ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διακινητές «διαφημίζουν» την Κύπρο με μηνύματα «seats available»

Μέσα από lobbying για την Κύπρο οι στόχοι για το Μεταναστευτικό

Του Παύλου Νεοφύτου

30.000 Σύροι είναι εγκατεστημένοι σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, είτε με το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας είτε παράνομα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Εσωτερικών. Πλέον αποτελούν μία από τις πιο μεγάλες εθνοτικές ομάδες αλλοδαπών στα όρια που ελέγχει η Δημοκρατία, με αποτέλεσμα το Υπουργείο να αναζητά τρόπους ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ροές από τον Λίβανο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του αρμόδιου υπουργού, Κωνσταντίνου Ιωάννου, στον Λίβανο, οι επαφές τους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή στις εξετάσεις αιτήσεων ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής.

Πλέον η πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις, στην οικονομική στήριξη του Λιβάνου από την ΕΕ για να συγκρατηθούν οι ροές προς την Κύπρο, και στον αποχαρακτηρισμό περιοχών της Συρίας από εμπόλεμες σε ασφαλείς, ώστε να γίνουν επιστροφές Σύρων, κάτι που επιθυμεί και επιδιώκει, τόσο η Κύπρος όσο και ο Λιβανος.

Οι αριθμοί Σύρων μεταναστών από τον Λίβανο προς την Κύπρο αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες, ειδικά μετά τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Για τον δεύτερο στόχο δρομολογείται, όπως πληροφορείται η «Κ», η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, όπου θα συμμετάσχουν κράτη-μέλη που συμμερίζονται το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για χαρακτηρισμό περιοχών της Συρίας ως ασφαλών, έτσι ώστε να επιτρέπεται η απόρριψη αιτήσεων ασύλου και δυνητικά ο επαναπατρισμός αιτητών. Πρόθεση του Υπουργείου είναι το συνέδριο να γίνει στα μέσα Μαΐου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ομάδα – lobbying, η οποία να γίνει η φωνή της Κύπρου, για να αλλάξει το καθεστώς της Συρίας, είπε χαρακτηριστικά πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών. Πρόσθεσε ότι περίπου 10 κράτη- μέλη της ΕΕ συμφωνούν με την Κύπρο. 

Μαζικές φυγές μετά τις ιρανικές επιθέσεις

Οι αριθμοί Σύρων μεταναστών από τον Λίβανο προς την Κύπρο αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες, ειδικά μετά τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς η επιδείνωση του κλίματος φαίνεται να προκάλεσε ακόμη πιο έντονο το αίσθημα μαζικών φυγών από τον Λίβανο, σύμφωνα με την ανάγνωση του Υπουργείου Εσωτερικών. «Πλέον οι διακινητές αποθρασύνθηκαν, επισκεπτόμενοι καφετέριες και χώρους αναψυχής, όπου διαφημίζουν την Κύπρο ως προορισμό. Ενδεικτικά, μετανάστες που έφτασαν στην Κύπρο πρόσφατα, έδειξαν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, με διακινητές να τους βομβαρδίζουν με ενημερώσεις για «seats available» («διαθέσιμες θέσεις») με προορισμό την Κύπρο», ανάφερε αρμόδια πηγή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση