ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ν. Νουρής: Θεαματική η αλλαγή της χώρας την τελευταία τριετία χάρη

Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια είπε ο Νίκος Νουρής κατά τη διάρκεια παρουσίασης του απολογισμού του έργου του Υπουργείου

ΚΥΠΕ

Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στις διάφορες υπηρεσίες, οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν και τα έργα που επιτελέστηκαν έχουν αλλάξει την εικόνα της χώρας θεαματικά, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο, και το Υπουργείο Εσωτερικών είχε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, είπε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του απολογισμού του έργου του Υπουργείου την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, στο εν λόγω διάστημα έγινε κατορθωτή η επιτυχής διαχείριση σοβαρών προβλημάτων, η υλοποίηση σημαντικού αριθμού μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων και πολιτικών, αλλά και η τροχοδρόμηση εξαιρετικά σημαντικών αναπτυξιακών έργων που συνέδραμαν την κυβερνητική προσπάθεια για μια καλύτερη Κύπρο.  

Κορωνίδα στις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις υπήρξε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνέχισε ο κ. Νουρής, μέσω της οποίας δημιουργήθηκαν πιο ισχυρές, οικονομικά βιώσιμες, διοικητικά και οικονομικά αυτοτελείς οντότητες, με δυνατότητα παροχής στους πολίτες ποιοτικότερων υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Στο πλαίσιο ενός νέου ολοκληρωμένου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής με στοχευμένες παρεμβάσεις και κίνητρα εγκρίθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι το τέλος του 2022, συνολικά 903 αιτήσεις, σε παγκύπρια κλίμακα και χορηγήθηκαν €32,5 εκ. ως χορηγίες, είπε ο κ. Νουρής, προσθέτοντας πως από το 2019, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τέθηκαν συμπληρωματικά σε εφαρμογή το Ειδικό Στεγαστικό Κίνητρο Παραγωγής Προσιτής Κατοικίας και το Ειδικό Στεγαστικό Κίνητρο Δημιουργίας Αγοράς Προσιτού Ενοικίου, ενώ εκδόθηκε και σχετική Υπουργική Εντολή για το ίδιο θέμα.

Εν συνεχεία ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως για τη στεγαστική προσφυγική πολιτική διατέθηκαν συνολικά €247 εκ. την περίοδο 2019 – 2022 και την τριετία 2023-2025 προϋπολογίστηκαν άλλα €210 εκ., ενώ αναφορικά με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, είπε πως θα τεθούν προς ψήφιση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων τρία νέα Νομοσχέδια που βρίσκονται ήδη στη Νομική Υπηρεσία, μέσω των οποίων εξορθολογίζεται η διαχείριση των περιουσιών.

Η ταχεία πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση αλλά και η παροχή γενναιόδωρων Πολεοδομικών κινήτρων συνέβαλαν αθροιστικά στην ραγδαία οικοδομική ανάπτυξη που καταγράφει σήμερα η Κύπρος, τόνισε ακολούθως ο κ. Νουρής, προσθέτοντας πως η πολεοδομική και οικοδομική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί με την επαναλειτουργία της Βουλής, με τη ψήφιση του Νομοσχεδίου για την ταχύρρυθμη αδειοδότηση μέσα σε 12 μήνες των λεγόμενων μεγάλων αναπτύξεων με κόστος πέραν των €20 εκ.

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι πέραν της έναρξης της διαδικασίας αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων των τεσσάρων μεγάλων αστικών συμπλεγμάτων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, βρίσκονται υπό εκπόνηση τα Τοπικά Σχέδια του Ακάμα, του Παραλιμνίου-Αγίας Νάπας-Δερύνειας αλλά και της Πέγειας, έχει ήδη δημοσιευτεί το Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού.

Συμπλήρωσε πως από τις 9 Δεκεμβρίου του 2022 ξεκίνησε την διαδικασία αναθεώρησης και τροποποίησης των Πολεοδομικών Ζωνών στην ύπαιθρο, με στόχο ένα λειτουργικό, αειφόρο, περιβαλλοντικά φιλικό και ισόρροπο σχεδιασμό, ενώ τον Μάιο 2022 δημοσιεύθηκε η Δήλωση Πολιτικής στην Περιοχή των Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας, η οποία προβλέπει για πρώτη φορά την αξιοποίηση τεράστιων εκτάσεων γης εντός των βρετανικών βάσεων.

Με στόχο την βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος και την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, συνέχισε ο κ. Νουρής, αποφασίστηκε η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτίριο του σχολείου Φανερωμένης, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε δέσμη πολεοδομικών και χρηματοδοτικών κινήτρων για ενθάρρυνση ιδιωτικών αναπτύξεων όπως, το Σχέδιο Χορηγιών για δημιουργία Φοιτητικών Εστιών, το Σχέδιο Χορηγιών για ενίσχυση της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, το Σχέδιο Χορηγιών για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, τα αναβαθμισμένα κίνητρα για Διατηρητέες Οικοδομές και τα πολεοδομικά κίνητρα για αναπτύξεις και επανάχρηση.

Προσέθεσε πως στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η επέκταση του Σχεδίου Αναζωογόνησης της πράσινης γραμμής για την περίοδο 2023 – 2027 με δαπάνη 30 εκατομμυρίων για την εκτέλεση μεγάλου αριθμού έργων ανάπλασης και εξωραϊσμού.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πρωτοστατήσει και στον τομέα της προστασίας, της διατήρησης και της ανάδειξης της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Νουρής, αναφερόμενος στα νέα σχέδια αποκατάστασης των διατηρητέων οικοδομών, με τα οποία καλύπτεται το 50% των δαπανών συντήρησης και αποκατάστασης των οικοδομών, με αύξηση της χορηγίας στις €100.000, ενώ σημείωσε και την εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα της ηλεκτρονικής καταγραφής και ψηφιοποίησης των αρχιτεκτονικών κτισμάτων, πρόνοια που περιλήφθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αναφορικά με την αναπτυξιακή δράση του Υπουργείου και τα πολεοδομικά έργα που ολοκλήρωσε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ο κ. Νουρής είπε πως την περίοδο 2018-2023 έγιναν 50 αναπλάσεις κτιρίων σε παγκύπρια κλίμακα έναντι δαπάνης €125 εκ., υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη 27 έργα με συνολικό κόστος €98,5 εκ., ολοκληρώθηκαν 10 οδικά έργα, άλλα 10 βρίσκονται υπό εκτέλεση και 13 ξεκινούν άμεσα με συνολικό κόστος €188 εκ.

Παράλληλα, πρόσθεσε, υλοποιήθηκαν από τις επαρχιακές διοικήσεις έργα συνολικής δαπάνης €247,7 εκ., σημειώνοντας επίσης πως για την περίοδο 2023-2025 σε δήμους και κοινότητες σε όλη την επικράτεια της χώρας το ποσό που προϋπολογίστηκε για έργα θα ανέλθει στα €632 εκ. και επιμερίζεται ισόρροπα μεταξύ των αστικών και των περιοχών της υπαίθρου.

Για τη στήριξη των περιοχών της υπαίθρου ειδικότερα ο Υπουργός είπε πως έχει κατανεμηθεί για την τριετία 2023-2025 ποσό ύψους €450 εκ. μέσω διάφορων δράσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν αναπτυξιακά έργα, εφαρμογή στεγαστικών σχεδίων, παροχή οικονομικής βοήθειας σε κατοίκους ορεινών αλλά και απομακρυσμένων περιοχών.

Συμπλήρωσε πως μέσω επίσης μιας στοχευμένης επιδοματικής πολιτικής η κυβέρνηση στηρίζει τους κατοίκους που διαβιούν σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, όπως το επίδομα στήριξης από το 2019 στους μόνιμους κατοίκους 119 ορεινών κοινοτήτων με υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, αλλά και το ετήσιο επίδομα σε μη συνταξιούχους εργαζόμενους κατοίκους 130 απομακρυσμένων κοινοτήτων, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 40 χλμ. από αστικό κέντρο ή και σε μικρότερη απόσταση (30-39 χλμ.) από αστικό κέντρο αλλά σε υψόμετρο μεγαλύτερο ή ίσο των 700 μ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών προσέθεσε πως στη βάση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους εγκρίθηκε και εφαρμόζεται το λεπτομερές σχέδιο δράσης για τις 115 ορεινές κοινότητες της κεντρικής οροσειράς Τροόδους (επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού), ενώ αποφασίστηκε η υλοποίηση 265 έργων/δράσεων από διάφορα Υπουργεία και Υφυπουργεία με χρονικό όριο υλοποίησης έως και το τέλος του 2030.

Το Υπουργείο προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς στην πλήρη ψηφιοποίηση των διαφόρων υπηρεσιών του, συνέχισε ο κ. Νουρής, αναφέροντας ενδεικτικά την εισαγωγή του προγράμματος DLS portal στο Κτηματολόγιο, την εισαγωγή του προγράμματος ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για την αδειοδότηση και την ψηφιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, την αναβάθμιση του συστήματος εγγραφών στην Υπηρεσία Ασύλου και τη διασύνδεσή του με τις συναφείς υπηρεσίες. 

Το ΥΠΕΣ, είπε, ανέλαβε τη διαχείριση του συστήματος «ΕΤΙΑΣ» το οποίο αφορά στον έλεγχο ασφάλειας στα σημεία εισόδου στην Δημοκρατία των ταξιδιωτών τρίτων χωρών που δεν χρειάζονται θεώρηση εισόδου, ενώ με πρόσφατη απόφαση ανέλαβε και την ευθύνη διαχείρισης του Συστήματος Διαλειτουργικότητας EU-LISA με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών σε θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το 2021 επεκτάθηκε η εφαρμογή του ενιαίου σχεδίου ναυαγοσωστικής προστασίας των οργανωμένων παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ» στις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου, παρέχοντας αναβαθμισμένο επίπεδο ναυαγοσωστικής ασφάλειας στις παραλίες σε όλη την επικράτεια των ελεγχομένων από την Δημοκρατία περιοχών, ενώ με την συνδρομή των Επαρχιακών Διοικήσεων το Υπουργείο έχει παρέμβει αποφασιστικά σε όλα τα καταστροφικά φαινόμενα που έπληξαν την χώρα τα τελευταία χρόνια, προχωρώντας σε άμεση καταγραφή των ζημιών και παρέχοντας την πενταετία 2018 – 2022 οικονομική βοήθεια για τη στήριξη των πληγέντων ύψους €6 εκ. περίπου.

Συμπλήρωσε πως μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων του Υπουργείου για την αποκατάσταση της ασφάλειας είναι και το έργο στο Πισούρι, όπου μέσω δημοπράτησης της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού κατασκευάστηκε έναντι δαπάνης €7 εκ. πασσαλότοιχος για προστασία των υφιστάμενων οικιστικών αναπτύξεων, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για πρόσθετα υποστηρικτικά έργα με προϋπολογισμό €39 εκ. και προωθήθηκε η διαδικασία στήριξης βράχων ή/και σταθεροποίησης του εδάφους σε κρατικά τεμάχια εντός των ορίων αριθμού Δήμων.

Ο κ. Νουρής στάθηκε και στις δράσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ξεχωρίζοντας την ψηφιοποίηση μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ», πρωτογενούς υλικού 500.000 σελίδων που αφορά το αρχείο των εφημερίδων, μέσα από το οποίο σκιαγραφείται η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου από την αποικιοκρατία μέχρι και σήμερα, ενώ την ίδια περίοδο το ΓΤΠ μέσα από την διενέργεια 141 εκστρατειών που υλοποίησε, πέτυχε να ενημερώσει το κοινό για θέματα που αφορούν την υγεία, την ασφάλεια, την κοινωνία και τις πολιτικές του κράτους.   

Στο τέλος του 2023 ολοκληρώνεται η προηγούμενη προγραμματική περίοδος κατά την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών πέτυχε όλους ανεξαίρετα τους χρηματοοικονομικούς στόχους που τέθηκαν από την ΕΕ, σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως αναμένει την ίδια απορροφητικότητα και για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 κατά την οποία θα διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια για έργα συνολικής δαπάνης ύψους €399,3 εκ.

Κλείνοντας, ο κ, Νουρής αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εντός του οποίου το Υπουργείο Εσωτερικών έχει την ευθύνη υλοποίησης οκτώ δράσεων για έργα και μεταρρυθμίσεις και αφορούν στη δημόσια υγεία και πολιτική προστασία, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας στη πορεία προς μια ψηφιακή εποχή.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση