωσία, και οι εγκλωβισμένοι εκλογείς της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, στο εκλογικό κέντρο Δημοτικού Σχολείου Αχερίτου Αμμοχώστου, Κέντρο Γ΄.

Η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, για δεύτερη συνεχή Κυριακή, λειτουργεί από τις 7:00 π.μ. μέχρι τις 6:00 μ.μ., έτσι ώστε να παρέχει διευκολύνσεις προς τους εγκλωβισμένους που προσέρχονται στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στο Λύκειο Κύκκου Β’ βρεθήκαμε σήμερα το πρωί. Το λεωφορείο έφθασε γύρω στις 10:40 με τριάντα περίπου άτομα από τον Κορμακίτη. Οι ηλικιωμένοι εγκλωβισμένοι βοηθούμενοι δικά τους πρόσωπα που τους ανέμεναν στο σχολείο, κατέβηκαν και κινήθηκαν αργά προς το εκλογικό τους κέντρο.

Εξερχόμενοι του εκλογικού κέντρου αφού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι εγκλωβισμένοι έδωσαν ευχές στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα εκλεγεί για το καλό και την επανένωση του τόπου.

Πρόβλημα που τους απασχολεί και δεν παρέλειψαν να μας το πουν, είναι η αποκοπή αποστολής τροφίμων σε αυτούς λόγω της στάσης που τήρησε το ψευδοκράτος και το μη ικανοποιητικό χρηματικό ποσό που τους δόθηκε, όπως λένε, για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα.

"Ευχόμαστε στον νέο Πρόεδρο καλή επιτυχία και πρόοδο στον τόπο μας", είπε ο Πέτρος Πετρή, 56 χρόνων από τον Κορμακίτη. "Μας έκοψαν τα τρόφιμα και μας δίνουν ένα επίδομα 80 ευρώ που δεν είναι ικανοποιητικό, είναι λίγα. Που να τα δώσεις και τι να προλάβεις να πάρεις;", πρόσθεσε.

Ο Νίνος Ιωάννης Πετρή, 63 χρόνων από τον Κορμακίτη ανέφερε: "Ευχόμαστε καλή επιτυχία και πρόοδο όποιος και να είναι ο Πρόεδρος και να γίνει κάτι για το Κυπριακό". Σε ερώτηση αν χρειάζονται οτιδήποτε ως εγκλωβισμένοι, είπε "λέμε ότι είμαστε καλά. Τι να πούμε; Χρειαζόμαστε πολλά πράγματα. Μας έκοψαν τα τρόφιμα γιατί δεν τα αφήνουν οι τουρκικές "αρχές"".

Η Αντωνία Κούννου, 42 χρόνων, επίσης από τον Κορμακίτη ευχήθηκε στον Πρόεδρο που θα εκλεγεί "ο Θεός να τον βοηθήσει να βρεθεί μια λύση, να επανενωθεί η Κύπρος. Περνούμε καλά ως εγκλωβισμένοι", σημείωσε, "θέλουμε να μην έχουμε φασαρίες, να έχουμε ηρεμία".

Ο 91χρονος Ιωάννης Πετρή, από τον Κορμακίτη, ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευτυχισμένα στον Πρόεδρο που θα εκλεγεί και να λύσει το Κυπριακό.

Παρόμοια ήταν και η ευχή του Ιωσήφ Σκορδή, 89 χρόνων από τον Κορμακίτη. "Εύχομαι καλή πρόοδο, υγεία να έχει, και ο Θεός να είναι μαζί του να τον βοηθά. Να ενωθεί η Κύπρος, να είμαστε όλοι ένα, να είναι η Κύπρος ενωμένη και να είμαστε ελεύθεροι".

Οι εγκλωβισμένοι, προσκομίζοντας το δελτίο πολιτικής ταυτότητας ή το διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας που φέρει την φωτογραφία τους μπορούν να ψηφίσουν. Όσοι είναι κάτοχοι εκλογικού βιβλιαρίου, πρέπει με δικές τους διευθετήσεις να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, αρκετοί εγκλωβισμένοι κάνουν τις διευθετήσεις τους με την Υπηρεσία Εκλογών και ψηφίζουν σε εκλογικό κέντρο της περιοχής όπου κατοικούν οι συγγενείς τους.

12:00: Στο 32,6% η προσέλευση πολιτών μέχρι τις 12.00

Το γενικό ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 12 η ώρα το μεσημέρι ανήλθε 32,6%. Αύξηση 2,4% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά του πρώτου γύρου.Στις Βουλευτικές εκλογές του 2016 το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων μέχρι τις 12 το μεσημέρι ανήλθε στο 29,7%. Όπως επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, όλα τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν ομαλά για το μεσημέρι ενώ θα ξανανοίξουν οι κάλπες στη μία. Συγκεκριμένα στη Λευκωσία ψήφισε το 35,7% στη Λάρνακα το 31,3% στη Λεμεσό το 30,7% στην Αμμόχωστο το 32,3% στην Πάφο το 30,7%  στο εξωτερικό το 18,1%. 

Χριστόφιας: Στον λαό εναπόκειται να επιβάλει κοινωνική δικαιοσύνη
Στο δημοτικό σχολείο Μακεδονίτισσας ψήφισε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημητρης Χριστόφιας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Ο λαός αποφασίζει σήμερα ανέφερε ο Δημήτρης Χριστόφιας εκφράζοντας την ελπίδα ο λαός να αποφασίσει να φέρει πραγματική δημοκρατία, να επιβάλει κοινωνική δικαιοσύνη κοινωνική αλληλεγγύη. "Σε αυτόν εναπόκειται να πάρει την τελική απόφαση και εμείς θα τη σεβαστούμε" κατέληξε ο κ. Χριστόφιας. 

11:40: Νικόλας: Οι εκλογές τελειώνουν τα προβλήματα παραμένουν
Στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Ανδρέα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Στο πλευρό του βρέθηκαν ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στενοί του συνεργάτες μεταξύ αυτών ο υπεύθυνος της προεκλογικής του καμπάνιας Χρύσης Παντελίδης ο διευθυντής του γραφείου του Γιώργος Σολωμού η εκπρόσωπος τύπου του επιτελείου Άννα Κουκκίδου Προκοπίου και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.Οι πολίτες στέλνουν σε ολους μας μηνύματα ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Όπως ανέφερε η κοινωνία αναμένει από τον νέο πρόεδρο αλλά και από όλους να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παραμένουν. Όπως εξήγησε τόσο ο ίδιος όσο και το ΔΗΚΟ θα προχωρήσει την επόμενη μέρα με επικοδομητική διάθεση 

11:27 Θεοχάρους: Χάσμα μέγα από τις πολιτικές των δύο υποψηφίων
Οι πολιτικές που ακολουθούνται από τους δύο υποψήφιους είναι ταυτόσημες και μας χωρίζει μέγα χάος από αυτές ανέφερε η Πρόεδρος της Κίνησης Αλληλεγγύη. "Εύχομαι εκείνος που θα εκλεγεί μετά από αυτή τη μακρά επώδυνη προεκλογική να έχει θεία φώτηση να διαφοροποιήσει τις στρατηγικές του στο κυπριακό" ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Θεοχάρους.

11.24  Λιλλήκας: Από αύριο όλοι θα πρέπει να εργαστούμε για τα μεγάλα προβλήματα
Στο Λύκειο Ακροπόλεως προσήλθε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βαρβάρα. Η σμμετοχή των πολιτών ενισχύει τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς ανέφερε ο κ. Λιλλήκας προσθέτοντας πως όσο πιο μαζική η προσέλευση των πολιτών τόσο πιο δυνατή η λαϊκή εντολή. Από αύριο γυρίζουμε σελίδα και τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν ανέφερε σημειώνοντας πως όλοι θα πρέπει να εργαστούν συλλογικά. 

11:00: 28 Φεβρουαρίου η εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τις κόρες του. Κατά την έξοδό του από την κάλπη ο κ. Συλλούρης κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει στην κάλπη. Περιμένουμε το αποτέλεσμα και η βουλή είναι έτοιμη να εφαρμόσει το σύνταγμα και να καθορίσει τον τρόπο εγκατάστασης στη βουλή του νεοεκλεγέντα προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως επεσήμανε στις 28 Φεβρουαρίου βάσει συντάγματος θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της δημοκρατίας μέσω βουλής. 

10:46 Περδίκης: Οι πολίτες πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο για τον επόμενο Πρόεδρο

Μήνυμα ενότητας απέστειλε ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Σημείωσε πως όλοι πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες καθώς οι πολίτες πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο γι αυτούς που θα τους καθοδηγούν. 

10:31 Αβέρωφ: Οι πολίτες με την απόφασή τους κρίνουν το μέλλον της χώρας

Θέλω πρώτα από όλα να συγχαρώ όλους τους λειτουργούς τον γενικό έφορο και την αστυνομία για την άψογη διοργάνωση. Αυτή η τάξη και η οργάνωση μας τιμά ως ευρωπαϊκή χώρα ανέφερε ο κ. Νεοφύτου. Έστειλε παράλληλα μήνυμα προς τους πολίτες πως είναι η δική τους μέρα και η δική τους γιορτή. Όπως είπε με την απόφασή τους θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. "από αύριο έχουμε σκληρή δουλειά για τον τόπο μας και χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας" σημείωσε προσθέτοντας πως θα πρέπει να ενισχύσουμε τις γέφυρες συνεργασίας για να απαλλαγούμε από τις διαχωριστικές γραμμές.

10:23: Στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως προσήλθε ο Αβέρωφ Νεοφύτου για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, συνοδευόμενος με στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού και στελέχη του επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη.

10:18: Σιζόπουλος: Αναποτελεσματική η διαδικασία που ακολουθήσαμε στο κυπριακό
Στο γυμνάσιο Νεάπολης προσήλθε για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος βγαίνοντας από την κάλπη σχολίασε πως και την προηγούμενη Κυριακή ήταν πολύ σύντομος κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Εκλέγεται σήμερα ο επόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατάς ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει κορυφαία ζητήματα τόσο στο κυπριακό όσο και στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Ευχόμαστε να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος τις προκλήσεις με επάρκεια. Ο κ. Σιζόπουλος σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις σε ο,τι αφορά το κυπριακό επισημαίνοντας πως διαφάνηκε πως η διαδικασία που ακολουθήσαμε στο κυπριακό ήταν αναποτελεσματική και επικίνδυνη. Κάλεσε τον νέο πρόεδρο με την εκλογή του να αποσύρει τις προτάσεις του και να εμπλέξει περισσότερο το εθνικό συμβούλιο. 

10:09: Έφορος εκλογών: Στο 10.9% η προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι τις 10 το πρωί
Όπως επεσήμανε την προηγούμενη Κυριακή την ίδια ώρα προσήλθε το 10,5% το 2013 το ποσοστό ανήλθε στο 12,2% ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2016 ήταν 10,3%

Αναλυτικά κατά επαρχία: Λευκωσία 12,2% Λεμεσός 9,8% Αμμόχωστος 10,8% Λάρνακα 10,8% Πάφος 10,5% Εξωτερικό 5,3%. Κατά επαρχία σε σχέση με τον πρώτο γύρο η Λευκωσία η Λεμεσός η Αμμόχωστος η Λάρνακα και η Πάφος εμφανίζουν ποσοστό προσέλευσης πάνω από τα αντίστοιχα του πρώτο γύρου. Στο εξωτερικό το ποσοστό προσέλευσης φτάνει το 10%. 

Αναστασιάδης: Η αποχή είναι ανοχή

Μήνυμα προς τους πολίτες πως η αποχή είναι ανοχή έστειλε με την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Νίκος Αναστασιάδης. «Σήμερα είναι η μέρα που οι πολίτες εκφράζονται και η λαϊκή ετυμηγορία καθορίζει ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της επόμενης πενταετίας.
Θερμή παράκληση προς κάθε πολίτη- ανεξάρτητα ιδεολογικής ταυτότητας ή κομματικής ταυτότητας, ανεξάρτητα αν είναι αδιάφορος ή ενεργά εμπλεκόμενος, ανεξάρτητα εάν ψήφισε ή δεν ψήφισε την προηγούμενη Κυριακή - και έκκληση μου είναι: μην εγκαταλείψετε το δικαίωμα εσείς να αποφασίζετε ποιος να είναι ο επόμενος Πρόεδρος.
Καλώ τους πολίτες σύσσωμα να συμμετέχουν και να κάνουν τις επιλογές με βάση τη δική τους κρίση.
Η πατρίδα μας έχει να αντιμετωπίσει ακόμα προβλήματα και αυτό που χρειάζεται είναι τη συνεργασία όλων μας. Ανεξάρτητα ποιος θα είναι απόψε ο νικητής, από αύριο πρέπει να είναι μια νέα μέρα για όλους μας, από όλους μας για όλους μας.

Επαναλαμβάνω, η αποχή είναι ανοχή. Η αποχή είναι ως κάποιοι άλλοι να αποφασίζουν για όσους θεωρούν ότι μακράν της κάλπης εκφράζουν τάχα μια άποψη. Η συμμετοχή είναι που καθορίζει και που θα καθορίσει το μέλλον της πατρίδας μας. Ευχαριστώ θερμά, εύχομαι ό,τι καλύτερο».

Ερωτηθείς αν ανέμενε το μεγάλο ποσοστό αποχής της προηγούμενης Κυριακής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πρέπει να ομολογήσω, όχι για τις Προεδρικές Εκλογές. Ήταν κάτι που πρέπει να καταγραφεί και είναι για αυτό που με τόση εμμονή σήμερα επιμένω στην ανάγκη, επιτέλους, για αυτό που πάντοτε ήταν κυρίαρχο στις δημοκρατίες – ο λαός να αποφασίζει. Είναι ίσως το σημαντικότερο μήνυμα, αλλά και η σημαντικότερη λειτουργία της δημοκρατίας».

09:40 Με την οικογένειά του στη Λεμεσό ο Αναστασιάδης

Στο Λανίτειο Λύκειο με λίγα λεπτά καθυστέρηση προσήλθε ο Νίκος Αναστασιάδης για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Τον συνόδευσε η οικογένειά του ενώ εκεί βρέθηκαν και στελέχη του Συναγερμού μεταξύ αυτών οι βουλευτές Λεμεσού Αντρέας Κυπριανού, Ελένη Σταύρου και ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης. Πλήθος κόσμου περίμενε πάντως τον Νίκο Αναστασιάδη στο εκλογικό κέντρο για να του σφίξει το χέρι και να του ευχηθεί καλή επιτυχία. 

09:30: Μέσω συλλαλητηρίων η εκλογική διαδικασία στην Αθήνα

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται από τις 7 το πρωί η ψηφοφορία στην Ελλάδα, για την επαναληπτική εκλογή για την ανάδειξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε όλη την ελληνική επικράτεια λειτουργούν δεκαπέντε εκλογικά τμήματα σε εννέα πόλεις. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα λειτουργούν πέντε εκλογικά τμήματα, όλα στο Δεύτερο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών και τρία στη Θεσσαλονίκη, στο Δεύτερο Γενικό Λύκειο. Τα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα λειτουργούν στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πάτρας, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων , στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, στο Αμφιθέατρο. Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής, στο Κτίριο "Ανδρόγεω" στο Ηράκλειο Κρήτης , στο Κέντρο Νέων Δήμου Ρεθύμνης και στο Κεντρικό Δημαρχείο Βόλου.

Η ψηφοφορία θα διακοπεί στις 12.00 για να επαναρχίσει στις 13.00. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18.00.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών σε σύνολο 5.930 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν 4.355, ποσοστό 72.48%.

Τέλος, όσον αφορά την προσέλευση στην Αθήνα υπάρχει μικρή ανησυχία καθώς λόγω του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 14:00 στην Πλατεία Συντάγματος έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα που πιθανώς να εμποδίσουν την προσέλευση των ψηφοφόρων.

09:15: Αγγελίδης: Αυστηρός ο έλεγχος κατά την εξαγγελία του Προέδρου

Ομαλή κρίνεται επί του παρόντος η διαδικασία αλλά και η αστυνόμευση σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας  Ανδρέα Αγγελίδη. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στην εξαγγελία του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Θα γίνεται αυστηρός όπως είπε έλεγχος για την είσοδο του σταδίου καθώς θα περνούν όλοι από ηλεκτρονικές αψίδες. 

09:00 Μαλάς: Η σημερινή διαδικασία μας αφορά όλους

Στο γυμνάσιο Αρχαγγέλου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Σταύρος Μαλάς συνοδευόμενος από τη γυναίκα του, την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τον Στέφανο Στεφάνου τον Νίκο Κατσουρίδη και τον Χρίστο Μέσση. Ο Σταύρος Μαλάς με την έξοδό του από το εκλογικό κέντρο απευθύνθηκε σε συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες. Αυτή η εκλογική διαδικασία μας αφορά όλους, είπε και πρόσθεσε ότι «αφορά όλους που θέλουμε να γνωρίζουμε τί σημαίνει ευρωπαϊκό και πολυπολιτισμικό κράτος» και ποιος θα είναι ο ρόλος των ανεξάρτητων θεσμών, αλλά και των πολιτειακών θεσμών στη χώρα και αν η σχέση θα είναι διακριτή μεταξύ των θεσμών. Συμπλήρωσε ότι «σήμερα είναι η ημέρα που αποφασίζουν οι νέοι για το μέλλον τους, αποφασίζουν αν αυτό το μέλλον θα είναι ελπιδοφόρο, είτε αυτοί βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε βρίσκονται εντός Κύπρου». «Σήμερα, είναι η μέρα των εργαζομένων, οι οποίοι αγωνιούν για τα δικαιώματά τους, αγωνιούν για το αύριο και αν αυτά τα δικαιώματα η Πολιτεία θα τα στηρίξει μέσα σε αυτή τη δεινή οικονομική κρίση» πρόσθεσε. Κατά τον κ. Μαλά «είναι και η ώρα εκείνων που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης του 2013 στον τραπεζικό τομέα και διερωτώνται αν η Πολιτεία θα διαχειριστεί αυτή τη μεγάλη αδικία με αξιοπιστία». Πρόσθεσε ότι είναι η μέρα των λειτουργών στον τομέα της υγείας και της παιδείας «που προβληματίζονται για τί είδους μεταρρυθμίσεις θα έχουμε» αλλά και η μέρα της γυναίκας, η οποία διεκδικεί έναν καλύτερο ρόλο στη νομή της εξουσίας, της μάνας και του μονογονιού. «Είναι η μέρα του επαγγελματία, του επιχειρηματία που θέλει να δει αξιοκρατία και ισότιμη μεταχείριση από ένα σύγχρονο κράτος» συνέχισε. «Όμως για να μπορέσει η νέα Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού δεν είναι μόνο το είδος της Κυβέρνησης, αλλά και το ήθος το οποίο ενδιαφέρει τους πολίτες» είπε ο κ. Μαλάς. Δήλωσε τέλος ότι «εμείς πορευτήκαμε τόσο καιρό με αξιόπιστες προτάσεις και οι πολίτες θα μας κρίνουν όλους». «Θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ της πολιτικής και των πολιτών και ο καλύτερος τρόπος να χτίσεις αυτή τη γέφυρα είναι να λες πάντοτε αλήθειες, αλήθειες και αλήθειες και όχι ψέματα» κατέληξε.

08:21: Άντρος: Να μην αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για μας

Πρώτος στην κάλπη από τους πολιτικούς αρχηγούς παρευρέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού συνοδευόμενος από τον επαρχιακό γραμματέα του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη. Σήμερα ο κυπριακός λαός αποφασίζει ποιός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως σημείωσε ο κυπριακός λαός με τη ψήφο του θα καθορίσει την πορεία της Κύπρου για τις επόμενες δεκαετίες ανέφερε ο κ. Κυπριανού σημειώνοντας πως δεν πρέπει να αποφασίζουν άλλοι για μας. Κληθείς να σχολιάσει την αποχή επεσήμανε πως ο κάθε ένας πρέπει να πει τη δική του άποψη και πως όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. 

08:11 Έφορος: Ομαλή η διεξαγωγή εκλογών

Ηψηφοφορία έχει αρχίσει κανονικά ανέφερε ο κ. Κυπριανού επισημαίνοντας πως τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού θα λειτουργήσουν μέχρι τις 10 εκτός από τη Νέα Υόρκη που θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι. Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως όλα λειτουργούν ομαλά σημειώνοντας πως υπήρξαν περιστατικά που αφορούσαν αντικαταστάσεις προσωπικού αλλά αντιμετωπίστηκαν. Πρόσθεσε πως υπήρξε πρόβλημα ηλεκτροδότησης σε εκλογικό κέντρο που αντιμετωπίστηκε. Στη σημερινή διαδικασία εργάζονται 7000 άτομα. Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού το Σάββατο υπήρξαν καταγγελίες για παράνομα μηνύματα και διερευνούνται ήδη. 

08:01: Αντικαταστήσεις λειτουργών την τελευταία στιγμή

134 εκλογικά κέντρα μετρά η Επαρχία Πάφος. Σύμφωνα με την έφορο Πάφου υπήρξαν καποια μικροπροβλήματα εξαιτίας καθώς από χθες το βράδυ 4 άτομα τα οποία θα παρευρίσκονταν στα εκλογικά κέντρα επικαλέστηκαν λόγους ασθενίας, με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν την τελευταία στιγμή. 11 αντικαταστήσεις είχε την τελευταία στιγμή και η Επαρχία Λάρνακας για τους ίδιους περίπου λόγους. Και οι 11 αντικαταστάθηκαν με την διαδικασία να λειτουργεί ομαλά. 

07:44: Ομαλά άρχισε η εκλογική διαδικασία στη Λεμεσό

Χωρίς να παρουσιαστεί οποιοδήποτε ιδιαίτερο πρόβλημα άρχισε στις 7:00 η ψηφοφορία στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογής, Αναπληρωτή Έπαρχο Λεμεσού, Μάριο Αλεξάνδρου.

Τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών η εκλογική περιφέρεια Λεμεσού είχε καταγράψει το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής (29,62%), καθώς από τους 152,115 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ψήφισαν οι 107,062 (70,38%).

Στο Δήμο Λεμεσού λειτουργούν 108 εκλογικά κέντρα για 62,122 εκλογείς, στο Δήμο Αγίου Αθανασίου 14 εκλογικά κέντρα για 8,152 εκλογείς, στο Δήμο Γερμασόγειας 10 εκλογικά κέντρα για 6,471 εκλογείς, στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών 23 εκλογικά κέντρα για 14,101 εκλογείς, στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς 16 εκλογικά κέντρα για 9,545 εκλογείς και στο Δήμο Ύψωνα 10 εκλογικά κέντρα για 6,184 εκλογείς. Στις κοινότητες της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού λειτουργούν 124 εκλογικά κέντρα για 45,540 εκλογείς.

Για τις ανάγκες των Προεδρικών Εκλογών εργάζονται 1,600 δημόσιοι υπάλληλοι και 318 άνεργοι επιστήμονες

07:40: 181 εκλογικά κέντρα στη Λάρνακα

Άνοιξαν στις 07:00 το πρωί οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας για τον δεύτερο γύρο εκλογών που διεξάγονται για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

181 εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τον Εφορο Εκλογής εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας, Επαρχο Οδυσσέα Χατζηστεφάνου στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανέρχεται στις 92,795 σε σύγκριση με 90,694 το 2013 και 86,864 το 2008.

Η ψηφοφορία

Οι κάλπες άνοιξαν κανονικά στις 7 η ώρα του πρωί και θα κλείσουν στις 6 ή ώρα το απόγευμα με ένα διάλλειμα μια ώρας από τις 12 έως τις 1 η ώρα το μεσημέρι. Όπως και την πρώτη Κυριακή θα λειτουργήσουν συνολικά 1122 εκλογικά κέντρα εντός και εκτός Κύπρου. Συγκεκριμένα στη Λευκωσία θα στηθούν 410 εκλογικά κέντρα, στη Λεμεσό 305, στη Λάρνακα 181, στη Πάφο 134, στην Αμμόχωστο 54, ενώ εκτός Κύπρου θα λειτουργήσουν 38 εκλογικά κέντρα. Όλοι οι ψηφοφόροι ψηφίζουν μόνο εάν παρουσιάσουν στο εκλογικό κέντρο το εκλογικό βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητάς τους. Από τον κανόνα εξαιρούνται οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς εκλογικό βιβλιάριο με την παρουσίαση δελτίου ταυτότητας ή άλλο επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους σε ειδικά εκλογικά κέντρα

Οι ψηφοφόροι
Δικαίωμα ψήφου στη σημερινή διαδικασία έχουν 550.876 πολιτών ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται 657 Τ/κ και 283 εγκλωβισμένοι. Με βάση την κατανομή που έχει γίνει από την Υπηρεσία Εκλογών, σχεδόν από τους μισούς εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψηφίζουν στη Λευκωσία (213.033), ακολουθεί η Λεμεσός (152.115), η Λάρνακα (92.795), η Πάφος (49.765), η Αμμόχωστος (31.485), ενώ εκτός Κύπρου οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται στις 11.683. Για όσους δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα την πρώτη Κυριακή και θα το πράξουν σήμερα μπορούν να μάθουν το εκλογικό κέντρο που ψηφίζουν από τρεις διαδικτυακούς τόπους.
-wtv.elections.moi.gov.cy, www.elections2018.gov.cy, www.moi.gov.cy καταχωρώντας αριθμό ταυτότητας και ημερομηνία γέννησης.
-Με αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS) στον αριθμό 1199 γράφοντας: wtv κενό αριθμό ταυτότητας, κενό ημερομηνία γέννησης ΗΗ/ΜΜ/ΧΧΧΧ. Παράδειγμα: wtv 900500 01/02/1981.
-Τηλεφωνικά στον παγκύπριο αριθμό 77772212 αλλά και μεμονωμένα σε κάθε πόλη: Λευκωσία: 22804222, Λεμεσός: 25806443, Αμμόχωστος: 24801002, Λάρνακα: 24801880 Πάφος: 26801144.
Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, χωρίς κυρώσεις, εάν κάποιος παραλείψει να το πράξει.
Το ψηφοδέλτιο
Με βασική αρχή της διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου όσοι προσέλθουν στην κάλπη θα πρέπει να έχουν κατά νου.
-Ψηφοδέλτιο με αλλοιώσεις ή σημάδια ακυρώνεται κατά την διαλογή
-Δεν μπορεί να γίνει επιλογή υποψηφίου παραπάνω από μια διαφορετικά το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο.
- Η επιλογή εκδηλώνεται με τα σημεία Χ ή + ή √ στον χώρο της στήλης που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της επιλογής του. Σε οποιοδήποτε άλλο σημείο το ψηφοδέλτιο θα ακυρωθεί.
-Το ψηφοδέλτιο δεν θα πρέπει να φέρει άλλα σημάδια τα οποία παραβιάζουν την αρχή της μυστικότητας της ψήφου διαφορετικά θα ακυρωθεί.
-Στην περίπτωση που το ψηφοδέλτιο υποστεί αλλοιώσεις θα πρέπει να ζητηθεί η αντικατάστασή του, την ώρα της ψηφοφορίας από την εφορευτική επιτροπή.

Η ψήφος των υποψηφίων

-Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος - Λανίτειο Λύκειο Κέντρο Α΄, Λεμεσός - 9.30 π.μ.
-Σταύρος Μαλάς Υποψήφιος - Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Κέντρο Λ', Λακατάμια - 10.00 π.μ.

Η ψήφος του τέως και πρώην

-Δημήτρης Χριστόφιας Πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Α΄Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας Κέντρο Κ΄, Έγκωμη - 11.00 π.μ.
-Γεώργιος Βασιλείου Πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Δημοτικό Σχολείο Λυκαβητού Κέντρο ΣΤ΄, Λευκωσία - 10.30 π.μ.

-Δημήτρης Συλλούρης Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων - Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Κέντρο ΣΤ΄, Στρόβολος - 11.15 π.μ.

Η ψήφος των πολιτικών αρχηγών

-Αβέρωφ Νεοφύτου Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. - Γυμνάσιο Ακρόπολης (Άγιοι Ομολογητές) Κέντρο Ε΄, Λευκωσία - 10.30 π.μ.
-Άντρος Κυπριανού Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ - Λύκειο Στροβόλου Κέντρο Ε΄, Στρόβολος - 8.30 π.μ.
-Νικόλας Παπαδόπουλος Πρόεδρος ΔΗ.ΚΟ. - Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέου Κέντρο Δ΄, Λευκωσία - 11.45 π.μ.
-Μαρίνος Σιζόπουλος Πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ - Γυμνάσιο Νεάπολης Κέντρο Β΄, Λεμεσός - 10.15 π.μ.
-Γιώργος Λιλλήκας Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών - Λύκειο Ακροπόλεως Κέντρο Δ΄, Στρόβολος - 11.30 π.μ.
-Ελένη Θεοχάρους Πρόεδρος Αλληλεγγύης - 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Κέντρο Ε΄, Λεμεσός - 11.30 π.μ.
-Γιώργος Περδίκης Πρόεδρος Κιν. Οικολόγων – Συνεργ. Πολιτών - Δημοτικό Σχολείο Δασουπόλεως Κέντρο Α΄, Στρόβολος - 10.45 π.μ.
-Χρίστος Χρίστου Πρόεδρος ΕΛΑΜ - Γραφείο Κοινοτικού Συμβουλίου Πολιτικού Κέντρο Α΄, Πολιτικό -5.00 μ.μ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση