ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:37
 

Μεταναστευτικό: Κύπρος - Ελλάδα - Βουλγαρία ζητούν μέτρα από την Ε.Ε

Προβληματίζει το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής στην Συρία

Newsroom Κ, Αθήνα

Η πρώτη κοινή παρέμβαση Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας στην Ε.Ε., στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών για το μεταναστευτικό, την πρωτοβουλία Eastern Mediterranean Migration Route Initiative (EMMRI), αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.E. που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα στο Λουξεμβούργο. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες ότι η απειλή επιθέσεων στη Συρία από τον Τούρκο πρόεδρο –πολλώ δε μάλλον η υλοποίησή τους– πιθανότατα θα δημιουργήσει νέο προσφυγικό/μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα.

Οι τρεις χώρες πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο με επίσημο κείμενο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί, επισημαίνουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος ως μεταναστευτική οδός δεν έχει τύχει της αναγκαίας προσοχής της Ε.Ε. και των κρατών-μελών, αν και παρουσιάζει τις πλέον αυξημένες ροές τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μεταξύ 19 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν 1.133 αφίξεις μέσω της οδού της Δυτικής Μεσογείου/Ατλαντικού, 1.369 μέσω της οδού της Κεντρικής Μεσογείου και 4.879 μέσω της οδού της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης από τις 2 έως τις 9 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν 736 αφίξεις μέσω της οδού της Δυτικής Μεσογείου/Ατλαντικού, 480 μέσω της οδού της Κεντρικής Μεσογείου και 2.707 αφίξεις μέσω της οδού της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν αυτήν τη νέα πρόκληση», επισημαίνεται. Οι τρεις χώρες συνηγορούν στην αποτελεσματική εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας 2016, ωστόσο επισημαίνουν ότι απαιτείται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να εξασφαλιστεί η εκρίζωση των δικτύων που διακινούν μετανάστες προς την Ε.Ε., να αποτραπεί η εκτροπή των ροών και η εγκαθίδρυση νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών, προς την Ευρώπη και να διασφαλιστεί ένα σύστημα αποτελεσματικών επιστροφών.

«Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητο η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές ροές», επισημαίνεται από την EMMRI. Μάλιστα, στηρίζουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Οπως τονίζεται στο εν λόγω κείμενο, «χρειάζεται να διατεθούν κονδύλια σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί».

Ελλάδα - Κύπρος - Βουλγαρία ζητούν επίσης έναν αποτελεσματικό μηχανισμό μετεγκατάστασης των ανθρώπων που φτάνουν στα κράτη πρώτης υποδοχής, καθώς οι δυνατότητές τους έχουν πλέον εξαντληθεί, και έναν αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών στον οποίο θα περιλαμβάνονται και συμφωνίες με τις χώρες επιστροφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Το θέμα είναι να υπάρχει μηχανισμός που να επιστρέφει όλους αυτούς τους οικονομικούς μετανάστες πίσω στις χώρες καταγωγής τους και όχι στη χώρα υποδοχής. Δεν γίνεται χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν να μην δέχονται πίσω τους πολίτες τους. Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει κάποιου είδους κυρώσεις σε αυτές τις χώρες ώστε να συμμορφωθούν.

Riddick
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

20ος αιώνας: Ένας αιώνας γεμάτος Ελλάδα/ 1960-1970 τόμος Α

«Τα συγχαρητήρια μου για την έκδοσή σας»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X