ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:38
 

Με απειλές απαντά στην Ε.Ε. ο Ερντογάν για τις κυρώσεις

Εστίασε στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη αλλά και στο προσφυγικό

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ώρες μετά την απόφαση της Ευρώπης για κυρώσεις κατά της Τουρκίας που αφορούν τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος κατά την αναχώρηση του για τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Χιουρριγιέτ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην νέα απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. λέγοντας, «Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών έκανε μια πολύ καλή δήλωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεχνά ένα πράγμα, και αυτό διότι πολλοί από αυτούς που υπηρετούν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμα πολύ νέοι», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου. Η Τουρκία έχει δικαιώματα ως εγγυήτρια δύναμη στα ύδατα αυτά, στις αποκλειστικές ζώνες, τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χώρες που το διεθνές δίκαιο δεν τους παρέχει δικαιώματα, διεξάγουν εργασίες. Κάποιες από αυτές τις χώρες είναι κράτη μέλη της Ε.Ε. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε τα εξής: «Ωστόσο, στην περίπτωση της Τουρκίας λένε «Η Τουρκία δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτές τις περιοχές, θα επιβάλλουμε κυρώσεις». Εσείς έχετε ήδη επιβάλλει κυρώσεις από το 1959 και το 1963. Πέρασαν τόσες χώρες, τις κάνετε μέλος της Ε.Ε. αλλά ποτέ δεν σεβαστήκατε τις υποσχέσεις σας για την Τουρκία. Και όταν σας το επισημάνουμε αυτό με ξεκάθαρο τρόπο αισθάνεστε δυσφορία».

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε τα εξής: «Ε.Ε. να λάβετε υπόψη σας το εξής: Η Τουρκία δεν μοιάζει με τις χώρες που γνωρίζεται. Αυτήν την στιγμή βρίσκεται μαζί σας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διακοπούν αναπάντεχα. Αναθεωρήστε τη στάση σας απέναντι σε μια Τουρκία που φιλοξενεί επί του παρόντος 4.000.000 πρόσφυγες. Αναθεωρήστε (την στάση σας για την Τουρκία) που κρατά τόσα μέλη του Ισλαμικού Κράτους στις φυλακές της και ελέγχει τα μέλη της οργάνωσης στην πλευρά της Συρίας. Μπορεί να υποβαθμίζετε αυτά τα ζητήματα, ωστόσο, αυτές οι πύλες θα μπορούσαν να ανοίξουν. Ήδη ξεκίνησε η επιστροφή σε εσάς των μελών του Ισλαμικού Κράτους. Ενδεχομένως αυτό θα συνεχιστεί. Μετά από αυτό, να λάβετε τα δικά σας μέτρα. Μην απευθύνεστε στην Τουρκία προσπαθώντας να την εκφοβίσετε για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Δεν νοιαζόμαστε γι 'αυτές, και συνεχίζουμε την πορεία μας».

Η συνάντηση με τον Τραμπ

Ο κ. Ερντογάν στα πλαίσια των δηλώσεων του, αναφέρθηκε και στην συνάντηση του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην άκρως προβληματική περίοδο που διανύουν οι διμερείς αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τόνισε ότι στην Ουάσιγκτον θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε ακόμη, στην σημασία της ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, της καταπολέμησης της Οργάνωσης Γκιουλέν και άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα αναμένει από την Ουάσιγκτον τις τελικές αποφάσεις της για την Συρία. Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, οι ΗΠΑ καλούνται να τηρήσουν αποστάσεις από την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση, την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική.

Ο κ. Ερντογάν θα παρουσιάσει στην Ουάσιγκτον, στην αμερικανική πλευρά το τουρκικό σχέδιο για την ζώνη ασφαλείας στην βόρεια Συρία.

«Παρά την ομιχλώδη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας, συμφωνούμε με τον Πρόεδρο Τραμπ για την επίλυση των προβλημάτων και τη βελτίωση των σχέσεων μας. Παρά το γραφειοκρατικό και πολιτικό σαμποτάζ της προηγούμενης ηγεσίας, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

Τέλος, ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι παράλληλα με την επαφή του με την Πρόεδρο των ΗΠΑ, θα επικοινωνήσει εκ νέου με τον Πρόεδρο της Ρωσίας για να συζητήσει τις εξελίξεις στην Συρία, με ειδική έμφαση στο Ιντλίμπ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X