ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετά την Πύλα ο Άγιος Δομέτιος

Εμμένουν οι κατοχικές δυνάμεις σε νέα τετελεσμένα εντός της νεκρής ζώνης στη Λευκωσία

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Μοτίβο δείχνουν να αποκτούν οι ενέργειες των κατοχικών αρχών εντός της νεκρής ζώνης με στόχο την αμφισβήτηση του στάτους κβο και την δημιουργία τετελεσμένων. Το απόγευμα της Δευτέρας, εντός της νεκρής ζώνης στο προάστειο του Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία, στρατιωτικό απόσπασμα δύναμης λίγο μεγαλύτερης από διμοιρίας (σ.σ. περίπου 30 με 40 άτομα) εισήλθαν παρανόμως στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη για εγκατάσταση σε οικία που είναι γνωστή ως «σπίτι της Μαρουλλούς». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στη περιοχή οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, που φορούσαν πολιτικά, εγκατέστησαν μεταλλικό στύλο πιθανόν με θερμική κάμερα ενώ, νωρίτερα, η εν λόγω οικία είχε ηλεκτροδοτηθεί με την τοποθέτηση προβολέα. Τις τελευταίες ημέρες η αυξημένη παρουσία Τούρκων στρατιωτών εντός της νεκρής είχε παρατηρηθεί από τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι εξέφρασαν, εύλογα, ανησυχίες για διαρκώς αυξημένη παρουσία κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή μετά τα γεγονότα της Πύλας τον περασμένο Αύγουστο.

H περιοχή που βρίσκεται η τοποθεσία «σπίτι της Μαρίας» εντός της νεκρής ζώνης στον Άγιο Δομέτιο όπως φαίνεται από το Google Maps. Απέναντι βρίσκονται οι οδοί Αρχιμήδους και Συρακουσών

Αντιδράσεις-Παρακολουθεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να αναφέρει το απόγευμα της Δευτέρας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και έχει προβεί στις αρμόδιες κινήσεις προς την διοίκηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τα Ηνωμένα Έθνη. Σχετική ενημέρωση υπήρξε και προς το υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΦ/ΕΦ και την Αστυνομία -που αύξησε την παρουσία τις στις παρακείμενες οδούς που «βλέπουν» προς τη νεκρή ζώνη. «Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λετυμπιώτης.

«Συνεργαζόμαστε με την τουρκοκυπριακή πλευρά για να αποτρέψουμε εντάσεις και να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του στάτους κβο» απάντησε ο κ. Αλίμ Σιντίκ, εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ερωτηθείς το βράδυ της Δευτέρας από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γεωμορφολογική απεικόνιση της περιοχής εντός της νεκρής ζώνης στον Άγιο Δομέτιο όπως φαίνεται από το Google Earth. Πρόκειται για ύψωμα αριστερά του οδοφράγματος που οδηγεί στα Κατεχόμενα και δεξιά του δρόμου που συνέδεε τον Άγιο Δομέτιο με την σχολή Γρηγορίου. Η περιοχή «βλέπει» προς το προάστειο και δεν υπήρχε, παλιότερα, οργανωμένη στρατιωτική παρουσία των κατοχικών δυνάμεων στο εν λόγω υποστατικό

Μοτίβο τετελεσμένων

Το συμβάν δείχνει να εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο των προσεγγίσεων της Άγκυρας και των κατοχικών αρχών για αμφισβήτηση του στάτους κβο εντός της νεκρής ζώνης και της δημιουργίας τετελεσμένων -συμβάν που κορυφώθηκε με την κρίση της Πύλας τον περασμένο Αύγουστο και την συμφωνία για αποκλιμάκωση που ωστόσο εκκρεμεί ως προς την εφαρμογή της. Τόσο η Πύλα όσο και το συμβάν στον Άγιο Δομέτιο αποτελούν σοβαρά spoilers στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανεκκίνησης των συνομιλιών και έχουν τόσο τακτικό αποτύπωμα επί του εδάφους (σ.σ. αποτελούν κατεξοχήν ενέργειες των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων) όσο και πολιτική προέκταση σε ένα ευρύ φάσμα που εκτείνεται από την αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης και του ψηφίσματος 186 του 1964 μέχρι και τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στη Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση