ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέτρα κατά Τουρκίας: Δεν κινδυνεύει η συμφωνία για μεταναστευτικό

Δεν έχουν απομείνει και πολλά για να πάρει η Τουρκία από τα προενταξιακά κεφάλαια

ΚΥΠΕ

Τα μέτρα κατά της Τουρκίας που αναμένεται να υποβάλουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) για τις παράνομες γεωτρητικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, αλλά και εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κινούνται στο πλαίσιο των προσδοκιών της Λευκωσίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή.

Κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για τα μέτρα που προωθούνται σε επίπεδο ΕΕ, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 15 και 18 Ιουλίου, αντίστοιχα, η ίδια πηγή σημείωσε ότι «προχωράμε μεθοδικά και στόχος μας είναι να ανακοινωθούν και να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατό» χωρίς, όπως είπε, να υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Όσον αφορά το ύψος των προτεινόμενων περικοπών που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «δεν έχουν απομείνει και πολλά για να πάρει η Τουρκία από τα προενταξιακά κεφάλαια» και από αυτά θα γίνουν οι περικοπές, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στην Άγκυρα.

Ανέφερε παράλληλα ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία του 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το μεταναστευτικό, βάσει της οποίας η Τουρκία λαμβάνει χρηματοδότηση στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες.

Η διαβάθμιση των μέτρων ικανοποιεί τη Λευκωσία, καθώς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχήμα δίνει περισσότερα περιθώρια για υιοθέτηση μεγαλύτερων κυρώσεων στο μέλλον, ενόψει και της κλιμάκωσης των παραβιάσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σε κατοπινό στάδιο η ΕΕ να προτείνει στοχευμένα μέτρα κατά εταιριών και φυσικών προσώπων, κατέληξε.

Διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε εξάλλου τα προτεινόμενα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, την περικοπή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 145,8 εκ. ευρώ και την επανεξέταση των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και συναντήσεις σε υπουργικό και κορυφαίο επίπεδο.

Μετά την αποστολή και του δεύτερου τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στα ανοιχτά της Καρπασίας, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την περασμένη Δευτέρα σοβαρή ανησυχία σε σχέση με την πρόθεση της Τουρκίας για δεύτερη παράνομη γεώτρηση, την οποία χαρακτήρισε ως περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση. Υπενθύμισε παράλληλα τον σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο των τουρκικών ενεργειών σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και αναφέρθηκε εκ νέου στα κατάλληλα μέτρα, τα οποία ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ στις 20 Ιουνίου.

Η τουρκική αντίδραση για τις κυρώσεις

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις ενδεχόμενες κυρώσεις της Ε.Ε., τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβάλλει θετικά στην επίλυση του προβλήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συζήτηση του και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου αποδέχεται ότι οι τ/κ έχουν μερίδιο στην ΑΟΖ, ωστόσο αυτό το μερίδιο θα είναι εκμεταλλεύσιμο μαζί με την λύση του Κυπριακού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Τουρκία  |  Μέτρα  |  ΕΕ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ