ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετ’ εμποδίων η πρώτη φορά πτητικών μέσων της ΚΔ στα κατεχόμενα για πυρόσβεση

Σημαντική η συνδρομή στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον κατεχόμενο Κορμακίτη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στα κατεχόμενα. όπως η πυρκαγιά στον κατεχόμενο Κορμακίτη, αφήνει πίσω μια θετική αύρα αν ληφθεί υπόψη η πάγια τακτική των κατοχικών αρχών, στο παρελθόν, να απορρίπτουν κάθε προσπάθεια βοήθειας από τις ελεύθερες περιοχές. Η συμμετοχή ενός από τα δυο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, καθώς και ενός από τα δυο ελικόπτερα της Αστυνομίας, στις εναέριες προσπάθειες πυρόσβεσης έγινε πραγματικότητα μετά από την παρέμβαση των ηγετών των δυο κοινοτήτων, προκειμένου να αρθεί το τείχος που είχε υψωθεί από τις κατοχικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν το πρώτο και τελευταίο λόγο.

Κάτι ανάλογο επιχειρήθηκε να γίνει και στη χθεσινή πυρκαγιά, ωστόσο στο τέλος η απόφαση για αποδοχή της βοήθειας έγινε σε πολιτικό επίπεδο, αναφέρουν οι πληροφορίες της «Κ». Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η μετάβαση των δυο μέσων από τις ελεύθερες περιοχές, στις πύρινες εστίες στα κατεχόμενα, έγινε μετ’ εμποδίων. Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως τουλάχιστον στην περίπτωση του ελικοπτέρου της Αστυνομίας, το πλήρωμά του επιχείρησε από το μεσημέρι Κυριακής να προσεγγίσει την πυρκαγιά χωρίς ωστόσο να του επιτραπεί, αρχικά. Άρνηση η οποία εκδηλώθηκε από τις κατοχικές αρχές και που προκάλεσε την παρέμβαση του Μουσταφά Ακιντζ, ο οποίος πήρε την όλη κατάσταση πάνω του. Μετά και την επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το απόγευμα Κυριακής το ελικόπτερο της Αστυνομίας απογειώθηκε και πάλι από τη βάση του ΚΣΕΔ, δίπλα από το παλαιό αεροδρόμια της Λάρνακας χωρίς αυτή τη φορά να αντιμετωπίσει την άρνηση των κατοχικών αρχών.

Τέσσερις ώρες

Το ελικόπτερο της Αστυνομίας καθώς και το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών επιχειρούσαν στα κατεχόμενα για πάνω από τέσσερις ώρες. Τα δυο πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας επέστρεψαν στην βάση τους, κοντά στις 8 η ώρα το βράδυ. Το ελικόπτερο της Αστυνομίας που πήρε μέρος στην πυρόσβεση στα κατεχόμενα, ήταν ένα από τα δυο μέσα που έχει στην διάθεσή του του ΚΣΕΔ για περιστατικά έρευνας και διάσωσης αλλά και πυρόσβεσης. Τα Agusta Westland (AW139) εντάχθηκαν στην επιχειρησιακή δύναμη της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Μ.Α.ΕΠ.) της Αστυνομίας, το 2011 και για σκοπούς πυρόσβεσης έχει τριμελές πλήρωμα, δυο χειριστές πιλότους και ένα μέλος πλήρωνα καμπίνας.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο χρησιμοποιείται και για περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Το Τμήμα Δασών διαθέτει δυο πτητικά μέσα. Ενός ψεκαστικού / πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου Thrush 550P, αμερικάνικης κατασκευής, με μεταφορική ικανότητα 2050 λίτρων νερού/ψεκαστικού υλικού το οποίο αποκτήθηκε το 2005. Τέσσερα χρόνια μετά (2009) το Τμήμα Δασών προχώρησε στη αγορά και ενός δεύτερου πυροσβεστικού / ψεκαστικού αεροσκάφους τύπου Air Tractor 802F, επίσης αμερικάνικης κατασκευής, με μεταφορική ικανότητα 3107 λίτρων νερού/ψεκαστικού υλικού. Και τα δυο μέσα πέρα από του αεροψεκασμούς συνδράμουν τις εναέριες προσπάθειες πυρόσβεσης, αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης (πετρελαιοκηλίδες), ενώ είναι στην διάθεση του ΚΣΕΔ για σκοπούς έρευνας και διάσωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X